Nr. 92 (13 iulie 2006)


antiEXOD

TURCIA Vanduta pentru o mie de dolari

Postul public de televiziune american PBS a difuzat recent un film documentar "Sex Slaves", despre victimele traficului de fiinte umane din Europa de Est. Directorul si producatorul filmului, Ric Esther Bienstock, impreuna cu echipa, s–a pornit in cautarea subiectelor prin Rusia, Ucraina si Moldova — o zona foarte bine cunoscuta ca origine a traficului de persoane.

Primul caz si, se pare, cel mai important, este al unei fete de 21 de ani, Katia, originara din R. Moldova, mai exact, din Tiraspol. Fata a devenit victima a traficului de fiinte umane din cauza unei cunostinte, Vlad, care a dus–o in Turcia sub pretextul de a o ajuta sa–si cumpere marfa pentru afacerea ei. Ajunsi acolo, ea a fost vanduta unui proxenet violent notoriu, Apo. Timp de sapte saptamani, ea a fost inchisa intr–o camera, unde zilnic era drogata, batuta si fortata sa intretina relatii sexuale cu clientii lui Apo. Intre timp, Viorel (sotul Katiei), acompaniat de echipa de productie a filmului, "Frontline", o cautau pe Katia cu disperare prin prospera piata de carne vie. Va propunem fragmente dintr–un interviu cu victima.

— Ce te–a determinat sa pleci in Turcia?

— Ne–am decis sa deschidem o mica afacere. Mama mea vindea deja diverse marfuri si ne–a sfatuit sa facem la fel. Se spune ca in Turcia poti cumpara marfuri foarte ieftine pe care sa le poti revinde aici la un pret bun. Vizitand o prietena, am facut cunostinta cu un baiat, Vlad, care lua cu chirie o camera in apartamentul ei si cu care erau, dupa spusele ei, prieteni foarte buni. Intr–un fel, am inceput si noi o relatie de prietenie cu Vlad. Intr–o zi, eu si Viorel discutam despre posibilitatea de a pleca in Turcia. Pe atunci, sotul meu nu avea pasaport si nu vroia sa ma lase sa plec singura. Vlad insa ne–a spus ca el a fost in Turcia si cunoaste aceasta tara foarte bine. S–a oferit sa ne ajute sa gasim marfa buna. Aveam incredere in el, dupa doar cateva luni de cand l–am cunoscut, si am decis sa plec singura cu el…

— Ai auzit vreodata despre fete care dispar in Turcia?

— Am auzit niste istorii ale unor fete pacalite in Turcia. Dar din cate stiam, ele au plecat acolo de bunavoie. Oricum, n–am auzit niciodata ceva asemanator cu ce mi s–a intamplat mie.

— Cand ai devenit suspicioasa?

— Cand am ajuns la Istanbul, am luat o camera in hotel. Ma simteam rau aproape tot timpul, deoarece eram insarcinata… Vlad mi–a zis sa incerc sa ma simt mai bine, deoarece, spunea el, vom vizita o prietena de–a lui, maritata cu un turc, care ne va ajuta sa cumparam marfuri en gros. Incercam sa–l sunam pe Viorel, dar, de fiecare data, Vlad imi spunea ca nu putea face legatura cu Ucraina. Atunci am intrat la banuieli.

— Ce s–a intamplat apoi?

— Seara, ne–am dus la prietena lui Vlad, care s–a prezentat drept Angela. Mi–a facut cunostinta cu sotul ei. Am inceput sa discutam despre marfuri. Angela a adus bere, in pahare. Dupa ce am baut berea, mi–a stat rau si mi–am pierdut cunostinta. M–am trezit intr–o masina, langa Angela. Mai erau doua persoane necunoscute si sotul Angelei. Mi–am dat seama ca–mi lipseste geanta in care tineam documentele si banii. Am intrat in panica. Cand am inceput sa strig si sa intreb unde ma duc si cine sunt, Angela mi–a zis ca Vlad m–a vandut ei pentru o mie de dolari si ca, daca voi face galagie, corpul meu va fi gasit in munti, adica ma vor ucide. A inceput sa ma injure. Apoi m–au pus la podea ca sa stau nemiscata. Nu stiam unde mergem. Era intuneric. Stiam doar ca eram in munti. Am ajuns la o casa pustie, intr–un loc foarte suspicios. M–au incuiat intr–o camera in care erau numai o masa si doua scaune. La ferestre erau bare de metal. Inainte de rasarit, a venit un barbat si mi–a adus o galeata pe care s–o folosesc in loc de veceu. Vorbea putin ruseste.

S–a prezentat ca Mohamed. Apoi a venit alt barbat, care s–a prezentat Apo. Mohamed mi–a zis ca Angela m–a vandut lui. Am devenit isterica. Apo m–a imbrancit si am cazut jos. Apoi ei au plecat si a venit o fata. Era blonda, putin mai inalta decat mine. Am aflat mai tarziu ca o chema Tania (n.r.– Tania este sotia lui Apo). Ea a inceput sa–mi explice de ce sunt acolo si ce trebuie sa fac. Am cerut niste apa. Dar cred ca au pus ceva in apa, pentru ca peste 15–20 de minute am inceput sa delirez. In acel moment, Tania imi explica ca ei m–au adus aici ca sa fac sex cu clientii lor. Cand m–am impotrivit, ea a zis: "Tu nu esti prima.

Am mai avut fete ca tine. La inceput, nici ele nu vroiau sa faca asta, dar acum o fac cu placere."

— Ce a urmat?

— Noaptea, m–au transferat in alta parte. M–au dus intr–o camera care–mi amintea de prima, numai ca aici era un covor pe jos. M–au aruncat pe covor si au zis ca se vor intoarce curand. Apoi a venit o persoana necunoscuta si mi–a adus un pahar cu apa. N–am putut sa–l refuz. Eram foarte insetata si nici nu mancasem demult. Dar, dupa ce am baut apa, iarasi a inceput sa se invarta totul in capul meu. Pe urma, au adus un barbat si au zis ca, daca nu–l satisfac, ma vor ucide. Dar cand acesta a intrat in camera, am inceput sa ma lupt cu el. Au mai venit doi tipi si m–au impins pe covor. Unul m–a lovit in stomac, iar altul in fata. Am realizat ca mi–au dezbatut dintii. Imi sangera gura. Apoi au plecat cu totii. Si asa a fost aproape in fiecare zi.

Producatorii filmului l–au intalnit pe Viorel la un oficiu din portul Odesa, unde isi are resedinta un ONG care se ocupa de femeile traficate. Viorel tocmai se intorsese din Turcia unde, pretinzand ca este traficant, a sperat sa–si poata rascumpara sotia. Intr–o zi, Vlad l–a sunat si i–a spus ca i–a vandut sotia. Viorel si–a dat seama ca Vlad este singura lui legatura cu Katia si n–a reactionat violent. Prin intermediul lui, a gasit un numar de telefon care i–a facut legatura cu Apo. El a plecat inca o data in Turcia, dar nu singur, ci impreuna cu echipa de filmare. "Peste cateva zile dupa ce ne–am intors, ne–a sunat Viorel si ne–a spus ca au trimis–o pe Katia acasa. Nici un proxenet n–are nevoie de o femeie pe care cineva o cauta fara incetare si vrea s–o rascumpere, unde exista un potential al Interpolului si al politiei care este in cautarea lui. Katia a fost mai mult o problema decat o valoare. Cheltuind numai 200–300 de dolari, expediind–o cu avionul acasa, ei au eliminat problema definitiv. Cred ca salvarea ei se datoreaza perseverentei si eforturilor lui

Viorel. Katia a fost salvata si asta e minunat, dar ea inca nu are serviciu. Traficantul este inchis, dar el se va elibera. Nu exista final fericit in lumea

traficului. Exista femei care sunt salvate, dar ele sunt speriate pe viata. Istoria lui Viorel si a Katei este o istorie despre dorinta de a lupta pentru cineva la care tii", spune Bienstock.

Preluat din Buletinul UNFPA "Fara Tabu"

 

GRECIA Ai nostri combat coruptia in Grecia

Un politist grec a fost arestat la Atena zilele trecute, fiind acuzat de faptul ca a vandut acte falsificate unui cetatean al Moldovei.

Omul in uniforma s–a dat drept consilier financiar si i–a oferit compatriotului nostru acte financiare care l–ar fi avantajat serios. Acest document urma sa fie cumparat contra sumei de 30.000 de euro, politistul convingandu–l pe cetateanul moldovean ca acest act a fost confirmat de Parlamentul elen. Politistul, de 34 de ani, lucra in parteneriat cu un alt barbat care se dadea drept angajat al Bancii Nationale din Grecia. Ambii il convingeau pe omul nostru ca gratie acestui document, el poate primi returnarea cheltuielilor anuale in masura de 25 la suta.

Moldoveanul a dat dovada de maturitate civica si spirit de combatere a coruptiei. El a solicitat efortul politiei, care l–a si echipat cu o suma de 30.000 euro marcati. Acum cei doi complici risca pedepse penale, se spune intr–un articol publicat de agentia elena "Kathimerini".

 

ROMANIA Cu vize peste Prut

Consulul general al Romaniei la Chisinau, Ionut Dicu a anuntat ca vizele pentru Romania, acordate cetatenilor R. Moldova se vor elibera fara plata, perfectarea urmand a fi efectuata in decurs de 2–5 zile. In situatii de urgenta, vizele vor fi acordate timp de 24 de ore.

Pentru a obtine vize, cetatenii R. Moldova vor trebui sa justifice scopul calatoriei in Romania. Jurnalistii vor beneficia de conditii si mai simple pentru calatorii in Romania. In cadrul unui Club de presa, initiat de CIJ, s–a mai declarat ca Centrul comun de acordare a vizelor de catre statele membre ale UE ar putea fi deschis la Chisinau pana la finele acestui an. Acordul dintre Bucuresti si Chisinau va intra in vigoare odata cu aderarea Romaniei la UE.

 

ITALIA mai deschisa

Autoritatile Italiei au autorizat, de la 1 iulie pana la 1 septembrie 2006, deplasarea libera pe teritoriul acestei tari a cetatenilor straini, inclusiv moldoveni, care au aviz de renovare a permisului de sedere in Italia.

Pentru perioada respectiva este stabilita o ordine speciala de intersectare a frontierii. Aceasta prevede ca intrarea si revenirea se efectueaza printr–un singur post de trecere. Cetateanul trebuie sa prezinte un act de identitate, recipisa despre depunerea cererii de prelungire a sederii, copia sau originalul autorizatiei expirate.

Noile reguli nu ofera cetatenilor R. Moldova drept de trecere tranzit prin tarile zonei Schengen.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com