Nr. 76 (16 martie 2006)

 Politic

Cateva zeci de kilometri de frontiera care tin in alerta intreaga lume
Este oare o crima sa nu vinzi echipament de lansare a armelor nucleare catre Iran? Asa e in Moldova, o tara care primeste suport financiar si politic de la SUA... Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Secretomanie parlamentara
La indicatia presedintelui Parlamentului, Marian Lupu, Legislativul isi secretizeaza activitatea Continuare 

Cateva zeci de kilometri de frontiera
care tin in alerta intreaga lume

«International Herald Tribune», 10 martie 2006:

Smirnov poarta barba ca a lui Lenin
«Decizia este foarte benefica pentru antreprenorii din Transnistria", a declarat Mark Krachuk, un consultant al presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin. "Ei au devenit participanti legali in comertul international si au scapat de suspiciunea de a fi criminali.»

Disputa a acutizat din nou problema care persista din momentul dezintegrarii Uniunii Sovietice. Transnistria a fost pentru o perioada lunga un loc bizar si ilegal in Europa, un loc unde au fost pastrate cu drag simbolurile si statuile comunismului, prezentand o afectiune fata de timpurile apuse. Smirnov, un lider autoproclamat, poarta o barbita alba in stilul lui Lenin.

Dar in spatele acestui show al nostalgiei sovietice, este vorba de un sector pronuntat de capitalism. In regiune sunt situate cele mai mari intreprinderi industriale din Moldova, si chiar daca proprietarii acestora raman intr–un spatiu intunecos, se reuseste un export activ.

Moldova prezinta regiunea ca pe o zona offshore aflata in mainile traficantilor si criminalilor, acuzand–o de producere si de vanzare ilegala de arme, inclusiv a vanzarilor ilicite de munitii din stocurile ramase din timpul Uniunii Sovietice."

EUOBSERVER, 13.03.2006:

Rusia a declarat stare de alerta pentru cei 1100 de soldati din Transnistria
Federatia Rusa este ingrijorata de rolul UE in Moldova, dupa ce Bruxelles–ul a sustinut initierea blocadei de catre Ucraina in Transnistria.

Vladimir Cijov, Ambasadorul Rusiei pentru UE, a declarat: "Asta inseamna blocada economica pentru Transnistria. Am citit ca Solana sustine aceste actiuni."

Rusia a declarat stare de alerta pentru cei 1100 de soldati dislocati in Transnistria saptamana trecuta, dupa ce Igor Smirnov a intrerupt negocierile in formatul 5 plus 2. Smirnov a afirmat ca in urma blocadei pierde 1,9 milioane euro pe zi. Bruxelles–ul considera ca riscurile unor atacuri violente sunt foarte mici, deoarece nu e vorba de principii etnice sau religioase, ci doar de un grup din anturajul lui Smirnov care are relatii foarte inalte la Moscova si Kiev.

Conflictul transnistrean a fost calificat drept linia de demarcatie in relatiile Rusia–UE.

UE are 50 de oficiali care lucreaza la posturile vamale dintre Ucraina si Transnistria, in baza unei misiuni implementate in decembrie 2005.

Ambasada Britanica, Kiev, 14 martie:

«Noi, cu SUA si UE, speram in rezolvarea conflictului»
Dintr–un comunicat emis de Ambasada engleza la Kiev, redam o declaratie a lui Douglas Alexander, oficial englez: "Marea Britanie saluta implementarea protocolului de colaborare vamala dintre Ucraina si Moldova. Acordam o mare importanta acestui fapt si credem in succesul integritatii formatului de negocieri 2 plus 5. Cooperarea este vitala pentru transparenta si un control mai bun al hotarelor.

Marea Britanie regreta profund blocada curenta instituita de Transnistria la hotar cu Ucraina. Noi, impreuna cu SUA si partenerii din UE, ramanem decisi sa rezolvam conflictul ."

Itar–Tass, Moscova, 14 martie:

Liderii Abhaziei aduna oameni in sustinerea Transnistriei
Mii de oameni s–au intrunit la Suhumi marti pentru sustinerea rmn. Liderii Abhaziei au participat la o intrunire publica, exprimandu–si indignarea cu ocazia blocadei economice a Transnistriei. "Metodele de sufocare economica impotriva republicilor separatiste — Abhazia, Osetia de Sud, Karabahul de Munte si rmn sunt absolut inadmisibile pentru atingerea unor scopuri politice, oamenii nostri nu vor renunta la calea aleasa. Noi construim state independente", se spune intr–o declaratie.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com