Nr. 91 (6 iulie 2006)


 Editorial

Voronin egal cu Bush?

autor
Alina Radu
Zilele trecute a avut loc un meci de fotbal amical intre doua echipe de fotbal neobisnuite — una formata din membrii Guvernului, iar cealalta — constituita din jurnalisti. Premierul Tarlev le–a sters nasul tuturor membrilor cabinetului de ministri si ziaristilor luati la un loc. Era intr–o forma perfect sportiva, facea salturi si turatii demne de invidia multor premieri. Poate doar premierul ucrainean Iulia Timosenco ar mai dovedi aceasta maiestrie. A fost pentru prima data cand un premier dintre Prut si Nistru semana cu un presedinte al SUA, in miscare, in forma, in voga.

In costume sport, presedintii ar fi toti identici. Diferenta cea mare consta in popoarele pe care le conduc. Poporul lui Tarlev este cel mai sarac in Europa. Si cu o saptamana inainte de a face salturi artistice pe stadionul de la Vadul lui Voda, premierul Moldovei era la Moscova, unde a dialogat cu Alexei Miller, presedintele gigantului "Gazprom". Tara lui Tarlev inca nu stia, la momentul in care el ne inspira o viata vesela si sanatoasa, gonindu–se dupa minge, ca pretul la gaze era deja crescut cu o treime. La o zi dupa meci, a fost confirmata informatia ca vom plati 160 usd pentru o mie de metri cubi de gaze, mai mult ca oricine si oricand in acest CSI discriminatoriu.

Activitatile sportiv–educative sunt foarte importante pentru ridicarea moralului unui popor, dar ce a zis el, poporul, in ziua de 2 iulie, cand nici unul dintre demnitarii de stat nu a mers cu o floare la monumentul lui Stefan cel Mare, dupa ce ministrul Cozma, exponentul "cultural" al Guvernului, a mers cu flori la 28 iunie, ziua cotropirii Basarabiei.

"Stefan cel Mare si Sfant, ocupa un loc deosebit in istoria poporului nostru multinational, in istoria statalitatii moldovenesti. Anume de aceea monumentul lui din Chisinau a devenit nu numai un simbol al capitalei, dar si al intregii tari. Chipul inspirat al domnitorului, realizat cu mare talent de catre sculptorul moldovean Alexandru Plamadeala, simbolizeaza independenta statului Republica Moldova," aceasta declaratie apartine presedintelui Voronin, a rostit–o in fata multimii in cadrul unei vizite a sale in zona. La 2 iulie 2006, ca si la 2 iulie 2005, ca si alte ori, Stefan cel Mare, considerat de presedinte "simbol al statalitatii" nu a primit nici o floare de la nici un ministru din tara noastra. In schimb, Voronin a mers la 22 aprilie, cu flori la "parintele revolutiei ruse" si "tatal ateizarii popoarelor sovietice" Vladimir Lenin.

Conducerea de la Chisinau ne–a demonstrate ca poate face uz de cele mai sacre simboluri, mergand la Lenin in Ajun de Pasti, sau jucand fotbal de ziua mortii lui Stefan, primind ordine nu doar sub forma de distinctii de la conducerea Rusiei. Apoi, dupa aceste fapte, lase in esenta, urmeaza declaratiile despre dragostea de istorie, de popor, de Dumnezeu, si mai nou — de uniunea Europeana. Dar tocmai prin aceasta discrepanta dintre actiuni si declaratii, Voronin se deosebeste de un presedinte european.

Click aici pentru a vedea
prima pagina a Ziarului de Garda

 Anunt
 Politic

«Nu mã tem de
ministrul Culturii,
ci de cultura ministrului»

imagine Cititi in Continuare

 Sondaj

 Stirea de Garda

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

— Studenta. Caut un loc de munca in vanzari pentru perioada 15 iunie–15 septembrie, tel. 079074846, Anastasia
— Caut un loc de munca in contabilitate, 22 56 36, Tamara
— Asociatia Medical-Teritoriala Botanica din Chisinau angajeaza asistente medicale, 53 24 04
— Meditatii la fizica, 468262, 350026
— Caut de lucru intr-o sectie de ambalare, 513642
— Caut de lucru. Contract de munca peste hotare 0237 71678, Siret, Straseni, Nina
— Caut un contract de munca peste hotare. 775960
— Caut loc de munca in serviciu de paza 569024
— Caut de lucru. Execut sculpturi si picturi. 321162
— Caut un loc de munca in constructie (268)36303, (268)26249 Nicolae Casian
— Caut contract legal de munca peste hotare. 069996715, 740125
— Caut contract de munca in strainatate. Legal si avantajos. 732481
— Detectiv, jurist 079252766
— Caut contract de munca peste hotare lacatus sau constructor 729259
— Caut loc de constructor 287501 (Petru)
— Ore particulare de spaniola. 411843


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com