Nr. 87 (8 iunie 2006)

 Divers

Lilia Diaconu, prietena cu Prut International
A venit la Chisinau impreuna cu bibliotecara liceului in care studiaza. Lilia era de nerecu-noscut. Zambetul nu–i disparea de pe fata. Continuare 

Un american, voluntar la Ziarul de Garda
La 1 iunie usa redactiei s–a deschis si in oficiul nostru a intrat Colin J.Venettis, un tanar de 21 de ani din Statele Unite   Continuare 

«Auriu» de Milesti, la nunta de aur a presedintelui american
Sute de sticle de sampanie de la Milestii Mici vor ajunge in curand pe masa fostului presedinte american, Jimmy Carter. Continuare 

«Auriu» de Milesti,
la nunta de aur a presedintelui american

Sute de sticle de sampanie de la Milestii Mici vor ajunge in curand pe masa fostului presedinte american, Jimmy Carter. Jimmy si sotia sa Rosalynn cunosc deja vinurile moldovenesti si au o preferinta deosebita pentru unele specii vinicole, produse in cel mai mare beci din Moldova — cel de la Milestii Mici.

Sotii Carter, savurand varsta de aur
Eugen Lee McCord, presedintele companiei "Moldova–Georgia USA Business Center", specializata in exportarea vinurilor din Moldova catre Statele Unite, a declarat pentru Ziarul de Garda ca Rosalynn Carter adora vinul alb de desert "Auriu" de Milesti. In luna iulie, cuplul prezidential Carter va consemna jumatate de secol de casnicie. Cu aceasta ocazie compania americana va oferi acestei familii cateva sute de sticle cu vinuri si spumante de la Milesti.

Timp de decenii, Rusia a reprezentat cea mai mare piata pentru vinurile moldovenesti, circa 80 la suta din productia vinicola de aici ajungand in paharele consumatorilor rusi de alcool. Din martie curent totul s–a schimbat, dupa ce Rusia a decis sa opreasca importurile de vin din Moldova, deoarece testele efectuate de autoritatile ruse au presupus ca in aceste vinuri ar exista pesticide. Nu mult dupa embargoul impus de Rusia, reprezentanti ai unor institutii ale UE au efectuat alte teste, care arata ca vinurile din Moldova sunt perfecte si bune de baut.

Protestele oficialilor rusi nu au determinat prea multi oameni sa renunte la consumul de vinuri moldovenesti. De fapt, chiar fostul presedinte al SUA, Jimmy Carter va avea vinuri din Moldova in cadrul ceremoniei de celebrare a 50 de ani de casatorie cu sotia sa Rosalynn.

Eduard Turcanu, vicepresedinte al Centrului de Business Moldova–Georgia considera ca aceste actiuni ale Rusiei par sa fie "motivate de politic", un punct de vedere impartasit de multi in acest context cand Moldova se orienteaza tot mai mult catre SUA si Vest, decat catre Rusia.

Centrul de Business Moldova–Georgia este importator exclusiv al productiei vinicole moldovenesti de la Milestii Mici in SUA. Turcanu a declarat ca aceasta companie pregateste in prezent un lot de vin de cea mai inalta proba care va fi exportat in SUA, deoarece cererea creste in continuare. El spune ca acest succes al vinurilor de la Milestii Mici este determinat de gustul unic ce vine din strugurii crescuti intr–un mediu curat.

In luna iulie, circa 30.000 de sticle de vinuri de Milesti vor fi transportate catre SUA, o parte dintre acestea fiind destinate pentru aniversarea de aur a cuplului Gimmy si Rosalynn Carter, iar o parte vor fi distribuite in diferite institutii comerciale pe intreg teritoriul SUA.

Colin J. Venettis, Ziarul de Garda

P.S. Colin J. Venettis este cetatean american si va lucra in urmatoarele luni pentru Ziarul de Garda. Mai multe despre Colin, cititi aici.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com