Nr. 92 (13 iulie 2006)


 Editorial

Casa Albã: mesaje cãtre victimele de la Tiraspol
Cand le–am spus oamenilor ca plec in Transnistria, m–au crezut nebun Continuare 

Stimati cetãteni ai Republicii Moldova,
Sunt si eu basarabean si ma preocupa si pe mine reintoarcerea acestui colt de tara la sanul mamei sale, Romania. Continuare 

Mafia vã devanseazã
Despre ce ati discutat cu usile inchise, in cele circa doua ore in care ziaristii au asteptat cu sufletul la gura sa descopere, la iesire, cel putin un ministru decapitat? Continuare 

Casa Albă:
mesaje către victimele de la Tiraspol

autor
Colin J. Venettis

Cand le–am spus oamenilor ca plec in Transnistria, m–au crezut nebun. In ultimii 15 ani, regiunea transnistreana s–a confruntat doar cu probleme, iar acum cateva zile mai multi cetateni si–au pierdut viata intr–un atentat cu bomba in Tiraspol. Totusi, am fost decis sa vizitez aceasta "tara", pe care majoritatea guvernelor, inclusiv cel al Statelor Unite, al Marii Britanii si al Moldovei, nu o recunosc.

Impreuna cu 9 straini am calatorit prin Transnistria, insotiti de un ghid. Bariere am intalnit doar la "hotarul" moldo–transnistrean, unde a trebuit sa achitam suma de 20 USD, in rest calatoria a decurs fara incidente.

In general, trebuie sa recunosc ca am fost coplesit de experienta calatoriei. Am fost surprins sa vad statuile ce dateaza din perioada Uniunii Sovietice, masinile blindate din perioada celui de–al doilea razboi mondial si valuta transnistreana. In rest — nimic nu merita atentia unui strain sosit din curiozitate in Transnistria. La prima vedere, Transnistria nu pare un loc periculos, asa cum se asteapta lumea sa fie. Daca nu as cunoaste situatia in care se afla acum rmn–ul, n–as fi banuit ca este implicata intr–un conflict. Mai mult, se pare ca oamenii din regiunea separatista duc o viata normala. Majoritatea sunt preocupati de problemele cotidiene, ii poti vedea in cafenele sau plimbandu–se prin parc. De fapt, orasele Bender si Tiraspol practic nu difera de orasele din Europa de Est si Rusia, pe care le–am vizitat anterior.

Exact in acea zi, Washington–ul a condamnat expolozia la Tiraspol a unei bombe plasate intr–un microbuz, in urma careia 8 persoane si–au pierdut viata. Dintr–un comunicat oficial al Departamentului de Stat american aflu ca "SUA condamna pe cei responsabili de explozia produsa in microbuzul de la Tiraspol care s–a soldat cu opt morti si numerosi raniti". Tara mea este gata sa acorde ajutor in procesul de desfasurare a unei anchete asupra acestui odios incident. Casa Alba a exprimat condoleante familiilor victimelor acestei explozii.

La Tiraspol am incercat sa constat cat de receptiva este aceasta zona la mesajele de compasiune si la intentiile de ajutor. Pana la urma, greu de spus.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com