Nr. 87 (8 iunie 2006)

 Politic

Transnistria — o zona–tampon impotriva extinderii UE
La 2 iunie, ziarul britanic "The Times" a publicat un articol care prezinta zonele separatiste din Europa si Caucaz, in baza exemplului separatismului transnistrean. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Vecinatatea,
un pas spre Europa
Promovarea cooperarii transfrontaliere intre judetul Iasi, din Romania, si raionul Ungheni, din R. Moldova, a continuat la 2 iunie curent cu a treia masa rotunda. Continuare 

Transnistria —
o zona–tampon impotriva extinderii UE

La 2 iunie, ziarul britanic "The Times" a publicat un articol care prezinta zonele separatiste din Europa si Caucaz, in baza exemplului separatismului transnistrean.

"Aceasta e o zona a traficantilor, unde este amplasat cel mai mare depozit de arme din fosta URSS", se spune in acest articol despre Transnistria, adaugand ca "este una dintre cele mai recente teritorii europene care vrea sa obtina independenta in urma deciziei Muntenegru–lui de a deveni stat din luna mai". Ziarul britanic face referinta in acest sens la o declaratie a lui Igor Smirnov cu privire la referendumul de separare care urmeaza sa aiba loc in Transnistria.

"Putin probabil ca Transnistria va obtine independenta, dar astfel ar putea deveni al 19–lea stat nou in Europa dupa prabusirea comunismului in 1989. Desi acest teritoriu niciodata nu a fost recunoscut international, regiunea are legaturi stranse cu Rusia, care a ajutat rusii de aici in razboiul din 1992 si a pastrat 1500 de soldati rusi acolo.

Oficial, soldatii rusi mentin pacea si pazesc depozitul de armament, stocat in regiune in cazul unei invazii din partea NATO. In realitate, aceasta zona ramane cel mai occidental post strategic al Rusiei — o zona–tampon impotriva extinderii UE si NATO. Aceasta este si o zona de spalare a banilor Rusiei, a traficului si a vanzarilor ilegale de armament.

Smirnov este tarul domeniului sau feudal, finantat de oligarhii locali si umplut de nostalgia pentru Uniunea Sovietica. Teritoriul are moneda sa proprie, bazata pe fosta rubla sovietica, foloseste vechiul steag al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti, si organizeaza parade militare de tip sovietic in fiecare an. Militia poarta uniforme cu insigne ce reprezinta secera si ciocanul.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com