Nr. 91 (6 iulie 2006)

 Divers

Copiii care fac
istoria noua a Romaniei
Saptamana trecuta un grup de peste 40 de copii din R.Moldova, invingatori in olimpiadele la istorie, au fost rasplatiti pentru efortul lor de a fi cei mai buni cu o calatorie istorica in Romania.     Continuare 

Muzeografi cu
300 de lei la bilete de 2 lei
De curand am vizitat ceea ce este considerat mandria unei tari, adica muzeele. Continuare 

Copiii care fac istoria noua a Romaniei

Saptamana trecuta un grup de peste 40 de copii din R.Moldova, invingatori in olimpiadele la istorie, au fost rasplatiti pentru efortul lor de a fi cei mai buni cu o calatorie istorica in Romania. Calatoria a fost cu adevarat istorica pentru ei, deoarece unii au vizitat pentru prima data aceasta tara, altii au vazut pentru prima data cele mai vestite locuri istorice de peste Prut si cu totii, au servit pentru prima data dejunul cu un presedinte, si pentru prima data un presedinte a confirmat "pe viu" adevarul istoric ascuns la cel mai inalt si mai oficial nivel la Chisinau.

Calatoria a inceput la Iasi, cu vizite ale la Muzeul National de Istorie, la Muzeul Militar. Itinerarul a continuat la Bucuresti, cu popasuri la casa Hasdeu, Muzeul Nicolae Iorga, cu promenade prin centrul istoric al capitalei Romaniei, cu inchinari la Bisericile frumoase din "micul Paris" si desigur, cu un sir de intalniri oficiale.

"M–au impresionat cel mai mult dezbaterile din 28 iunie 2006. Au participat copiii din Moldova si cei mai mari profesori de istorie din Bucuresti. Am ramas marcata de faptul ca cei mai tari istorici au confirmat faptul, ca atunci, cu 66 de ani in urma, Basarabia a fost abandonata si Romania ar fi trebuit sa lupte," ne–a spus Maria–Paula Ierizanu, o tanara cunoscatoare de istorie de numai 14 ani. Ea a adaugat ca la aceste dezbateri au fost si voci care au facut referinta la situatia militara a Romaniei din 1940, situatie ce nu ar fi adus o victorie acestei tari daca incepea un conflict militar cu Uniunea Sovietica pentru pastrarea integritatii teritoriale, dar totusi, se vede ca vocea istoricilor care au confirmat ca Basarabia a fost pedepsita pe nedrept au prevalat cel putin acum, in 2006.

In timp ce la Chisinau, cativa ministri si parlamentari au consemnat cu cantece si flori venirea Armatei Sovietice in Basarabia, cei 40 de adolescenti–istorici au avut intalniri relevante cu ministri si parlamentari din Romania. Ei s–au intalnit cu ministrul de externe, au vizitat Parlamentul si Senatul. Si nu numai atat. Dejunul lor cu presedintele Basescu a intrat in istorie deja de 4 zile, pentru ca sute de ziare, televiziuni si posturi de radio au prezentat aceasta vizita a copiilor basarabeni la Cotroceni ca pe evenimentul nr.1.

"Trebuia sa ne intalnim cu presedintele Basescu vineri, dar ni s–a spus apoi ca are intalniri oficiale. Eram in autocar, cand Eugen Ursu, organizatorul nostru, a sunat la presedintie de pe mobil si a zis catre noi "Copii, vreti sa luati sambata micul dejun cu presedintele Basescu?" A urmat un "Daaa" plin de exclamatii, astfel incat a doua zi ne–am si pomenit la Cotriceni," ne–a relatat Sanda Porubin. Ea a avut sansa sa stea la masa chiar de dreapta presedintelui, intr–o sala in care au servit dejunul mari personalitati din lumea intreaga. "Desigur ca nu tin minte sa fi servit ceva, era presedintele langa noi si au fost atatea de discutat," spune Sanda. Ea a adaugat ca si Traian Basescu a avut intrebari catre ei. "Ne–a spus ca a avut mari emotii in seara "Eurovizionului". Astepta cu sufletul la gura sa vada cate puncte va acorda Moldova lui Mihai Traistariu si s–a bucurat sa vada ca ne–am votat reciproc cu punctaj maxim," isi aminteste Sanda.

Presedintele a primit de la copiii din Moldova o harta a Romaniei si Moldovei, pe care erau 40 de mesaje din partea fiecarui copil.

Olimpicii din Moldova mai spun ca atata presa nu au mai vazut niciodata si ca parintii i–au vazut in aceeasi zi concomitent in toate buletinele de stiri TV, iar ei vor purta in suflet pentru totdeauna reportajele lor cu imagini de neuitat.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com