Nr. 78 (30 martie 2006)

Împotriva falsificării istoriei

Luni, 27 martie, langa monumentul lui Stefan cel Mare din Chisinau, tinerii din cadrul partidului Liberal au manifestat impotriva introducerii istoriei integrate si reducerii numarului de ore de limba romana in sistemul de invatamant. Partidul Liberal a emis si o declaratie in care se spune: "Cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu Romania, in memoria membrilor Sfatului Tarii care au infaptuit Unirea in 1918, ne expunem parerea fata de politica actualei guvernari de falsificare a istoriei nationale si de deznationare a populatiei majoritare romanesti din Republica Moldova prin introducerea disciplinei de istorie integrata, precum si prin intentia de a reduce numarul de ore de limba romana in invatamantul preuniversitar".

In declaratie se mai spune ca "aceste initiative ale guvernarii contravin art. 10 alin. 2) din Constitutia Republicii Moldova conform caruia "statul recunoaste si garanteaza dreptul tuturor cetatenilor la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase". Guvernarea actuala este acuzata ca "aplica in continuare teoriile sovietice in ceea ce priveste populatia romaneasca din Republica Moldova. Aceste teorii sunt promovate si prin editarea unor lucrari pseudo–stiintifice precum: "Istoria Moldovei" — Vasile Stati, "Dictionar moldovenesc — romanesc" — Vasile Stati, "Statalitatea poporului moldovenesc" — Victor Stepaniuc etc. Promovarea acelorasi teorii are loc si prin manualele de istorie care ii au ca autori pe Sergiu Nazaria si Igor Casu". Sustinand ca aceste initiative contavin aspiratiilor europene ale Republicii Moldova si incalca Planul de actiuni UE — RM,

Despărțirea de CSI

Iar la 26 martie in scuarul Operei Nationale a avut loc un miting dedicat celei de–a 88–a aniversari de la Unirii, in cadrul careia a fost adoptata o rezolutie speciala. Prin acest document, "participantii la miting infiereaza actul criminal din 23 august 1939 — Pactul Molotov–Ribbentrop, in urma caruia Rusia imperiala comunista a rupt si anexat o buna parte din teritoriile nationale romanesti: Basarabia, Nordul Bucovinei si Tinutul Herta si a supus populatia de aici unui proces indelungat de nimicire fizica, unui adevarat genocid, in urma caruia au murit circa 1 mln. de oameni, iar altii peste 850.000 au luat drumul pribegiei ca sa–si salveze viata. Cei ramasi au fost supusi unui proces diabolic de deznationalizare, rusificare si indobitocire, de stergere a constiintei nationale si invrajbire impotriva propriului popor si a Patriei–Mama Romania". Autorii rezolutiei au condamnat "politica antinationala, antiromaneasca a clasei politice care a guvernat si continua sa guverneze R. Moldova", cerand retragerea "pseudoconceptiei "politicii nationale de stat" in care continua politica de scindare si divizare a populatiei autohtone majoritare din stanga Prutului in moldoveni si romani, moldovenismul primitiv si agresiv, tentativele de excludere a Istoriei Romanilor din programele de invatamant, de ingradire a limbii romane si de rusificare, si cer in modul cel mai hotarat Parlamentului, Guvernului si presedintelui republicii sa inceteze imediat tentativele de destabilizare a situatiei social–politice din societate si in acest sens sa intreprinda in regim de urgenta un sir masuri".


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com