Nr. 91 (6 iulie 2006)

Vinurile si femeile —
singurele exporturi de calitate din R. Moldova

Cum va evolua viata tinerilor din R. Moldova catre anul electoral 2009?

Oleg Tulea, deputat PD:

Din 98 sunt implicat in activitati politice. Cred ca rezultatele alegerilor din 2009 depind foarte mult de felul in care vor decurge alegerile locale din 2007. Rezultatele acestui scrutin local vor limpezi situatia pe viitor.

Pentru realizarea nobilului obiectiv de implicare a tinerilor in viata politica este nevoie de sustinere. Responsabilitatea de a gasi mai multe oportunitati ii apartine conducerii statului. La noi, insa, din considerente economice, ei continua sa plece peste hotare. Circa 90 la suta din numarul total al tinerilor nu–si ascund intentiile de a parasi Moldova.

Olesea Kovali, coordonator de proiect "Programul Initiative Europene", Fundatia Soros–Moldova:

Nu cred ca, pana atunci, se vor produce mari schimbari. Din numarul tinerilor din R. Moldova, ce pleaca peste hotare, se intorc doar vreo 20%. Acest fenomen, evident, este cauzat de oportunitatile limitate ce li se ofera acasa. Chiar daca isi gasesc locuri de munca, salariul acordat le ajunge, partial, doar pentru intretinere. Foarte putini lucreaza in sfera guvernamentala. Pe la ministere ajung doar persoane intamplatoare care, deseori, nici nu sunt specialisti in domeniul respectiv.

Anatolii Sorban, student:

Doresc sa absolvesc cu bine universitatea si depun pentru aceasta toate eforturile. Ma consider un patriot chiar daca nu vorbesc romana. Cred ca in R. Moldova tineretul are mari perspective si sanse de a–si crea un viitor decent. Important este sa nu plecam din Moldova. Sa nu uitam vorba: cu cat mai multi doritori, cu atat mai multe oferte de munca.

Tatiana Mihailov, proaspata absolventa a unei universitati:

Anul acesta am obtinut studii superioare. Acum inteleg ca, ramanand in Moldova, tinerii nu au nici o perspectiva. Poate ar exista careva oportunitati, daca tinerii nu ar fi atat de dezamagiti de ceea ce se intampla in societatea noastra. Am decis sa plec, deoarece nu imi vad viitorul aici.

Tudor Galaicu:

Tinerii nostri au prea putine sanse sa–si faca o cariera aici, acasa. Oportunitatile cresc doar peste hotare, de aceea sunt decis sa plec pentru a–mi continua studiile si a ma realiza.

Ruslan Cicoare:

Sper ca, in 2009, sa fie mai bine decat a fost acum 5 ani. Cred ca sunt mari perspective si viitorul depinde doar de noi. Actualmente tinerii sunt mai interesati de tot ce se intampla la noi in Moldova, decat de viata de peste hotare. Doresc sa plec in strainatate doar cu scopul de a calatori… Am constatat ca exporturile de calitate din R. Moldova au devenit doar vinurile si femeile.

Ludmila Cojocaru:

In R.Moldova nu vad nici o perspectiva pentru viitorul meu. Daca ai studii, sunt sigura ca te afirmi chiar si peste hotare. Fara de studii, nu exista viitor! Foarte multi tineri sunt decisi sa plece. Nu cred ca se va schimba ceva si dupa alegerile din 2009.

Adrian Gorea:

In R.Moldova este foarte greu, chiar practic imposibil de a te face remarcat. De obicei, puterea promoveaza tineretul, implementandu–le ideologia lor de partid. La noi, problema cea mare este supravietuirea economica–financiara. Suntem nevoiti sa plecam peste hotare pentru a ne intretine. Aflandu–ma in strainatate, am fost mereu framantat de dorul de casa. Este bine oriunde, dar mai bine este acasa.

Vasile Negru:

Tinerii iubesc mai mult distractia si mai apoi studiile. Parasind R.Moldova, ei fug cat mai departe de casa, peste hotare. Sansele lor de a se manifesta depind in mare masura de conducerea statului. Daca la alegerile din 2009 printre candidati vor fi si studenti, adica persoane tinere, atunci s–ar putea produce unele schimbari. Doresc sa plec peste hotare pentru a–mi face studiile, deoarece, deocamdata, in R. Moldova nu vad nici o perspectiva.

Pentru conformitate Natalia TICHEM


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com