Nr. 99 (28 septembrie 2006)


 Politic

Parlamentul a fost actionat in judecata de un cetatean
Vasile Rodideal, un cetatean din Calarasi, a actionat in judecata Parlamentul Continuare 

Manuale de istorie integrata in loc de pensii
Partidul comunist promoveaza politica URSS, care dupa ocupatia Basarabiei in 1940 a omorat sute de mii de moldoveni numai pentru faptul ca aveau constiinta romaneasca Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Guvernarea
persecuta opozitia
Puterea organizeaza actiuni de persecutare, santaj si intimidare a liderilor formatiunii, facand uz de interceptare, filare, supraveghere foto si video, fabricare de dosare penale Continuare 

Parlamentul a fost actionat in judecata de un cetatean

Vasile Rodideal, un cetatean curajos din Calarasi, a actionat in judecata Parlamentul pentru ingradirea accesului la informatie. Zilele trecute la Curtea Suprema de Justitie a avut loc prima sedinta judiciara, in cadrul careia reprezentantul Legislativului a trebuit sa explice de ce oamenii nu pot afla cum s–au spalat banii in Parlament.

In instanta de judecata, Rodideal a explicat din nou ca are dreptul sa stie ce se face cu banii publici si ca la zecile de scrisori pe care le–a trimis in diferite instante oficiale nu a primit raspunsuri satisfacatoare. Scrisorile lui contineau o intrebare simpla: cine dintre deputatii care a spalat banii publici, potrivit Hotararii Curtii de Conturi din 10 iulie 2003, a fost pedepsit si cum? "Rog sa numiti toti beneficiarii si in ce sume au profitat de banii publici, suma ajungand la circa o suta mii de dolari", a scris Rodideal in epistolele adresate celor mai importante structuri in stat. Dar nici justitia din Moldova nu a reusit deocamdata sa il ajute.

"Ma mir ca raspunsul nu l–am primit nici in aceasta instanta", a declarat Vasile Rodideal pentru Ziarul de Garda. El a afirmat ca reprezentantul Parlamentului nu a adus la Curte raspunsul propriu–zis, iar sedinta a fost amanata pentru inceputul lunii octombrie.

Amintim ca in Hotararea Curtii de Conturi de la 10 iulie 2003, publicata la 26 mai 2006, se spune ca parlamentarii si–au luat salarii, dar nu s–au facut achitari pentru Fondul Social, fiecarui deputat revenindu–i o "datorie sociala" de circa 5000 de lei, iar fiecarui angajat al Aparatului Parlamentului — sume de 2500–4500 lei.

Ieri, in cadrul unor manifestari legate de Zilele dreptului de a sti, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat ca vor fi operate schimbari intr–un sir de legi pentru a facilita accesul la informatie. El nu s–a referit la cazurile de nerespectare chiar de parlamentari a legilor deja existente.

Alina RADU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com