Nr. 78 (30 martie 2006)

CEDO examineaza al doilea dosar al grupului Ilascu

CEDO a inceput examinarea celei de–a doua cereri a detinutilor politici din Transnistria, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. O cerere in acest sens a fost depusa la Strasbourg in iunie 2005, acuzand nerespectarea hotararii CEDO din iulie 2004. Presedintele Sectiunii a Patra a CEDO, judecatorul Nicolas BRATZA a decis tratarea acestei cereri cu prioritate si a informat guvernele parate despre introducerea cererii.

Vlad Gribincea, reprezentantul reclamantilor, ne–a spus ca la 21 martie 2006 CEDO a chemat Guvernele F.Ruse si al R.Moldova sa se expuna asupra admisibilitatii si fondului acestei cereri. Luand in considerare ca cei doi reclamanti sunt cetateni romani, Guvernul Roman a fost chemat de asemenea sa prezinte observatii pe marginea cererii.

La sfarsitul saptamanii trecute, Eudochia Ivantoc a reusit in sfarsit sa il vada pe Andrei, dupa mai multe saptamani de greva a foamei. Andrei a fost determinat sa iasa din greva de catre reprezentantii unei organizatii anti–tortura, afiliata Consiliului Europei, care au reusit sa il viziteze la inchisoare. "Era intr–o stare complicata de sanatate, avea picioarele umflate, era istovit si deprimat, asa ca aceasta greva nu mai putea continua. Totusi, Andrei mai asteapta, daca nu eliberarea, cel putin niste medici profesionisti. De aceasta data, autoritatile inchisorii au primit si medicamentele aduse de mine, dar ce tratament pot sa ii fac eu?" a conchis Eudochia Ivantoc.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com