Nr. 87 (8 iunie 2006)

Rusia, responsabila de hotararile CEDO pe care nu le respecta

Ieri la Strasbourg, Comitetul de Ministri al CE a pus din nou in discutie problema detinutilor politici de la Tiraspol si a neindeplinirii hotararii CEDO in cazul Ilascu. Aceasta a fost cea de–a treia sedinta a Comitetului de Ministri care vizeaza chestiunea indeplinirii hotararilor CEDO, din cele sase planificate pentru anul in curs.

Cazul Ilascu a fost discutat si in contextul celor patru rezolutii care vizeaza de asemenea pasivitatea Federatiei Ruse si a R. Moldova in indeplinirea unui punct esential al hotararii CEDO care prevede "eliberarea imediata si neconditionata" a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa, detinuti ilegal in doua inchisori din Transnistria.

Amintim ca Federatia Rusa a preluat in luna mai conducerea Comitetului de Ministri al CE, abilitata in acest fel sa analizeze neindeplinirea hotararilor CEDO atunci cand tocmai ea nu le respecta. Presa straina a comentat mult aceasta confuzie. Chiar ziarele din Rusia au remarcat aceasta stupiditate. "Rusia inca nu a indeplinit rezolutia Consiliului Europei (in cazul Ilascu) pentru cea de–a patra oara, neeliberandu–i pe camarazii lui Ilascu. Pentru asta, presedintia sa in Comitetul de Ministri al CE ar putea sa nu dureze prea mult", scrie o editie recenta a ziarului rus "Kommersant".

Eudochia Ivantoc ne–a spus ca autoritatile de la Tiraspol nu sunt prea deranjate de incalcarea hotararii CEDO, deoarece ultima data a vizitat inchisoarea lunea trecuta, avand permisiunea ca Andrei sa fie vizitat de un stomatolog. "Doar medicul a putut intra la Andrei, eu nu am avut voie. Cel putin a scapat acuma de dureri si de unii dinti chiar, care i–au fost scosi. Nici el, nici eu nu am scapat de durerea nedreptatii si nu mai cred ca Rusia ar putea sa isi indeplineasca obligatiunile, acum cand e ca paznic la oi in Consiliul Europei", ne–a declarat Eudochia, sotia lui Andrei Ivantoc.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com