Nr. 92 (13 iulie 2006)


 Politic

Pactul pe mina papusarilor
Cand trupele sovietice au venit, comunistii erau deja aici Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

«Ghilotina nu lucreaza...»
Sambata trecuta, presedintele Vladimir Voronin a tras mata pe spinare cabinetului Tarlev. Continuare 

Despre manie
In fiecare sambata dupa–amiaza, postul public de televiziune "Moldova 1" Continuare 

Pactul pe mîna păpușarilor

Presedintele Voronin a organizat marti o conferinta de presa indelungata si un furset bogat pentru jurnalisti. In cadrul conferintei, inainte de furset, el s–a dedat unor comentarii speciale pe probleme de istorie, declarand ca un detinator al diplomelor de studii ingineresti si de partid, ca in 1940 Rusia a eliberat Basarabia de Romania.

Redam mai jos inca o data textul Notei ultimative adresate de Uniunea Sovietica Romaniei (preluata din manualele de istorie). Alaturi de aceasta nota plasam si opinia unora dintre cei care l–au votat pe Voronin ca presedinte. Prezentam in final si opinia unicului parlamentar care nu a votat pentru Vladimir Voronin.

Nota ultimativa adresata de guvernul sovietic
in noaptea de 27 iunie 1940

Guvernul sovietic propune:
1. In decurs de patru zile, incepand de la ora 14, dupa ora Moscovei, la 28 iunie sa evacueze teritoriul Basarabiei si Bucovinei de trupele romanesti.
2. Trupele sovietice in acelasi timp sa ocupe teritoriul Basarabiei si partea de nord a Bucovinei.
3. In decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice sa ocupe urmatoarele puncte: Cernauti, Chisinau, Cetatea — Alba.
4. Guvernul regal al Romaniei sa ia asupra sa raspunderea in ceea ce priveste pastrarea si nedeteriorarea cailor ferate, parcurilor de locomotive si vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, intreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului.
5. Sa se numeasca o comisie alcatuita din reprezentanti ai guvernului roman si U.R.S.S., cate doi din fiecare parte, pentru lichidarea chestiunilor in litigiu in legatura cu evacuarea armatei romane si institutiilor din Basarabia si partea de nord a Bucovinei.

Guvernul sovietic insista ca guvernul regal al Romaniei sa raspunda la propunerile mai jos mentionate nu mai tarziu de 28 iunie ora 12 ziua (ora Moscovei).

Rusii ne–au eliberat de Romania

Vladimir Voronin, inginer, presedinte al PCRM, presedintele R.Moldova

Pactul Ribbentropp–Molotov nu are nici o legatura cu Republica Moldova, tara care a fost ocupata in 1918 de Romania si eliberata in 1940 de armata rusa.

Eram aici cand Rusia a eliberat Basarabia

Jdanov Alexandru, agronom, membru al PCRM,

Eu iaca ma orientez dupa istorie, da ce sunteti impotriva? Eu tin minte, ca in 40 aveam 7 ani, si stiu ca Romania s–a inteles cu Rusia sa elibereze Basarabia fara razboi, caci romanii erau forte de ocupatie. Cei din PPCD care spuneau ca Rusia a ocupat Basarabia trebuie sa isi aminteasca ca erau in alta parte in 1940, dar eu eram aici, aveam 7 ani. Dar marog, fiecare tigan isi lauda ciocanul.

Românii si moldovenii au ceva de la romani, dar suntem ai Rusiei

Calin Ivan, agronom membru Biroului permanent al Parlamentului RM, membru al Comisiiei pentru Adm publ

A fost o declaratie absolut corecta, acest teritoriu niciodata nu a fost al Romaniei, iar Moldova a fost eliberata de Rusia. De ce Rusia a eliberat Moldova de Romania? Pentru ca a apartinut Rusiei de la 1812, desi e adevarat ca moldovenii si romanii au multe in comun de la inceputuri, de la romani inca, dar sunt si diferente. Uneori cei din PPCD incearca sa comenteze altfel faptele istorice, dar nu au nici un drept sa faca asta.

Un presedinte ignorant ales in mod democratic

Ion Varta, istoric, comisia pentru cultura, stiinta, invat,

Am auzit aceste declaratii, asa sunt apreciate cunostintele presedintelui in domeniul istoriei. Eu cred ca pentru el e riscant sa se apuce de aprecieri intr–un domeniu in care nu e competent, caci nu poate exista o alta interpretare a istoriei decat cea stiintifica. Dar e presedintele Moldovei, stiti cum a fost ales, in mod democratic. Daca asi vota azi pentru el din nou? Imi vine foarte greu sa raspund, sunt in drum spre Soroca. Sunt socat, nu stiu daca vom face o declaratie , nu am vorbit cu colegii din partid, dar ca istoric imi voi mentine atitudinea pe care am avut–o fata de adevarul istoric.

E pacat ca Basescu a atatat agresivitatea lui Voronin

Angela Arama, jurnalist, comisia pentru cultura, stiinta invitamant

E parerea lui Voronin, nu pot sa comentez. Eu am parerea mea, care coincide probabil cu a voastra. Cred ca aceasta tema tine de domeniul istoricilor. Probabil ca joi vom face o declaratie, desi aceste declaratii ale lui Voronin a fost firesc sa survina ca raspuns la declaratia presedintelui Romaniei. Nu vreau sa il acuz pe Basescu, dar e pacat ca a fost creata aceasta situatie la care presedintele Voronin a fost provocat sa raspunda destul de agresiv. Daca Moldova merita sa aiba un asemena presedinte? Cred ca fiecare popor isi merita conducatorii sai.

Pasul din 4 aprilie l–a incurajat sa faca acest show

Valentina Cusnir, inginer, parlamentar, ex–membru al grupului PPCD

Am primit aceasta declaratie ca pe o lovitura de cutit. E ceva de Doamne fereste. De ce un adevar istoric e schimbat de un presedinte asa cum vrea el, cum ii convine interesului lui de partid? Cred ca e unicul presedinte din lume care ignora istoria adevarata a poporului sau si de ce spune asta din numele unui intreg popor?

La 4 aprilie 2004 tot ce am putut face era sa stric buletinul de vot. Le–am si spus atunci colegilor mei ca voi face asta, caci cu o seara inainte am avut intalnire cu alegatorii si ei au zis ca un presedinte comunist nu poate aduce nimic bun cetatenilor acestei tari. Cu atat mai mult sunt sigura acum ca Voronin nu a trebuit votat. Chiar daca el trecea oricum, fiind votat de o alta majoritate, Voronin nu ar fi fost atat de curajos in aceste declaratii, daca nu avea pe toata aceasta perioada sustinerea PPCD–ului. Pasul din 4 aprilie l–a incurajat.

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com