Nr. 9
23 septembrie 2004


Foto autor

Alina Radu

Rusia ii expulzeaza pe moldoveni

Din seara de ieri, la orele 19, 20 si 21 cele trei trenuri care vin de la Moscova, readuc acasa bietii cetateni expulzati. Am contactat cateva organizatii pentru drepturile omului, dar nici una nu considera ca drepturile acestora pot fi aparate, deoarece au muncit ilegal.

Zilele trecute, militia moscovita a "colectat" 16.000 de cetateni aflati ilegal in capitala Rusiei. O mare parte dintre acestia sunt moldoveni. In urma actiunii "Migrant", circa 1000 dintre cei retinuti au fost deja deportati si, timp de cativa ani, nu vor mai avea acces pe teritoriul Rusiei.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului de Interne al Rusiei, peste 12.000 de persoane au fost retinute pentru violarea Codului Administrativ al Federatiei Ruse, printre acestia fiind chiar si 7000 de rusi, dar si o mare parte din moldoveni, spune presa rusa, fara sa dea cifre exacte despre numarul conationalilor nostri. Anterior, Institutul de Politici Publice a publicat un raport despre migrarea cetatenilor Republicii Moldova, in care se spune ca o treime din cei plecati la munci in strainatate au ales Moscova.

Pentru succesul acestei actiuni "de purificare" au fost mobilizati aproape 13.000 de militieni, care au verificat 33.000 de pasapoarte, inclusiv in hoteluri, camine si piete agricole.

Una dintre regulile imigrantilor moscoviti este sa munceasca ilegal, sa fie platiti ilegal si sa nu plateasca taxe. Ziarul "Moscow Times" scrie ca acestia nu platesc taxele si ca milioane de dolari parasesc Moscova sub forma de salarii ilegale ale migrantilor. In anul trecut, s–a constatat ca circa 12 milioane de dolari au fost transferati din Rusia de catre lucratorii la negru. Si autoritatile Moldovei au recunoscut in repetate randuri ca transferurile financiare ale imigrantilor moldoveni mentin Moldova pe linia de plutire, dar Guvernul nu a inaintat niciodata o propunere de protejare a celor care salveaza financiar populatia acestei tari.

Incepand cu seara de ieri, la orele 19, 20 si 21 cele trei trenuri care vin de la Moscova, readuc acasa bietii cetateni expulzati. Am contactat cateva organizatii pentru drepturile omului, dar nici una nu considera ca drepturile acestora pot fi aparate, deoarece au muncit ilegal.


Rusia ii expulzeaza pe moldoveni
Din seara de ieri, la orele 19, 20 si 21 cele trei trenuri care vin de la Moscova, readuc acasa bietii cetateni expulzati. Am contactat cateva organizatii pentru drepturile omului, dar nici una nu considera ca drepturile acestora pot fi aparate, deoarece au muncit ilegal. Continuare 

Victime duble ale unui sistem nelegiuit
Sambata trecuta, la Orhei, reprezentantii Centrului pentru Prevenirea Traficului de Femei (CPTF) reusisera sa faca auzite sloganurile antitrafic: caravana anuntata de ei cu genericul "Impreuna sa combatem traficul" este una muzicala. Continuare 

Copii din Transnistria la studii in Romania
Peste 60 de copii transnistreni isi fac deja studiile in scoli si licee din Romania, dupa ce au demonstrat ca sunt cei mai buni in competitia de 1600 elevi din Republica Moldova care au candidat pentru cele 700 de locuri rezervate. Continuare 

Dreptul la vot
Acum cateva zile, in posta, deocamdata modesta, a Ziarului de Garda, am descoperit o scrisoare adresata echipei noastre de dna Maria Codru, aflata la munca in orasul Torino, Italia. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com