Nr. 87 (8 iunie 2006)

Jefuirea bugetarilor
Ón contul firmei «Vostok»

Serviciul National de Locuinta, autoritate de stat din R.Moldova, a semnat un contract de constructie a locuintelor prin metoda de ipotecare cu o firma necunoscuta, fara sediu si fara telefon. Mii de angajati bugetari au incheiat contracte cu aceasta firma anonima, transferand pe contul ei, in doar trei zile, mai multe milioane de euro, bani imprumutati de pe la rude care muncesc la negru in strainatate. Contractele nu prevad returnarea banilor si acum oamenii, disperati din cauza datoriilor, incearca sa se asigure de eventualitatea unei fraude. Expertii considera ca chiar lotul de pamant pentru aceasta casa a fost obtinut ilegal.

Mirajul "Vostok" la Serviciul de Locuinte
 

Zilele trecute, Serviciul National de Locuinta (SNL) a fost luat cu asalt. Sute de invatatori, medici si alti angajati bugetari, inscrisi la rand pentru a primi o locuinta, au fost invitati in regim de urgenta sa investeasca in viitoarele lor apartamente. Pe holul stramt al etajului, unde e situat SNL, s–a facut o imbulzeala mare. Atractia coridorului era un panou pe care erau amplasate proiectele unor cladiri elegante. Mai jos, doar in limba rusa, textul unui contract, in baza caruia bugetarii urmau sa plateasca banii unei firme necunoscute cu numele "GIFI Vostok". Dar, innebuniti de inghesuiala din micile apartamente in care stau acum, cu copii, nepoti, socri la un loc, oamenii cu nevoi de case se uitau tot mai putin la contractul in limba rusa si tot mai mult la planul casei noi si spatioase. Se facuse si un agiotaj acolo, in imbulzeala lumea a inceput sa ocupe rand la semnat contracte, ca sa reuseasca primii. Abia dupa ce au incheiat aceste contracte oamenii au inceput sa le examineze detaliat. Unii nu l–au semnat inca, caci ar vrea sa il modifice cumva, dar nu e posibil. Solicitati de Ziarul de Garda, mai multi cetateni si–au exprimat nedumerirea sau nemultumirea in legatura cu continutul acestui document, dar toti ne–au rugat sa le protejam identitatea. "Stiti, am platit banii deja si in contract e scris ca daca ceva nu le place, il reziliaza, dar nu e scris daca ne returneaza banii. Iata de ce nu vrem sa ne indicati numele, ca e o firma din Rusia sau cin alta parte si daca se supara si pleaca cu banii?", ne–a spus in soapta una dintre femeile care astepta la usa juristilor de la SNL.

Banii pe contul unei firme cu adresa falsa

Vasile Cojocaru este unul dintre cei care inca nu a semnat contractul, dar lupta de cateva saptamani sa convinga conducerea SNL sa il modifice, desi nu a reusit nimic. "Contractul e plin de incoerente. L–am analizat impreuna cu niste prieteni juristi. Am gasit o multime de greseli juridice, care ne defavorizeaza pe noi, cei care platim banii sa ni se construiasca case. In primul rand, banii trebuie sa ii transferam pe contul unei firme absolut necunoscute, fara numar de telefon, cu adresa falsa, plus la toate e o firma straina, care ar putea sa dispara. Si colac peste pupaza, trebuie sa platim sumele in zile numarate: 30 la suta din valoarea apartamentului in 3 zile! Apoi 20 la suta in 27 de zile. Deci intr–o luna — 50 la suta! Ce bugetar poate sa achite o asa suma intr–o luna? Apoi inca 10 la suta in luna urmatoare. Oare asta se numeste ipoteca? Dar sa vedeti, care e siretlicul. Dupa ce imprumuti de unde stii si platesti aceste mii de euro intr–o luna si daca nu poti plati rata urmatoare, contractul spune ca "ar putea fi reziliat timp de 10 zile, daca nu ti–ai onorat obligatiile", dar in document nu scrie cum vor fi returnati banii investiti deja", ne–a declarat Vasile Cojocaru.

Am incercat sa discutam cu conducerea SNL pentru a afla mai multe detalii. In anticamera am fost informati ca directorul Lev Andreevici Manzatu nu este, de aceea nu poate vorbi cu noi. Am cerut numarul unui adjunct si ni s–a dat telefonul vicedirectorului, Vladimir Bolgari. Pe parcursul zilei de ieri la numarul acestui functionar de stat 24–22–23 o voce feminina de robot ne–a tot raspuns in limba rusa "Zdrastvuite. V nastoiascee vremea mi ne mojem vam otvetiti". Intr–un final, vicedirectorul a spus ca nu ne poate declara nimic, caci trebuie sa vorbim in primul rand cu secretara si cu directorul. Surprinzator ca atunci cand am format numarul de telefon al juristilor, ni s–a spus ca SNL are o singura jurista, dar e la sef, astfel ni s–a confirmat ca seful este, desi in anticamera ni s–a spus ca nu va fi. Am incercat sa obtinem orice alta informatie despre aceasta institutie de stat, menita sa indeplineasca, in baza Hotararii de Guvern nr.639 din 27.05.03, Planul National de asigurare cu locuinte a populatiei R. Moldova. Nu exista nici o referinta la SNL nici pe internet si nici pe site–ul Guvernului — www.gov.md cu privire la activitatea si menirea acestui serviciu. SNL pare sa fie o mare ecuatie anonima in societatea informationala–model construita in Moldova.

Platiti 50 la suta imediat, caci credit nu se stie daca veti primi

In acest context am incercat sa aflam mai multe despre firma "GIFI Vostok", cea care acumuleaza in aceste saptamani pe contul sau de la "Banca de Economii" cate 50 la suta din costul apartamentului de la fiecare bugetar care a acceptat acest truc investitional. In contractul pe care l–au incheiat oamenii cu SNL si "GIFI Vostok" nu exista numere de telefon ale acestei firme. Aceasta organizatie nu exista nici in baza de date a "Moldotelecom"–ului. In contract se face o referinta la faptul ca firma ar fi amplasata pe str.Independentei 6/1. Pe aceasta adresa de fapt, este amplasat Institutul de cercetari in domeniul constructiilor. In anticamera institutului si la intendant ni s–a spus ca aceasta firma intentioneaza sa inchirieze un birou in aceasta cladire, dar inca nu s–a mutat si nu are numar de telefon. Am revenit la SNL cu intrebarea de ce o firma straina, care nu are sediu si numar de telefon, a fost abilitata sa colecteze banii munciti sau imprumutati de bugetarii din Moldova. Fara sa ni se dea un raspuns coerent, ni s–a oferit totusi un numar de telefon de la firma, la care a raspuns "gospoja Tatiana". Ea ne–a spus in limba rusa ca deocamdata lucrurile nu sunt clare, sa revenim in cateva saptamani, ca acum oamenii trebuie sa plateasca cate 50 la suta din banii destinati pentru casa, iar pe urma se va vedea cu creditarea. Poate unii vor primi credite, dar nu se stie cati oameni si cand.

Creditarea este una dintre componentele obligatorii ale constructiilor de case prin metoda ipotecara. Prin credite bancare oamenii sunt scutiti de povara achitarii imediate a costurilor apartamentelor, platind in rate suma imprumutata timp de mai multi ani. "Am semnat contractul pentru acest apartament doar pentru ca ne–au anuntat ca firma "Vostok" ofera credite. Acum la SNL ni se tot spune ca nu se stie cand vor fi acordate credite, iar la "Vostok" in genere ne informeaza ca nu au sediu. Daca nu au sediu inca, de ce atata graba sa ia bani de la noi, ca sa isi cumpere sediu?", a conchis Valentina Crudu, medic cu un stagiu de 25 de ani. Am revenit iar la SNL, sa aflam daca vor fi eliberate credite solicitantilor de locuinte. Lilia Barbarosie, sefa sectiei de creditare si investitii, ne–a spus ca se lucreaza acum cu cateva banci, care poate vor oferi credite, dar documentele inca nu sunt gata, abia urmeaza sa fie facute liste ale potentialilor beneficiari de credite.

Din alte surse de la SNL am fost informati ca au fost perfectate mai multe mii de contracte intre cetatenii R. Moldova si firma "GIFI Vostok", in baza carora fiecare a transferat pe contul acestei firme de la 10.000 la 20.000 de euro ca prima cota. Calcule preliminare arata ca pe contul firmei s–au adunat deja mai multe milioane de euro. Aceasta insa, inca nu are sediu, nu dispune de o politica clara de creditare. La Camera Inregistrarilor de Stat am fost infromati ca "GIFI Vostok" a fost inregistrata cu doua luni in urma ca intreprindere cu capital strain, din cadrul careia fac parte trei firme din Cehia, Cipru si Israel, necunoscute in mediul de afaceri de la noi. Expertii fac prognoze si mai triste: locurile de constructii pe care le–a obtinut aceasta firma cu suportul SNL au fost distribuite in mod ilegal.

Spalarea de bani incepe de la asemenea tranzactii

Veaceslav Ionita, expert economic la IDIS "Viitorul" ne–a declarat ca in baza legii aceste terenuri ar fi trebuit sa fie procurate de la autoritatile publice prin licitatie, si atunci ar fi fost normal ca cea care plateste mai mult sa obtina terenul, investind si in bugetul local. Primaria, insa a fost fortata sa ofere aceste terenuri pe gratis, unor firme anume, care nu se stie in ce baza au fost selectate de SNL. Si Mihai Roscovan, director al Business Consulting Institute, ne–a spus ca cele cateva hectare de terenuri oferite pe gratis pentru cei care vand locuinte la preturi mari inseamna de fapt un cadou unor firme private. "Se vede ca exista niste intelegeri de spalare a banilor, daca pe terenurile luate pe gratis se cosntruiesc case solicitandu–se de la oameni cate 30 la suta de bani in trei zile. Cred ca au fost create sau invitate special niste firme legate de conducere, care sa poata aranja banii colectati de la oameni pe niste conturi speciale. Cel putin nu inteleg, de ce banii nu sunt transferati de catre oameni pe contul SNL, care e o institutie de stat, abilitata cu responsabilitati juridice. Ipoteca, in tarile straine inseamna oferirea unei sanse pentru cetateni sa achite in rate pe 5–7 ani apartamentele, cu un sir de garantii, nu sa faca investitii pentru firme necunoscute, care nu si–au probat in nici un fel seriozitatea. Este cunoscut cazul din sectorul Botanica din Chisinau, cand o firma a adunat banii si a disparut", a conchis Roscovan.

"Moscova se confrunta acum cu o mare criza, care ar putea ajunge in mod similar la noi — acolo sunt cel putin 20.000 de apartamente vandute, care nu exista. Adica oamenii au achitat banii, dar nu au mai primit case. In unele cazuri a fost vorba de escrocherii elementare, iar in altele — de o proasta calculare a posibilitatilor. Si cu SNL s–ar putea intampla la fel. Chiar daca firma e una care doreste cu adevarat sa construiasca aceste imobile, contractul pare imperfect, daca in el nu e stipulat cine va fi creditat, in ce conditii. Primul lucru care pare suspect in acest caz este urgenta. Oamenii trebuie imediat sa achite banii. Dar urgent se fac numai prostiile, apartamentele, mai ales pentru cetatenii saraci ai R.Moldova, nu pot fi cumparate in mod de urgenta. Acestea nu se cumpara ca un pachet de gume, sunt investitii majore, pe o viata sau pe doua vieti, caci fiecare va vrea sa lase mostenire copiilor ceea ce a obtinut acum cu atata greu. Nu poti sa achiti intr–o zi pentru ceea ce ai nevoie o viata, e vorba de o agramatie juridica sau de o escrocherie", a declarat Veaceslav Ionita, adaugand ca daca presedintele R. Moldova a spus de la tribuna oficiala ca fiecare cetatean trebuie asigurat cu o casa, asta nu presupune ca SNL trebui "sa ajute" oamenii prin afaceri facute la fierbinteala.

CCCEC apara statul de cetateni si nu viceversa?

Vasile Cojocaru, unul dintre oamenii care incearca sa obtina un apartament in aceste imobile, ne–a declarat: "Am fost luati cu graba. Am fost adunati gramada. Ni s–a spus sa platim urgent in cateva zile. Am rugat niste rude din Italia sa ne imprumute bani. Am alergat cu imprumuturile, dar cand am vazut acest contract, am inteles ca nimeni nu raspunde de banii nostri. E o suma mare, care nu ne apartine si nu putem sa o investim intr–un mod neserios. Dar avem trei copiii, suntem ambii soti bugetari si nu avem alta sansa de locuinta. Am fost la conducerea SNL solicitand sa modifice contractul, in care sa scrie clar ce se va intampla cu banii nostri in cazul in care nu reusim sa achitam la timp urmatoarele cote? Ni s–a spus ca e un contract–tip care nu poate fi modificat in nici un caz si daca nu ne place, sa nu ne adresam la ei." El a relatat ca un grup de cetateni nemultumiti de aceste contracte s–au adresat la CCCEC, afirmand ca aici ar fi vorba de un caz de spalare de bani. "Ni s–a spus, insa ca CCCEC are menirea sa apere statul de escroci, si nu oamenii de stat, asa ca nu ne–a fost acceptata cererea", au declarat cetatenii creditori ai SNL si ai firmei "Vostok".

Am consultat Legea cu privire la combaterea spalarii banilor. In aceasta lege, una care sta la capataiul fiecarui angajat al CCCEC scrie ca aceasta norma "se extinde asupra actiunilor de spalare a banilor savarsite de cetateni ai R. Moldova, straini, de apatrizi, de persoane juridice rezidente si nerezidente in R. Moldova", deci si functionarii de la SNL care au intocmit un contract cel putin agramat, si reprezentantii firmei "GIFI Vostok", si alti intermediari in aceasta afacere sunt absolut egali in fata acestei legi importante. Dar afacerile dubioase in acest triunghi continua. Alti oameni ne–au semnalat ca dupa ce au analizat calitatea constructiilor pe care urmeaza sa le efectueze firma "GIFI Vostok" au ramas si mai nedumeriti. Peretii exteriori ai cladirilor urmeaza sa aiba o grosime de doar 19 cm, in timp ce orice imobil din Chisinau are grosimea peretilor de 45–50 cm. Alte lacune ingineresti sunt vizibile deja in proiect, un proiect care costa, potrivit calculelor medicilor si invatatorilor prea mult pentru salariul lor de bugetari — milioane de euro adunate de la mii de oameni fara casa. Alte mii de functionari publici parasesc Moldova in fiecare an, ca sa poata munci la negru si sa isi asigure o locuinta in orasul care a luat–o spre "Vostok".

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com