Nr. 9
23 septembrie 2004


Foto autor

Aneta Grosu

"199", inventia presedintelui PRM

Un ex–candidat la functia de primar a uitat ca a pierdut alegerile

Valeri Efremov, mana si umarul stang al lui Vasile Zgardan din ultimele alegeri locale, continua sa–si edifice profitul electoral. Cine ar fi putut intui, in ultimul scrutin, ca intre Zgardan si Efremov exista si altfel de afinitati decat cele politice? Persoane versate sustin ca pe cei doi ii leaga mai putin doctrinele partinice si mai mult pasiunile pentru diverse mijloace de transport. Ambii candidati ratati la functia de primar al municipiului Chisinau sunt, pur si simplu, pasionati de anvelope. Primul mai detine functia de ministru al Transporturilor, iar al doilea este proprietarul unor rute de maxi–taxi din Chisinau.

Astfel, in pofida mai multor restrictii legale, fostul pretendent la fotoliul de primar al capitalei, tot el pretins presedinte al Partidului Republican din Moldova, dar si unul dintre adeptii, in 2001, ai Blocului electoral "Edinstvo", Valeri Efremov, aflat acum in fruntea SRL "Cvartef", "gestioneaza" neautorizat, potrivit functionarilor Primariei, una dintre cele mai profitabile rute de microbuze din oras, nr. 199. In lipsa unor estimari suplimentare, chiar itinerarul acesteia demonstreaza cat de avantajoasa e ruta respectiva care circula de pe str. Socoleni, pe str. Studentilor, ajungand la Mircea cel Batran, la Voluntarilor, apoi — la Botanica, pe la Sarmizegetusa, bd. Decebal, Negruzzi, Stefan cel Mare spre "Calea Basarabiei". Chisinauienii descopera ca ruta "lui Efremov" acopera, practic, doua treimi din oras. Petru Marza, administratorul general al microbuzelor de pe ruta 55, sustine ca prin aceste actiuni, Efremov prejudiciaza detinatorii altor rute. El sustine ca, in cazul in care politia nu va interveni pe marginea ultimului demers adresat comisarului in aceasta problema, proprietarii de maxi–taxi, prejudiciati de Efremov, vor organiza actiuni de protest.

Amintim aici ca, intr–un demers adresat comisarului general de politie al municipiului Chisinau, Valentin Zubic, din partea angajatilor altor rute de maxi–taxi, se spune, intre altele, ca "la 14 august 2004, si–a reluat activitatea ilegala ruta nr.199, deschisa neautorizat de SRL "Cvartef". In demers se mai aminteste ca atat Curtea de Apel, cat si Curtea Suprema de Justitie au respins cererea "Cvartef" de a include ruta nr.199 in registrul rutelor municipale. Valeri Efremov, insa, face abstractie de deciziile restrictive si, in mod ilegal, isi redeschide ruta. Astfel, potrivit vicedirectorului Departamentului Transport al Primariei municipiului Chisinau, Vladimir Buzovschi, actiunile lui Efremov prejudiciaza atat bugetul de stat, cat si veniturile proprietarilor de maxi–taxi de pe alte rute, autorizate legal. "Activitatea lui Efremov este ilegala. El activeaza in lipsa unui contract legal si in lipsa autorizatiilor. Este singurul detinator de licenta care isi permite sa nu achite nici un fel de taxe la stat. E de competenta politiei sa faca ordine in acest caz", spune Buzovschi.

Experti in problema confirma ca Efremov sfideaza atat legislatia locala, cat si cea nationala, or, conform licentei de care dispune SRP "Cvartef", este obligatoriu ca firma sa semneze un contract cu Primaria. Mai mult decat atat, Regulamentul transporturilor de calatori, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1348, din 10 noiembrie 2003, prevede ca organizarea rutelor urbane se efectueaza de catre autoritatile administratiei publice locale.

Reprezentanti ai autoritatilor publice locale sustin ca Efremov este "unic", in felul sau. El incearca sa substituie autoritatile statului si cele municipale, dictand propriile sale legi. Potrivit lui Buzovschi, din cele circa 2000 de maxi–taxi care circula pe rutele municipale, doar cele gestionate de Efremov sunt in afara legii. Astfel, actele care urmau sa fie perfectate de autoritatile publice, sunt zamislite de insusi Efremov. In calitate de exemplu poate servi fisa rutiera nr.013, a rutei 199, elaborata de el, avand un continut cel putin straniu. Directorul general SRL "Cvartef", Valeri Efremov, descrie itinerarul, tur–retur, al microbuzului Mercedes 210 CHF 135. In "document" se precizeaza ca acesta a fost "stabilit in baza contractelor incheiate dintre firma "Cvartef" SRL cu organizatiile si populatia municipiului Chisinau la solicitarile cetatenilor si oaspetilor capitalei(!)" Efremov mai spune, in aceeasi pagina, ca "fisa rutiera este eliberata in baza contractului de licentiere incheiat intre firma "Cvartef" SRL, proprietar licentiat, si este protejata de dreptul international al proprietatii industriale (intelectuale)". Efremov avertizeaza, in incheiere, ca "imixtiunea tertei parti este interzisa".

Specialisti din Departamentul Juridic al Agentiei de Stat pentru Protectia Proprietatii Intelectuale (AGEPI) spun ca o asemenea "inventie" a lui Efremov nu a fost omologata. Andrei Moisei, expert in probleme juridice la AGEPI, ne–a explicat ca, potrivit Regulamentului cu privire la evaluarea obiectelor de proprietate intelectuala (de la 30.06.2003), "obiecte de proprietate intelectuala sunt rezultatele activitatii intelectuale confirmate prin drepturile respective ale titularilor asupra utilizarii acestora si includ: obiecte de proprietate industriala (inventii, modele de utilitate, soiuri de plante, marci de produse si marci de servicii, desene si modele industriale). Potrivit lui Moisei, ruta 199, despre care Efremov crede ca ar fi protejata de dreptul international al proprietatii industriale, nu constituie un astfel de obiect. Efremov are opinia sa vizavi de aceasta situatie: el aminteste specialistilor care–l contrazic ca "traim in mileniul 3" si ca "Primaria ar fi ramas in veacul de piatra". L–am intrebat ce fel de litigii are cu detinatorii de maxi–taxi. Efremov afirma ca nu ar avea nici un litigiu cu nimeni, decat cu toti functionarii Primariei la un loc.

I–am amintit d–lui Efremov ca anexa la licenta pe care o detine, datand cu 13 decembrie 2002, prevede, in mod obligatoriu, semnarea unui contract cu municipalitatea. Efremov sustine ca aceasta prevedere "este o consecinta a incompetentei" functionarilor publici. El a refuzat sa dezvaluie veniturile pe care le obtine de la gestionarea ilegala a celei mai profitabile rute maxi–taxi din Chisinau.


"199", inventia presedintelui PRM
Valeri Efremov, mana si umarul stang al lui Vasile Zgardan din ultimele alegeri locale, continua sa–si edifice profitul electoral. Cine ar fi putut intui, in ultimul scrutin, ca intre Zgardan si Efremov exista si altfel de afinitati decat cele politice? Continuare 

Hotii de munitii de folos justitiei
De la crearea Armatei Nationale si pana in prezent, din dotarea acesteia au fost inregistrate scurgeri de armament si munitii de diferite tipuri, inclusiv pistoale "Macarov". Prin '93, cateva zeci de asemenea pistoale s–au furat din depozitele Brigazii de Rachete Antiaeriene de la Danceni si de la Floresti... Continuare 

Fara Soiuz–II
Pretura sectorului Rascani deschide cursuri de studiere a limbii romane pentru vanzatorii din Casa de Comert "Soiuz" Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com