Nr. 9
23 septembrie 2004


Foto autor

Aneta Grosu

Despre morti si cimitire minate

Ziarul de Garda continua colectarea marturiilor care, la Curtea Penala de la Haga, ar putea demonstra odioasele crime comise de regimul de la Tiraspol, sprijinit in totalitate de Moscova. La redactie continua sa soseasca scrisori si documente cu argumente ale infernului pogorat peste Basarabia in 1992. Publicam si in acest numar cateva marturii. Fara comentarii.

Marturiile Tamarei Barcari, locuitoare a orasului Dubasari:
In Dubasari, gardistii–smirnovisti omoara oamenii, arunca in aer casele. Au fost omorati Alexei Cojocari, Olga Dorofeev, Elizaveta Mosneaga, Mihail Agatiev si multi altii. Foarte multi au disparut fara urme.

Marturiile unei locuitoare din Corjova, Dubasari, refugiata in satul Mascauti, pe malul drept al Nistrului:
La 28 iunie 1992, asupra satului Mascauti au fost lansate rachete de pe malul stang al Nistrului. Au fost omorate patru femei si un barbat. Noua persoane au fost ranite.

Marturiile Tatianei Vicol, refugiata din satul Varnita, din apropierea orasului Tighina:
Gardistii smirnovisti au ridicat mai multi oameni din sat si nu se stie nimic despre ei. Unul dintre acestia, Ion Cara, luat impreuna cu ceilalti, a fost gasit mort.

Marturiile unui grup de refugiate din satul Cocieri, raionul Dubasari, din partea carora semneaza T. Tanasiev, M. Slisarciuc, H. Popov s. a., in total 38 persoane:
In noaptea de 2 spre 3 martie, in satul Cocieri, gardistii–smirnovisti i–au omorat pe Alexandru Lukianov, Mihai Nour, Alexei Gazea, au ranit–o pe Zinaida Burcovschi. Au fost schiloditi Ion Mitcul si Alexei Graciun.

Claudia Ursu, refugiata din satul Corjova, raionul Dubasari, povestea in 1992:
La sfarsitul lunii martie, intr–o duminica, gardistii–smirnovisti l–au luat pe Grigore Besleaga care se intorcea de la fratele sau. Rudele l–au gasit mort tocmai miercuri, la morga, unde fusese adus dintr–o groapa de scurgere a deseurilor de la grajdul de vite. Expertiza a stabilit ca Besleaga a fost aruncat in groapa de viu.

In noaptea spre 21 iunie 1992, in satul Corjova, Dubasari, au fost ucisi miseleste de catre gardisti, in propriile ograzi, Olga Dorofeev si Nicolai Lupulov, sotii Alexei si Maria Dorofeev, a fost impuscat Nicolae Cotofan, care incercase sa le ia apararea. Vecinii, sotii Viscovschi, au iesit la strigatul de moarte pentru a le lua apararea. Atunci banditii au intrat la ei si, in fata parintilor, au violat–o pe fiica lor de 13 ani. In aceeasi casa se afla si prietena ei, de 9 ani. Si ea a fost violata. Mama ultimei, Galina Gatcan, s–a pornit spre postul de politie pentru a cere ajutor, dar a fost impuscata din spate. Doua cadavre schingiuite au fost duse la Tiraspol pentru a fi demonstrate publicului "drept consecinte ale crimelor savarsite de Moldova".

21 iunie 1992, in satul Corjova, a fost ucis Alexandru Todirca. Victima a fost inmormantata in gradina, la fel ca si taica–sau, omorat mai devreme. Cimitirul satului era minat.

Continuam colectarea probelor. Ramaneti cu Ziarul de Garda.

Semnati aici pentru sustinerea actiunii:

Numele:

Telefon:

E-mail:


Aceste organizatii si asociatii obstesti au aderat la actiunea Ziarului de Garda
Comitetul Anticenzura din Presa Electronica
Clubul Ziaristelor “Zece plus”
Centrul Independent de Jurnalism
Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale
Uniunea Centrista din Moldova
Asociatia de Cultura si Drept “Transnistria”
Asociatia “Adjuta Cives”
Centrul de Investigatii Jurnalistice
ONG "Hyde Park"
Miscarea Veteranilor de razboi pentru Pace si Itegrare in Europa

Lista completa a semnatarilor

Va puteti expune parerea in FORUM


Despre morti si cimitire minate
Ziarul de Garda continua colectarea marturiilor care, la Curtea Penala de la Haga, ar putea demonstra odioasele crime comise de regimul de la Tiraspol... Continuare 

Lista semnatarilor
Aici puteti consulta lista completa a celor care au semnat pana in acest moment Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com