Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ghimpu, despre eșecul liberalilor la…

Ghimpu, despre eșecul liberalilor la alegeri: Năstase și Sandu și-au propus să distrugă PL ca partid unionist

Preşedintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, dă vina pe Blocul ACUM pentru faptul că PL nu a acces în Parlament. Ghimpu spune că „liderii Blocului, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au propus să distrugă PL ca partid unionist, pentru ca în Parlament să acceadă doar formațiunile stataliste”.

„Dacă e să analizăm mai bine, atunci putem vedea că Năstase și Sandu au avut același scop, pe care l-a avut binomul Plahotniuc-Dodon: distrugerea PL ca partid unionist și trecerea în Parlament doar a partidelor stataliste, lucru confirmat de către Năstase, după ce au trecut alegerile”, a scris Mihai Ghimpu pe o rețea de socializare.

Ghimpu s-a referit la declarația lui Năstase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR, și anume: „Ei au profanat ideea Unirii. Toate (se referă la toate partidele) au profanat ideea Unirii, un ideal. Nu au ce căuta (în Parlament)”.

Fostul lider al PL se întreabă, prin urmare: „De ce stataliștii Andrei cu Maia (ACUM) nu vor să facă o coaliție cu stataliștii Plahotniuc/Dodon? Mai ales că ei se îmbrățișau încă din 2015 în PMAN! Sau jocul ăsta e doar așa, pentru prosti… Ca să nu zică lumea, că chiar din prima zi voi, cei din ACUM, v-ați tras pe sfoară alegătorii?”.

În urma scrutinului din 24 februarie, PL a obținut doar 1,25% din voturi, ratând astfel noul Legislativ. Liberalii nu au obținut vreun fotoliu de deputat nici în circumscripțiile uninominale în care și-au înaintat candidați.

În Parlament vor accede patru partide politice: PSRM, Blocul ACUM, PDM și Partidul Șor. Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat următoarele rezultate finale pe circumscripția națională:  PSRM – 31,15% Blocul ACUM – 26,84% PDM – 23,62%, Partidul Șor – 8,32%. CEC a prezentat pe 4 martie, curent, Curţii Constituționale, documentele și materiale necesare confirmării rezultatelor și validării mandatelor deputaților. În termen de cinci zile după primirea actelor, magistraţii Curţii vor trebui să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor şi să valideze mandatele noilor deputaţi.