Nr. 90 (29 iunie 2006)

 Politic

«Cand am fost ocupati, ploua de spala drumurile...»
Facem un recurs in istorie si prezentam ultimele scrisori dintre Romania si URSS de pana la acest act de anexare. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Rusia acuza Moldova:
100 de rusi mor zilnic de intoxicatii alcoolice
Problema vinului Continuare 

«Cand am fost ocupati, ploua de spala drumurile...»

Ieri, 28 iunie, ziua anexarii Basarabiei de catre URSS, Ambasada Federatiei Ruse a fost pichetata de cateva zeci de persoane care au cerut denuntarea Pactului Ribbentrop–Molotov. Facem un recurs in istorie si prezentam ultimele scrisori dintre Romania si URSS de pana la acest act de anexare.

Nota ultimativa adresata de guvernul sovietic in noaptea de 27 iunie 1940

Guvernul URSS propune guvernului regal al Romaniei:

1. In decurs de patru zile, incepand de la ora 14, dupa ora Moscovei, la 28 iunie sa evacueze teritoriul Basarabiei si Bucovinei de trupele romanesti.

2. Trupele sovietice in acelasi timp sa ocupe teritoriul Basarabiei si partea de nord a Bucovinei.

3. In decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice sa ocupe urmatoarele puncte: Cernauti, Chisinau, Cetatea — Alba.

4. Guvernul regal al Romaniei sa ia asupra sa raspunderea in ceea ce priveste pastrarea si nedeteriorarea cailor ferate, parcurilor de locomotive si vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, intreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului.

5. Sa se numeasca o comisie alcatuita din reprezentanti ai guvernului roman si URSS, cate doi din fiecare parte, pentru lichidarea chestiunilor in litigiu in legatura cu evacuarea armatei romane si institutiilor din Basarabia si partea de nord a Bucovinei.

Guvernul sovietic insista ca guvernul regal al Romaniei sa raspunda la propunerile mai jos mentionate nu mai tarziu de 28 iunie, ora 12 ziua (ora Moscovei).

Raspunsul guvernului roman, din ziua de 28 iunie 1940

Guvernul roman, pentru a evita gravele urmari pe care le–ar avea recurgerea la forta si deschiderea ostilitatilor in aceasta parte a Europei, se vede silit sa accepte conditiile de evacuare specificate in raspunsul sovietic.

Guvernul roman ar dori totusi ca termenele de la punctele unu si doi sa fie prelungite, deoarece evacuarea teritoriilor ar fi foarte greu de dus la indeplinire in patru zile din pricina ploilor si inundatiilor care au stricat caile de comunicatie.

Comisia mixta insituita la punctul 5 ar putea discuta si rezolva aceasta chestiune.

Numele reprezentantilor romani din aceasta comisiune vor fi comunicate in cursul zilei.

Documente citate din "ISTORIA ROMANILOR INTRE ANII 1918– 1940" Autori:Ioan Scurtu,Theodora Stanescu–Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com