Nr. 91 (6 iulie 2006)

 Politic

Ocuparea Basarabiei, serbata la Nistru
Ministrul Culturii, Artur Cozma, a condus o delegatie oficiala a R. Moldova la Rezina, unde a fost consemnata ziua de 28 iunie 1940. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Ocuparea Basarabiei, serbata la Nistru

Ministrul Culturii, Artur Cozma, a condus o delegatie oficiala a R. Moldova la Rezina, unde a fost consemnata ziua de 28 iunie 1940. Din delegatia oficiala au facut parte reprezentanti ai Parlamentului, alte persoane cu functii publice, printre care deputata Serafima Borgan si istoricul preferat al guvernarii actuale, Vasile Stati. Actiunile de la Rezina au provocat scandal in Legislativul de la Chisinau. Amintim ca, la 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia.

La 28 iunie 2006, in jurul orei 16.00, mai multi oficiali de stat din R. Moldova, reprezentanti ai PCRM, s–au intalnit cu lideri comunisti din Transnistria. In cadrul festivitatilor au fost interpretate cantece sovietice in limba rusa. De asemenea, au fost aruncate flori in Nistru, menite sa simbolizeze un pod de flori, ca un liant in numele ocuparii Basarabiei de catre trupele sovietice in ziua de 28 iunie 1940.

Pe 29 iunie, deputata AMN, Vitalia Pavlicenco, a cerut in plenul Legislativului ca ministrul Culturii, alaturi de alte persoane cu statut public sa explice acest gest sfidator de serbare a unei zile in care milioane de romani din Basarabia au fost cotropiti de o armata straina. Ea a mai cerut ca functionarii publici sa explice de ce au utilizat timpul de serviciu si utilitatile pentru consemnarea unei sarbatori anulate dupa caderea Uniunii Sovietice.

In anticamera ministrului Cozma ni s–a spus ca el a fost miercuri in deplasare la Rezina, dar detalii ne poate da doar consilierul Pavel Pelin.

"Sa va spuna ministrul ce a facut acolo si ce program a avut, ca are gura. Duceti–va acum la "Buciumul", ca e acolo, si intrebati–l. Eu am gura mea si daca vreau va spun programul meu, daca nu — pun receptorul", a declarat pentru Stirea de Garda functionarul public Pavel Pelin, consilierul ministrului Culturii din R.Moldova.

Rodica Burzin, de la Serviciul de presa al Ministerului Culturii, ne–a spus ca nu are un comunicat de presa pe aceasta tema. Pe 5 iulie, Rodica Burzin a declarat pentru Stirea de Garda ca actiunea din 28 iunie nu fusese introdusa in programul oficial al ministrului. Purtatoarea de cuvant ne–a indicat sa nu facem nici un fel de notite, or, in caz contrar ea nu va mai vorbi cu jurnalistii de la Ziarul de Garda.

In anticamera presedintelui raionului Rezina am fost informati ca sarbatoarea de la 28 iunie a durat de la ora 16.00 pana la ora 20.00 si ca au participat atat oficialitati de la Chisinau si din raionul Rezina, cat si "oaspeti din Ribnita", manifestarea finalizand cu o masa "festiva". Nu am putut afla meniul exact, dar localnicii ne–au confirmat ca, la fata locului a fost carat un frigider plin cu inghetata, pentru a potoli coristii infierbantati de spiritul cantecelor de altadata. Secretarul consiliului raional ne–a readresat dupa mai multe detalii la vicepresedintele raionului, Petru Gulica. Acesta de la urma a declarat ca nu a participat la manifestare si "sa nu adunam minciuni, sunati dimineata si am sa ma mai gandesc". Despre presedintele raionului Rezina ni s–a spus ca e in deplasare si nu poate vorbi cu presa.

Pana in seara zilei de ieri, 5 iulie, deputatii AMN nu primisera nici un raspuns pe marginea sesizarii adresate Guvernului.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com