Nr. 90 (29 iunie 2006)

Zilele Economiei Romaniei la Chisinau

ROMEXPO si MOLDEXPO au organizat, pe 27 iunie, la Chisinau, cel mai important eveniment expozitional moldo–roman din ultimul deceniu. Expozitia a fost precedata de alta manifestare, Saptamana Economiei R. Moldova la Bucuresti, desfasurata in perioada 12–17 iunie.

In catalogul de prezentare a manifestarii de la Chisinau, Nicolae Buzdun, subsecretar de stat in cadrul Ministerului roman al Economiei si Comertului, sustine ca Romania sprijina aderarea R. Moldova la un Acord de comert liber in regiune, prin adoptarea unor criterii flexibile de aderare la CEFTA, astfel incat, aceasta organizatie sa favorizeze dezvoltarea relatiilor economice in regiune.

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, s–a referit la inaugurare la "trendul ascendant" al schimburilor comerciale, la ,,tendinta pozitiva" si la ,,dorinta comuna de implicare a institutiilor din Romania si din R. Moldova in identificarea posibilitatilor inca neexplorate de utilizare pe deplin a potentialului real al celor doua tari''. Ambasadorul a remarcat "preocuparea crescanda" a Agentiei Nationale pentrru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatiste din Romania pentru amplificarea relatiilor cu respectivele sectoarele economice din R. Moldova.

Gheorghe Cucu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a R. Moldova, i–a asigurat pe participanti ca, prin manifestarea de la Chisinau, R. Moldova ofera, in prezent, ,,oportunitati de afaceri superioare, astfel incat eficienta investitorilor din Romania'' sa cunoasca o amploare deosebita. Cucu a amintit ca, de curand, a fost lansat un set de facilitati menite sa stimuleze afluenta de capital catre Chisinau.

Dan Dumitru, secretar de stat, seful Oficiului pentru gestionarea relatiilor cu R. Moldova in Guvernul Romaniei, a tinut sa precizeze ca ,,drumul de la vorbe la fapte ar trebui sa fie minim, deoarece declaratiile facute cu prilejul deschiderii Zilelor Economiei Romaniei in R. Moldova sunt incurajatoare prin pragmatismul formulat."

Manifetarea de la Chisnau intruneste, in zilele de 27 iunie — 1 iulie, trei prestigioase evenimente: o expoztie la care participa 21 de firme din Romania, o misiune economica, unde specialisti din medii de afaceri vor oferi date despre ofertele de produse si servicii ale companiilor pe care le reprezinta si un forum de dezbateri.

La expozitie sunt prezente firme din domeniul tehnic, societati romanesti de prestigiu ce prezinta produse de ultima generatie si tehnologie avansata: echipamente electrice, electrocasnice, unelte si scule electrice, confectii metalice, echipamente de foraj, produse din aluminiu. Forumul economic, progrmat pentru 30 iunie, isi propune sa devina ,,o sursa de dialog pentru companiile romanesti participante, prin identificarea unor noi oportunitati de afaceri si modalitati de colaboare in R. Moldova si, implicit, in spatiul ex–sovietic''.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com