Nr. 75 (9 martie 2006)

Femeia & Banii

3 lei
de ziua nasterii
Din momentul in care se naste si pana la varsta de 1,5 ani o fetita din R. Moldova primeste de la stat 100 de lei lunar. Cate 3 lei pe zi, pentru ea si mama sa...
70 de bani
o zi de scoala
Statul cheltuie pentru o fetita care merge la scoala circa 70 de bani pe zi. Din acesti banuti sunt platiti invatatorii, sunt intretinute scolile si sunt procurate manualele. Asa este asigurat dreptul fetitelor la educatie si studii.
O zi de nunta cu
49 de lei
Atunci cand o tanara angajata la munca se casatoreste, statul ii acorda dreptul la trei zile libere pentru ceremonia nuptiala. Cele trei zile ii vor fi platite de angajator si constituie in mediu 49 de lei pe zi.
800 de lei
pt a da viata unui om
Daca naste un copil, femeia din R. Moldova are dreptul la o indemnizatie unica de 800 de lei. Cu 800 de lei ea poate cumpara un carucior vechi, sau un patuc vechi, sau un set de scutece noi cu plapumita.
1 leu si 63 de bani pentru ora de munca
O femeie din Moldova este platita in mediu cu 1,63 lei pe ora, daca ne referim la salariul mediu pe tara. In Moldova femeile castiga mai putin ca barbatii. 60 la suta dintre femei lucreaza in sate.
Un litru de lapte
pe zi de pensie
Aproape de 60 de ani femeile din Moldova ies la pensie. Pensia minima este de 294 de lei. Daca pensionara nu ar avea de platit chiria, incalzirea si lumina electrica, ea ar putea sa isi cumpere in fiecare zi exact un litru de lapte de 6,50 lei si o paine de 2 lei, fara sa mai cumpere vreo data oua, carne, legume, fructe, haine, incaltaminte si detergenti.
Un sicriu pe gratis,
fara groapa
La moarte, fiecarui cetatean al R. Moldova i se acorda o indemnizatie de 700 de lei. Cel mai ieftin sicriu la magazinele de obiecte funerare din Chisinau costa 700 de lei. La Biserica „Sf.Lazar” din Chisinau ni s–a spus ca prohodul „cu tot cu lumanari la sicriu costa 200 de lei. Daca va pare scump, se poate de cedat”. Cel mai ieftin loc de inhumare in Chisinau costa tot vreo 700 de lei.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com