Nr. 77 (23 martie 2006)

 Social

«Sindromul Mayak»: victime in Moldova
La accidentul din 1957, de la Mayak, au fost prezenti doar cativa cetateni ai R. Moldova Continuare 

Strainii de langa noi
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Moldova propune numeroase proiecte destinate tinerilor, dar care sunt sustinute, preponderent, de straini Continuare 

Strainii de langa noi

Societatea Nationala de Cruce Rosie (SCRN) din Moldova propune numeroase proiecte destinate tinerilor, dar care sunt sustinute, preponderent, de straini.

"Valori Umanitare" este un program coordonat de Angela Toncu. Acest proiect este sprijinit financiar de catre Societatea de Cruce Rosie din Norvegia, pentru acesta fiind alocata suma de 43 mii de lei. Grupul tinta al proiectului il constituie generatia tanara. "Societatea se afla in criza de spiritualitate. Cu toate ca vorbim mult despre acest fapt, oamenii, insa, actioneaza adesea contrar celor discutate. Se promoveaza niste valori false. Iar, uneori, o valoare poate fi transformata in nonvaloare", spune Angela Toncu. Acest proiect prevede organizarea unor mese rotunde cu participarea elevilor, activitati publice prin intermediul carora ar fi promovata tematica respectiva. "Ne axam mai mult pe organizarea discotecilor, in cadrul carora propunem, prin diverse jocuri interactive, dezbaterea temei "Valori umanitatre", pentru ca, adesea, lectiile oficiale sunt plictisitoare", afirma Angela Toncu. Astfel de activitati au fost sustinute la Cahul, Comrat, Balti si Chisinau. "In cadrul acestor masuri comunicarea este esentiala", spune coordonatorul proiectului.

Un alt proiect "Reducerea noxelor" (n.r. consecintelor negative), finantat de Societatea de Cruce Rosie din Suedia, prevede crearea unor centre de schimb a seringilor utilizate de catre consumatorii de droguri, dar si organizarea diverselor activitati publice. Astfel de centre au fost create la Rezina, Soroca si Tighina. Elena Gusev, voluntara in cadrul SCNR din R. Moldova, spune ca posibilitatile financiare ale copiilor din R. Moldova, parintii carora sunt plecati la munca peste hotare, sunt destul de bune incat sa–si poata permite procurarea drogurilor. Numarul oficial al consumatorilor de droguri la noi este de 8 — 10 mii de persoane, cel neoficial fiind de 50 de mii.

Cele sapte principii fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie sunt: umanism, impartialitate, neutralitate, independenta, liber consimtamant, unitate, universalitate.

A. N.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com