Nr. 96 (7 septembrie 2006)


Viza de vis: sute de km, sute de lei si multe cozi

Cetatenii R.Moldova "sunt pusi intr–o situatie speciala" atunci cand solicita vize pentru una din tarile UE, se spune intr–un raport publicat recent de Fundatia poloneza "Batory".

Raportorii au analizat felul in care primesc vizele UE cetatenii statelor post–sovietice si au constatat ca noi suntem cei mai defavorizati. Expertii arata ca in Moldova sunt nu prea multe consulate ale statelor europene. Din cele circa 20 de institutii diplomatice care functioneaza la Chisinau, doar 5 apartin statelor membre ale UE. In rest, conationalii nostri trebuie sa parcurga sute de kilometri in capitalele statelor vecine, pentru a obtine o viza in una dintre statele din Spatiul Schengen.

La Bucuresti, vize pentru 10 state

Pentru vize de acces in Austria, Belgia, Cehia, Danemarka, Spania, Irlanda, Portugalia, Suedia sau Italia cetatenii R.Moldova trebuie sa parcurga o distanta de circa 450 km intr–un singur sens. La Ambasada Austriei din Bucuresti am fost informati ca actele nu pot fi depuse de o terta persoana si nici nu pot fi expediate prin posta. Totodata, viza nu poate fi perfectata intr–o singura zi, ci in cel putin doua saptamani. Astfel, un cetatean al R.Moldova are de parcurs 450 km de 4 ori, ceea ce inseamna 1800 km, sau 180 litri de combustibil, sau vreo 2000 de lei pentru bilete la tren — ceea ce depaseste cu mult un salariu mediu pe economie. Totodata, o persoana angajata la munca urmeaza sa piarda pentru perfectarea unei singure vize cateva zile de munca pentru calatoriile repetate si obligatorii. Multi dintre cetatenii R.Moldova prefera, totusi, aceste calatorii la Bucuresti celor de la Kiev sau Moscova, datorita unor mici facilitati cum ar fi accesibilitatea lingvistica si numeroasele rute de autobuz si microbuz. Totusi, de la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE, s–ar putea sa procuram vize pentru Romania doar pentru ca sa putem procura o alta viza pentru unul dintre cele 10 state care isi au consulate pentru R.Moldova anume la Bucuresti.

La Budapesta, vize pentru vize

Situatia cu vize pentru obtinerea vizei e deja actuala, pentru cei care doresc sa mearga in Slovenia sau Cipru. Cetatenii R.Moldova pot solicita aceste vize la Budapesta, capitala Ungariei. Acest oral e situat la 1000 de km de Chisinau si e nevoie de o zi cu automobilul sau doua — cu trenul, deoarece nu exista o ruta directa pe liniile feroviare dintre Moldova si Ungaria. Astfel o calatorie intr–o singura directie cu trenul catre Budapesta dureaza peste 35 de ore, iar un bilet la avion costa circa 300 usd. Si mai complicata e problema accesului in aceasta tara, dat fiind faptul ca fiecare dintre noi are nevoie intai de viza de intrare in Ungaria, care poate fi obtinuta la Chisinau, daca platim cateva zeci de euro si asteptam cateva saptamani. Deci, datorita, distantei, cheltuielile locuitorilor celui mai sarac stat din Europa se tripleaza, pe bilete mai scumpe si vize in plus. Se maresc si cheltuielile de timp pierdut.

La Kiev, pentru Olanda sau tarile Baltice

Cei care solicita vize pentru Olanda, Letonia, Lituania, Estonia si un sir de alte tari, trebuie sa ia calea spre capitala Ucrainei. Deocamdata nu avem nevoie de vize pentru a intra in Ucraina, dar avem nevoie de 15 ore de parcurs cu trenul sau masina pe o distanta de circa 500 km intr–un singur sens, unde sa depunem actele si apoi revenim pentru a astepta, urmand sa parcurgem inca o data aceiasi cale tur–retur cu aceleasi cheltuieli. Femeile noastre care vor sa mearga in Grecia, trebuie sa faca asemenea drumuri la Odesa, caci acolo se afla consulatul Greciei pentru R.Moldova.

La Moscova, pentru destinatia de vis — Malta

Moscova este situata acum prea departe de noi, la 1500 km, dar nu ne scuteste nimeni de aceasta distanta, daca avem nevoie de o viza pentru Malta. Cateva sute de dolari pentru drum si diurne, cateva zile intr–un sens si in altul, putin noroc, si insula malteza ar putea vizitata si de catre cetatenii R.Moldova. Diaspora cetatenilor R.Moldova in atentia diplomatilor

Diaspora cetatenilor R. Moldova in atentia diplomatilor

Dezvoltarea comunitatilor de cetateni ai Moldoveni peste hotare si gestionarea migratiei fortei de munca va fi discutata azi de catre diplomatii si oficialiir moldoveni.

Circa 20 colaboratori ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, precum si colaboratori ai Departamentului Afaceri Consulare al Ministerului Afacerilor Externe, sunt reuniti in aceasta saptamana la Chisinau. Ei participa la un program de instruire intensiva si consiliere in probleme de migratie. Ei vor fi familiarizati cu rolul si functiile oficiilor consulare in special ale consulilor in gestionarea migratiei fortei de munca. Potrivit lui Ilan Cohn, Coordonator Programe la OIM, a declarat ca avizele si comentariile participantilor la masa rotunda vor fi incluse in proiectul Regulamentului privind procedura de repatriere a victimelor traficului de fiinte umane.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com