Nr. 78 (30 martie 2006)

Infractori tratați ca polițiștii

Despre existenta unor increngaturi intre sus–pusi ai institutiilor de stat si lumea interlopa presa de la noi a scris in repetate randuri. Cazuri concrete au investigat si reporterii Centrului de Investigatii Jurnalistice.

In septembrie trecut, la una dintre sedintele colegiului MAI, insusi seful statului i–a atentionat pe angajatii MAI sa nu ocupe locul gruparilor mafiote, pe care ar trebui sa le anihileze. Spuneam atunci ca stie ce stie presedintele Voronin, de vreme ce le face din deget politistilor. In pofida laudelor despre numeroase grupari criminale anihilate in ultimii ani si procentul aproape ideal de descoperire a infractiunilor, situatia reala nu s–a schimbat.

Operatiune esuata

La sfarsitul anului 2005, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO) din cadrul MAI a demarat o ampla operatiune pentru tragerea la raspundere a unei retele criminale din care fac parte politisti, vamesi si angajati ai unor agentii de paza din Chisinau si care beneficiau de protectia unor persoane cu grad inalt din conducerea MAI. Deznodamantul insa nu a fost cel asteptat. Dupa cateva arestari, operatiunea s–a impotmolit. Totul s–a redus la retinerea unor pestisori mici din organele de interne si cateva persoane din lumea interlopa. Cand s–a ajuns la demnitarii sus–pusi care acordau protectie retelei criminale, lucrurile s–au complicat. Viceministrul de Interne, Vladimir Botnari, unul dintre cei banuiti de protectionism, a fost destituit din functie. E adevarat ca formula oficiala a fost ca acesta si–a dat demisia. Surprinzator, dar concomitent este desfiintat si grupul de ofiteri din DGCCO, care a demarat operatiunea respectiva, unii ofiteri fiind concediati din organele de interne, iar altii au fost imprastiati prin cele mai indepartate comisariate de politie. Cele 15 dosare pornite in cadrul operatiunii au fost transmise Sectiei Misiuni Speciale din cadrul MAI, care va trebui sa ia totul de la capat si nu se stie daca probele adunate vor persista.

Increngaturile

In decembrie 2004 — ianuarie 2005, un personaj dubios este internat pentru tratament la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne, figurand in registrele institutiei drept sef de sectie, in grad de capitan, la Batalionul Republican de Patrulare Rutiera al MAI. Curios este faptul ca pacientul Spitalului MAI, Ion Holban, nu a fost niciodata angajat al organelor de politie. In schimb, el se afla in relatii de amicitie cu persoane sus–puse din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care aveau grija nu numai de sanatatea lui, ci si de afacerile sale, unele dintre ele destul de suspecte. Ion Holban a fost internat de catre medicul–sef, Valeriu Obada, la recomandarea viceministrului de Interne Vladimir Botnari, care l–a si prezentat pe acesta drept sef de sectie in Batalionul Republican de Patrulare Rutiera. Nimeni nu a verificat temeinic identitatea lui Holban. Medicii si personalul medical l–au ingrijit si oblojit timp de 20 de zile.

Din fisa medicala am desprins ca diagnoza stabilita de medici contine un intreg buchet de maladii. Din respect pentru viata privata nu vom numi acele afectiuni. Important e altceva: recomandat de un ditamai viceministru de Interne, pacientul a avut parte de tratament fara plata. Toate eforturile noastre de a afla, la Spitalul MAI, care sunt costurile tratamentului suportate de bugetul de stat pentru serviciile medicale acordate lui Holban au suferit esec.

Legaturi cu lumea interlopa

Concomitent ne–am interesat cine este personajul care a beneficiat de protectia mai–marilor MAI si pentru ce merite a fost rasplatit cu astfel de servicii. Grav de tot este ca, potrivit unor surse sigure, Holban era persoana de legatura dintre sus–pusi ai MAI, procurori si… persoane din lumea interlopa. El ar fi mediat mai multe cazuri pentru a–i scoate de la ananghie pe unii membri ai retelelor criminale cazuti in plasa organelor de drept.

Protectie pentru traficanti

La sfarsitul anului 2004, cativa membri ai unei retele de traficanti de persoane au fost retinuti de organele de politie. Unul dintre capii retelei, pe nume Oleg Bolboceanu, a fost retinut in Dubai. Fost politist, acesta ar fi traficat sute de fete din Moldova in statele din Orientul Mijlociu. Tipul a fost arestat pentru 30 de zile. Este ciudat ca, dupa 30 de zile, procurorii nu au insistat asupra prelungirii termenului de arest preventiv. Potrivit avocatilor victimelor, odata eliberat din arest, Bolboceanu a inceput a influenta martorii si victimele, astfel incat unii dintre acestia au renuntat la depozitiile anterioare. Toate acestea s–au facut pentru a obtine o pedeapsa mai blanda pentru traficanti sau chiar achitarea acestora. Holban, spun sursele noastre, a fost cel care s–ar fi ocupat de influentarea procurorilor, politistilor, ca sa–l scape de arest pe Bolboceanu si sa–i ajute si pe ceilalti traficanti. Tot el l–a amenintat cu rafuiala fizica pe unul dintre avocatii victimelor. Acesta sesizase ca se incerca recalificarea actiunile lui Bolboceanu din trafic de fiinte umane in proxenetism, infractiune care comporta o pedeapsa mai blanda si a incercat sa impiedice aceste actiuni.

Interventie

Alt episod s–a consumat in comuna Ciorasti, suburbie a municipiului Chisinau. In februarie curent, angajatii DGCCO au descins, la ora 6 dimineata, intr–o mahala a comunei Ciorasti, pentru a retine un personaj pe nume Ion Scripnic, banuit ca ar avea legaturi cu o retea criminala. In procesul retinerii, Scripnic s–a baricadat in casa si intre timp l–a sunat pe Holban, care i–a sarit in ajutor. Sosit la fata locului, acesta a inceput a–i intimida pe politisti, cerandu–le in mod autoritar sa paraseasca locuinta. Crezand ca politistii mascati sunt de la Brigada cu destinatie speciala "Fulger", dansul a inceput a da telefoane la persoane din conducerea acestei subdiviziuni, cerandu–le sa–si recheme imediat angajatii, amenintand ca, in caz contrar, va interveni conducerea MAI si ei vor avea probleme grave. Politistii l–au retinut si pe Holban, iar in legatura cu actiunile sale a fost pornit un dosar administrativ.

Acoperire a faradelegilor

Ca sa dezlegam cazul cu tratamentul pretinsului ofiter de politie, am telefonat la spitalul MAI.

Femeia de la Internare ne–a spus ca stie de acest caz, dar ca nu poate oferi detalii, mai ales date din registrele spitalului, pentru ca isi va pierde serviciul. Cativa medici pe care i–am contactat ne–au confirmat ca mai multe persoane cu identitate suspecta s–au tratat la spitalul MAI, aceasta facandu–se cu acordul sefilor, dar nici ei nu au vrut sa ne dea detalii, spunandu–ne franc ca nu–si doresc probleme. Medicul–sef, Valeriu Obada, nu a vrut sa accepte o intalnire cu reporterii CIN. El nu a infirmat ca Holban s–a tratat la recomandarea lui Botnari, dar ne–a indicat sa cerem informatia ce ne intereseaza de la Ministerul de Interne. Nici angajatii MAI nu au fost prea deschisi. Seful Serviciului de presa al Internelor, Andrei Slutu, dupa cateva saptamani, ne–a spus ca nu ne poate oferi informatia solicitata, pentru ca "e de competenta procuraturii".

Dosare penale

Surse sigure din cadrul MAI ne–au comunicat ca in legatura cu cazul dat a fost pornita urmarirea penala si s–au deschis doua dosare (nr. 2006990056 si nr. 2006990037) pentru uzurpare de calitati oficiale si cauzarea de daune materiale prin inselaciune sau abuz de incredere. Cu toate acestea, ministerul pastreaza discretie totala asupra acestui caz. Nu a fost difuzat nici un comunicat de presa, asa cum se procedeaza in alte cazuri. Iar la procuratura, unde au fost transmise dosarele, lucrurile stau si mai prost. Din surse sigure am aflat ca de ceva timp nu s–au intreprins actiuni de urmarire penala in cauzele date si ca anume procurorul general le–ar fi cerut ofiterilor de urmarire penala sa–si mai tempereze elanul. Solicitat de noi, seful Sectiei exercitare a urmaririi penale in cazuri exceptionale a PG, Sergiu Garabadjiu, ne–a spus ca "daca anumite persoane nu sunt citate la procuratura, nu inseamna ca la dosarul dat nu se lucreaza". "Rezultatele lucrului procurorilor in acest caz se vor vedea in judecata", a mai adaugat el. Procurorul a refuzat sa ne explice de ce Botnari si Obada figureaza in aceste dosare doar ca martori.

Obada diminueaza

Un alt detaliu ce trezeste nedumerire este faptul ca medicul Obada a oferit procurorilor informatii eronate privind costurile tratamentului de care a beneficiat Holban. Potrivit sefului Sectiei exercitare a urmaririi penale in cazuri exceptionale a PG, medicul de la Spitalul MAI a prezentat dovezi precum ca pentru 20 de zile de tratament stationar, spitalul MAI a cheltuit doar 1700 de lei. Pe procurori pare sa nu–i fi intrigat suma extrem de mica prezentata de medicul–sef. Noi ne–am interesat la alte institutii medicale si am constatat ca pentru cele 20 de zile de tratament stationar, avand diagnoza respectiva, Holban trebuia sa plateasca o suma de cel putin 7 mii de lei. Este de neinteles de ce medicul–sef a incercat sa acopere infractiunea, de vreme ce recunoscuse initial anchetei ca "cetateanul Holban I.I. a fost indreptat la spital si prezentat ca politist de catre prim–viceministrul MAI, colonel de politie, Botnari Vladimir".

Se eschiveaza

Contactat de noi, Ion Holban s–a facut ca nu prea intelege despre ce vrem sa discutam. La solicitarea noastra de a ne intalni cu el, ne–a spus, putin derutat, ca nu este in oras si sa–l sunam peste o ora. Dupa asta nu a mai fost de gasit. Cat despre Vladimir Botnari, din ziua in care s–a concediat, acesta nu a mai putut fi contactat.

P.S. Sugestii de tactica criminalistica pentru politistii moldoveni: ati dat in urmarire generala niste infractori? Cautati–i pe la Spitalul MAI.


Centrul de Investigatii Jurnalistice
www.investigatii.md


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com