Nr. 93 (20 iulie 2006)


Detinutii au rosit pentru Parlament

Catre toti membrii Parlamentului R.Moldova
De la Eudochia Ivantoc, sotia prizonierului de razboi Andrei Ivantoc, detinut ilegal de catre fortele autorpoclamate din Transnistria de la 2 iunie 1992

Stimati deputati

Ati fost alesi pentru a crea si a respecta legile si prin lege — a asigura respectarea drepturilor omului in R.Moldova.

Sunt 14 ani de cand sotul meu, Andrei Ivantoc si camaradul lui, Tudor Petrov–Popa, sunt detinuti ilegal in temnitele separatistilor de la Tiraspol. In acesti ani ei au fost batuti, supusi maltratarilor fizice si torturilor psihice, au fost privati de dreptul de a comunica cu cei apropiati, de a primi si trimite scrisori, de a primi medicamente sau ziare in limba romana. Cu doi ani in urma CEDO a decis ca Rusia si Moldova se fac vinovate de detentia ilegala a membrilor Grupului Ilascu.

In acesti 14 ani Moldova a avut cateva parlamente, unele formatii politice facandu–si popularitate in fata electoratului cu numele acestor detinuti. Dar niciodata, in acesti 14 ani, si mai ales in ultimii doi ani, de cand CEDO a confirmat ca Rusia este agresoare si sustinatoare a regimului de la Tiraspol, deci in acesti ani Parlamentul nu a reusit sa faca un gest de respect pentru detinutii politici, adresand o scrisoare autoritatilor Federatiei Ruse prin care ar cere eliberarea lor.

Eram in convalescenta dupa o interventie chirurgicala acum cateva saptamani, cand am auzit la radio si a vizionat la televizor cum a fost pusa in dezbatere necesitatea adresarii acestei scrisori. Stiu ca Tudor si Andrei au ascultat in direct aceste dezbateri rusinoase. Le multumesc deputatilor care au venit cu aceasta initiativa, precum si celor care au sustinut–o, dar imi exprim profunda nedumerire de aprecierea lui Vlad Cubreacov, care considera ca altcineva are in responsabilitate aceasta problema.

Sotul meu a luptat ca sa apere integritatea Moldovei, precum si sanatatea si linistea multora dintre cei care au un trai asigurat azi. Din numele celor doi detinuti si a familiilor lor mai facem un apel la constiinta Dvs si va intrebam ce sa mai facem ca sa cereti Rusiei eliberarea lui Andrei si Tudor.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com