Nr. 91 (6 iulie 2006)

Azi Rusia si Moldova au cate
doi ani de cand nu indeplinesc decizia CEDO

Azi se implinesc 2 ani de la intrarea in vigoare a deciziei CEDO cu privire la Grupul Ilascu. Amintim ca aceasta decizie, in baza careia a fost solicitata eliberarea imediata a detinutilor de la Tiraspol si Hlinaia, a fost remarcata si pentru adevaruri de valoare istorica pronuntate de aceasta instanta europeana. A fost pentru prima data cand s–a confirmat ca Rusia a contribuit cu arme si a sustinut regimul transnistrean din 1992 pana acum.

Ieri, 5 iulie, la Strasbourg, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a pus din nou in discutie problema celor doi prizonieri de razboi din Transnistria, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Decizia CEDO cu privire la cazul Ilascu si altii impotriva Rusiei si Moldovei a fost prima pe ordinea de zi a sedintei Comitetului de Ministri. Deciziile adoptate azi au avut statutul de "efect imediat", si in acest caz a fost luata decizia de a recapitula masurile luate in vederea executarii deciziei cu pricina. Amintim ca in prezent Comitetul de Ministri este condus de Federatia Rusa, statul vinovat de neeliberarea celor doi detinuti de la Hlinaia si Tiraspol.

Totodata, Comitetul de Ministri a emis marti o rezolutie prin care solicita toate statele membre ale Consiliului Europei sa acorde toate facilitatile posibile reprezentantilor CEDO pentru infaptuirea deciziilor, subliniind ca respectarea acestui principiu are o importanta fundamentala pentru activitatea CEDO. Totodata, Comitetul de Ministri a criticat statele care nu isi respecta obligatiile fata de CEDO.

Contactata de Ziarul de Garda, Eudochia Ivantoc ne–a spus ca nu mai crede in justitie, nici moldoveneasca, nici europeana. Fiindca se simte rau dupa o interventie chirurgicala, ea nu a putut merge in aceasta luna sa ii transmita produse alimentare lui Andrei. "Nu stiu ce crede acolo, singur, fara produse si fara un cuvant de acasa, dar poate se mai intareste si el, caci soarta ne–a invatat pe ambii sa rabdam fara sfarsit," ne–a spus Eudochia, adaugand ca va avea permisiune de la Tiraspol sa il viziteze pe Andrei tocmai in luna august.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com