Nr. 90 (29 iunie 2006)

 Editorial

Odesa cauta un nou asasin
Acum 12 ani, in circumstante pe care n–a dorit sa le elucideze nici Chisinaul si nici Kievul, Mitropolia Basarabiei pierdea la Ismail pe unul dintre bunii si perspectivii sai clerici. Continuare 

Ghetarul
Un ghetar porneste pe Prut. Desi e vreme torida, iar respiratia oboseste de atata aer fierbinte, ghetarul "rupe" apele infierbantate, facandu–si loc intre noi. Continuare 

Ghetarul

Un ghetar porneste pe Prut. Desi e vreme torida, iar respiratia oboseste de atata aer fierbinte, ghetarul "rupe" apele infierbantate, facandu–si loc intre noi. Orice ar spune politicienii, mesajul lor e tot mai greu de crezut, pentru ca ghetarul este nerabdator si are putere inestimabila.

E 28 iunie, au trecut 66 de ani din 1940. Exact la aceasta ora, cateva sute de basarabeni picheteaza Ambasada Federatiei Ruse din Chisinau. Si de aceasta data, nici un diplomat al tarii care, acum 66 de ani, ne mutilasera destinul nu a iesit in fata pichetantilor. De fapt, ce le–ar putea spune, in conditiile in care doar anii au trecut, strategia, tacticile si politica statului ramanand aceleasi. Oamenii, cei mai multi dintre ei de varsta inaintata, stau in fata Ambasadei, la temperaturi de 40 de grade, chiar daca stiu ca, si peste 66 de ani, mesajele lor nu vor fi luate in seama.

"Ghetarul nu poate fi oprit", comunica serviciile meteo–hidrologice, anuntandu–ne sa ne luam masuri de protectie.

Cautam un punct de sprijin, niste aripi de rezerva, dupa cum spunea un copil de 5 ani care, la solicitarea psihologului de a–si contura un autoportret, desenase un vultur, in jurul caruia erau mai multe aripi. "Sunt aripile mele de rezerva", zicea copilul. Si noi, chiar daca altfel decat el, cautam niste puncte de sprijin, niste aripi de rezerva, toate, insa, greu de gasit.

Rasfoim ziare, schimbam un post de radio pe altul, ametim in maini telecomanda — toate inutile, insa, pentru ca o singura informatie domina spectrul noutatilor care ne vizeaza: pe Prut vine ghetarul!

Gasim cateva declaratii incurajatoare ale presedintelui Romaniei, facute pe marginea relatiilor cu R. Moldova. Traian Basescu declara acum cateva zile, ca acestea reprezinta "o prioritate pentru politica externa romaneasca… Pozitia noastra oficiala este manifestata si prin eforturile pe care le facem in discutii cu lideri europeni si lideri NATO, si anume ca Moldova trebuie adusa din punct de vedere al integrarii in UE, spre grupul tarilor din Balcanii de Vest".

"Ceea ce eu imi impun este sa nu generez acea inghetare a relatiilor care, exact pe aceleasi teme, s–a produs in perioada anilor 2000", afirma, in alt context, presedintele Basescu, cautand niste explicatii la "schimbarea denumirii liceului romano–francez in moldoveano–francez, a liceului romano–englez in moldoveano–englez". Si noi le cautam, asa cum am cautat mereu explicatii la toate actiunile umilitoare care se intampla aici in raport cu romanii din Basarabia.

Raspunsuri, precum aripi de rezerva, greu de gasit. "Ghetarul nu poate fi oprit", comunica serviciile meteo–hidrologice, anuntandu–ne sa ne luam masuri de protectie.

Aneta Grosu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com