Nr. 75 (9 martie 2006)

 Politic

Ce se intampla in Moldova?
Este oare o crima sa nu vinzi echipament de lansare a armelor nucleare catre Iran? Asa e in Moldova, o tara care primeste suport financiar si politic de la SUA... Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Istoria integrata camufleaza crimele comunismului
45 de profesori de istorie au refuzat sa participe la cursurile de perfectionare din cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei Continuare 

Frontiera pe Nistru?
Din Declaratia grupului deputatilor social–liberali privind evolutia situatiei din estul R. Moldova Continuare 

Dosarul Urechean
Justitie comunista Continuare 

Ce se intampla in Moldova?

Wayne Merry,
fost oficial al Departamentului de Stat si al Pentagonului, in prezent colaborator al Consiliului American pentru Politica Externa.
3 martie 2006, "Washington Post"

"Este oare o crima sa nu vinzi echipament de lansare a armelor nucleare catre Iran? Asa e in Moldova, o tara care primeste suport financiar si politic de la SUA...

La inceputul anului 1997, o figura tenebra din domeniul afacerilor internationale ilegale cu arme a contactat noul Guvern moldovenesc cu o oferta tentanta de a cumpara MiG–urile pentru o terta parte, care a fost identificata ca sursa iraniana. A fost vehiculata suma de $95 milioane, desi in realitate banii nu au fost niciodata pusi pe masa. Iata de ce SUA a facut o miscare in acest sens pentru a stopa aceasta afacere…

Guvernul local avea foarte mult nevoie de bani pentru programe sociale. Iar Washington–ul nu avea nevoie de aceste avioane MiG in scopul de a le utiliza in operatiuni, ci pentru a garanta neutilizarea acestora. Am revenit atunci in Moldova cu o propunere generoasa de a cumpara aceste aeronave. Pasat a fost foarte dificil si a intins negocierile luni de zile. Contractul pentru cele 21 de MiG–uri a fost finalizat cu dl Lucinschi. Ex–ministrul Apararii a fost mai degraba un obstacol in aceasta tranzactie.

Dl Pasat este un membru activ al partidului de opozitie "Moldova Democrata" si reprezentantul local al monopolistului energetic Sistemele Energetice Unificate Ruse. Anul trecut, el a fost arestat si detinut in secret fara sa i se inainteze acuzatiile timp de doua luni. Apoi a fost judecat de catre o curte secreta sub acuzatia de fraudare a tarii sale prin vanzarea MiG–urilor catre Washington pentru o suma mai mica decat se presupunea sa fie platita de iranieni. In ianuarie, dl Pasat a fost condamnat la 10 ani de detentie intr–o colonie cu regim sever.

Impreuna cu fostul ambasador al SUA, care s–a aflat in Moldova in timpul tranzactiei cu MiG–urile, am pregatit marturii detaliate asupra acestui transfer, aprobate de Departamentul de Stat si de Pentagon. Depozitiile noastre au fost refuzate ca probe de catre autoritatile din Moldova. In dosarul impotriva lui Pasat se spune ca acesta a comis un abuz prin faptul ca nu a vandut avioanele catre Iran, angajandu–se intr–o actiune conspirativa cu Pentagonul pentru a comite o escrocherie impotriva propriei sale tari. Aceste acuzatii sunt absolut inventate. Procesul judiciar in stil sovietic a fost in realitate lansat pentru intimidarea opozitiei politice.

Eu nu am nici un fel de relatii cu dl Pasat si nici macar nu–l agreez. Ex–ministrul Apararii nu este probabil cu nimic mai bun decat altcineva din elita politica a Moldovei, care si–au servit foarte prost tara. Cu toate acestea, avem o datorie civica sa venim cu probe intr–un caz penal, in special inttr–o astfel de justitie travestita precum e asta. In Europa, unii parlamentari au inceput sa isi puna intrebari suplimentare in cazul Pasat. Membrii Congresului SUA trebuie sa faca acelasi lucru, mai ales ca toate acuzatiile impotriva lui Pasat sunt o campanie murdara impotriva SUA. Pe langa aceasta, e vorba si de milioane de dolari ai platitorilor de taxe, atat prin afacerea MiG–urilor, cat si sub forma de programe de asistenta pentru Moldova. In final, chestiunea de baza ar consta in faptul daca SUA sustin cu adevarat dezvoltarea bazata pe primordialitatea legii in fostele state sovetice, asa cum se declara adesea.

Congresul american trebuie sa se trezeasca si sa constientizeze faptul ca o escrocherie are loc cu adevarat intre SUA si Moldova, dar noi suntem cei jefuiti."

Contestam afirmatiile de contrariu

Printr–o declaratie de presa, Ambasada SUA la Chisinau isi reafirma faptul ca tranzactia de vanzare a 21 de avioane moldovenesti MIG–29 catre SUA in anul 1997 a fost in interesul ambelor state. Ambasada mai declara ca Moldova nu are un prieten mai bun decat SUA — una dintre primele tari care a recunoscut independenta R. Moldova si si–a deschis aici o institutie diplomatica. De atunci, SUA sunt cel mai mare donator de asistenta bilaterala, oferind, dupa 1992, asistenta in suma de peste $665 milioane de dolari.

"Consideram oportun sa contestam afirmatiile de contrariu, indiferent de sursa lor, care pot induce in eroare cititorii, facandu–i sa creada ca SUA au profitat de Moldova in aceasta tranzactie", se mai spune in declaratie.

Onorare corecta si exacta de catre SUA

La circa trei saptamani de la difuzarea declaratiei Ambasadei SUA privitoare la procesul judiciar contra fostului ministru al Apararii, Valeriu Pasat, MAEIE al R. Moldova a facut publica pozitia si convingerea ferma a autoritatilor moldovenesti cu privire la onorarea corecta si exacta de catre SUA a tranzactiei de instrainare a avioanelor de lupta MiG–29 ce apartineau Fortelor Armate ale R. Moldova in perioada detinerii de catre Valeriu Pasat a postului de ministru al Apararii.

"Atat acuzatiile inaintate de procuror, cat si decizia curtii nu contin referiri la culpa, sau atitudini de rea–credinta pe care ar fi avut–o SUA in tranzactia nominalizata," se spune in declaratia MAEIE care "tine sa asigure autoritatile americane de legalitatea procesului judiciar in cauza penala impotriva lui Valeriu Pasat, de respectarea drepturilor si libertatilor inculpatului".


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com