Nr. 84 (18 mai 2006)

 Investigatii

Judecata de Ziua Copiilor
Era ziua procesului de judecata impotriva lui Iurie Gavris, cel care era la volanul automobilului ce a curmat viata Eugeniei Diaconu si a copilasilor ei Aliona, Valentina si Ionut, de doar 10 luni. Continuare 

Deputatii la petreceri
In discutiile cu unii deputati ne–am prezentat Corina Dumitriu, directoarea agentiei de turism "Maro Tur", invitandu–i pe acestia la 19 mai la o petrecere de lansare a firmei in R. Moldova. Continuare 

200.000 de arme automat au disparut cu ajutorul unei firme din Moldova
Cele mai importante agentii de presa si ziare din lume scriu zilnic de la inceputul lunii mai despre o firma moldoveneasca „Aerocom” care a transportat arme in timpul razboiului din Irak. Continuare 

Deputatii la petreceri

Articolul 8 al Legii despre Statutul Deputatului "interzice utilizarea numelui deputatului, urmat de aceasta calitate a sa, in orice actiune publicitara privitoare la o unitate financiara, industriala sau comerciala". Ziarul de Garda si–a propus sa testeze daca aceasta prevedere a legislatiei este respectata cu strictete de alesii poporului. In discutiile cu unii deputati ne–am prezentat Corina Dumitriu, directoarea agentiei de turism "Maro Tur", invitandu–i pe acestia la 19 mai la o petrecere de lansare a firmei in R. Moldova. Totodata le–am propus sa rosteasca contra plata un discurs laudativ la adresa companiei. De data aceasta am incercat "vigilenta" deputatilor comunisti. In curand ii vom aborda si pe ceilalti parlamentari...

Mihail Sidorov, PCRM: "Vom mai discuta despre tot..."

M.S.: Din pacate pe 19 mai nu pot veni, pentru ca nu voi fi pe loc si in urmatoarele zile la fel nu voi putea veni. Dar ce fel de discurs trebuie sa rostesc?

ZdG: Sa spuneti ca agentia merita respect, ca suntem niste persoane de incredere, sa faceti publicitate ascunsa...

M.S.: A–a–a... Din pacate, nu pot veni la petrecere.

ZdG: Nu e nimic grav, dvs. ati putea sa scrieti un discurs si sa ni–l expediati prin fax, iar noi la petrecere il vom citi publicului.

M.S.: Mai vedem... Bine!

ZdG: Stim ca astazi nimic nu se face pe gratis. Cat ne va costa acest serviciu?

M.S.: Nu stiu. Reveniti dupa 15 mai. Vom mai discuta despre tot...

Ecaterina Cavlac, PCRM: "Haideti sa ne intalnim..."

E.C.: Cred ca mai bine ar trebui sa ne intalnim si sa discutam despre aceasta, ca asa deodata nu pot sa va spun nimic si nu pot decide chiar acum.

ZdG: Neaparat ne intalnim, dar as dori sa stiu daca doriti sa colaborati cu noi.

E.C.: Planificati sa dati petrecerea pe 19 mai?

ZdG: Da.

E.C.: Din pacate, nu pot sa vin, deoarece vineri noi plecam la o intalnire cu alegatorii. Imediat cum se termina sedinta plenara a Parlamentului, deputatii comunisti pleaca pe teren la diverse actiuni de promovare.

ZdG: Dar nu este nici o problema, noi putem replanifica ziua lansarii agentiei. Inca nu am rezervat un local pentru petrecere, de aceea putem face o exceptie pentru dvs. si o dam pe 18 mai.

E.C.: Dar de ce ati apelat tocmai la mine?

ZdG: O persoana v–a recomandat pe dumneavoastra. Ni s–a spus ca sunteti cooperanta...

E.C.: Ei nu stiu, trebuie sa ma mai gandesc. Mai bine reveniti cu un telefon si mai discutam.

ZdG: Bine. Dar sa va ganditi si la pretul pentru aceste servicii.

E.C.: Dar ce anume trebuie sa vorbesc in acest discurs? Sunteti pentru prima data pe piata autohtona? Cine va mai fi dintre deputati? Cum va numiti dvs.? Ce oferte turistice aveti? Aveti reduceri la serviciile turistice sau aveti preturi mai mici decat la alte agentii de turism? Sunteti specialisti in acest domeniu? Ati mai lucrat undeva?

ZdG: Daca doriti, putem sa va "platim" serviciile cu o foaie turistica. Putem organiza pentru dvs. o deplasare in Egipt, Cipru sau unde doriti. Oferim foi turistice in cele mai exotice tari si locuri pitoresti. Suntem dispusi sa va deservim la cel mai inalt nivel?

E.C.: (Rade) Eu vreau sa stiu mai multe despre agentia dvs. Ce ati lucrat anterior? Ati activat ca agentie turistica si inainte? Ma intereseaza toate acestea, deoarece daca voi pregati un discurs sau voi formula niste propuneri sa stiu ceva despre dvs. Vreau sa stiu ce pot face sau cum voi colabora cu dvs. in continuare. Haideti sa ne intalnim. Maine trebuie sa particip la sedinta plenara a Parlamentului, de aceea sunati dupa 14.00 si vom mai discuta.

Vladimir Dragomir, deputat PCRM: "Nu va pot promite nimic"

V.D.: Eu as dori foarte mult sa fiu pe 19 mai, dar nu pot, deoarece voi lucra pe teren.

ZdG: Nu e nici o problema, special pentru dvs. putem organiza petrecerea pe 18 mai. Nu am gasit inca un local anume, de aceea putem opera schimbari in program. Daca nu puteti veni la petrecere, atunci expediati–ne prin fax textul, iar noi il vom citi in fata publicului.

V.D.: Haideti mai bine sa facem asa. Ma sunati pe data de 17 mai pe la ora 8.00 sau 8.30 si vom stabili ce vom face, s–ar putea sa am alte planuri pe data de 19 mai. Dar nu va pot promite nimic, deoarece azi in agenda este mentionat ca voi pleca la intalnirea cu alegatorii. Nu stiu deocamdata nimic. Vom mai vedea.

ZdG: Ati putea sa pregatiti macar un discurs?

V.D.: Nu stiu, trebuie sa ma pregatesc oleaca si sa vedem ce o sa spunem. Eu nu stiu nimic despre activitatea dvs., haideti mai bine sa ne mai sunam.

ZdG: Cand ne vom intalni, va voi prezenta un CV al agentiei, unde vom mentiona toate realizarile noastre etc. Intre timp dvs. va ganditi cat ar costa aceste servicii

V.D.: O sa revenim pe data de 17 si dupa aceea vom decide totul.

Nicolae Bondarciuc, PCRM: "Vom discuta despre tot la mine in cabinet"

N.B.: Dar au mai fost petreceri de deschidere a firmelor, iar deputatii sau alte personalitati nu au participat. Voi cu ce va deosebiti de alte firme? Cu ce va ocupati? Sunteti pentru prima data aici? Cine sunteti? Unde va aflati acum?

ZdG: Sediul nostru este la Hotelul...

N.B.: Atunci veniti acum la Parlament, iar eu voi face permis pentru dvs. Vom discuta despre tot la mine in cabinet.

Buchea legii

In art. 8 al Legii despre Statutul Deputatului in Parlament este stipulat ca "se interzice utilizarea numelui deputatului, urmat de aceasta calitate a sa, in orice actiune publicitara privitoare la o unitate financiara, industriala sau comerciala". Art. 16 al. (1) mentioneaza ca deputatul participa la examinarea colectiva si libera a problemelor ce tin de competenta Parlamentului, la dezbaterea si adoptarea proiectelor puse la ordinea de zi a sedintei Parlamentului. In Alineatul doi al aceluiasi articol scrie ca "participarea deputatului la sedintele Parlamentului si ale comisiei permanente din a carei componenta face parte este obligatorie. In cazul in care deputatul nu se poate prezenta din motive intemeiate la sedintele Parlamentului sau ale comisiei permanente, este obligat sa aduca la cunostinta Biroul permanent sau secretarul comisiei respective motivele absentei sale".

Tot in acest act normativ, art. 15, al (2) este scris ca "deputatul este dator sa fie demn de increderea alegatorilor, sa contribuie prin exemplul personal la intarirea disciplinei de stat, la indeplinirea obligatiilor civice, la asigurarea drepturilor omului si la respectarea legislatiei". Art. 15, al (3) — "cazurile de incalcare a eticii de deputat sunt examinate de Comisia juridica pentru numiri si imunitati".


Opinii    

Victor Popa, expert juridic in drept parlamentar din cadrul IDIS "Viitorul":

Deputatii pot frecventa orice fel de manifestatie publica. Fiind persoana publica, parlamentarul are dreptul sa–si expuna opinia vizavi de diferite probleme. Insa, el nu poate pune la dispozitie functia sa in scopuri de reclama. Adica, deputatul nu poate desfasura astfel de tftivitati atunci cand este in exercitiu. Dupa orele de lucru el nu mai este in exercitiu si reiese ca are dreptul sa faca orice. El nu poate face abuz de functie la tribuna parlamentara, dar la petreceri... Legea mai spune ca deputatul nu are dreptul sa fie remunerat suplimentar in afara salariului de parlamentar. Daca a acceptat bani pentru un astfel de serviciu, atunci se considera o incalcare a legislatiei.

Dumitru Braghis, membru al Comisiei juridice pentru numiri si imunitati:

Deputatul are dreptul sa participe la orice activitate. Fiind intr–un spatiu public, el poate face chiar si reclama ascunsa. Legea prevede ca parlamentarul nu are dreptul sa primeasca bani pentru aceasta. Totodata in lege este stipulat ca deputatii au dreptul la remunerari suplimentare numai din activitati pedagogice si stiintifice. Deci, el nu trebuie sa accepte bani pentru astfel de servicii. In ultimul an Comisia nu a inregistrat nici un caz de primire de bani pentru activitati de publicitate.

Anatolie Zagorodnii, membru al Comisiei juridice pentru numiri si imunitati:

In art. 22 al Legii cu privire la statutul deputatului este stipulat ca parlamentarul are dreptul sa participe la organizarea mitingurilor, demonstratiilor si a altor intruniri pasnice. De aceea nu vad nimic ilegal daca participa la o astfel de petrecere. In lege nu este stipulat daca are sau nu dreptul sa primeasca bani pentru ca face reclama ascunsa. Dar eu consider ca nu. La baza este legea si deputatul trebuie sa respecte toate prevederile legislatiei.

Corina DUMITRIU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com