Nr. 75 (9 martie 2006)

Andrei Ivantoc,
in greva foamei la ziua sa de nastere

Astazi Andrei Ivantoc implineste 45 de ani. El este in greva foamei de circa 10 zile, dupa ce i–a fost intrerupta brutal intrevedere cu sotia la 27 februarie.

Claus Neukirch, purtator de cuvant al OSCE ne–a declarat ca tentativele de dialog ale reprezentantilor OSCE cu conducerea inchisorilor de la Tiraspol nu s–au soldat cu o permisiune de a–l vizita pe Andrei Ivantoc in celula, de aceea despre starea lui Andrei se poate spune doar prin cuvintele autoritatilor de la Tiraspol. Desi Eudochia Ivantoc considera ca acesta ar putea fi detinut in carcera, reprezentantilor OSCE li s–a spus ca Andrei Ivantoc e in celula sa. Eudochia a mai spus ca a contactat de mai multe ori inchisoarea si a inteles ca pachetul cu produse alimentare pe care i l–a dus la 27 februarie asa si nu a fost acceptat de el, acesta fiind impartit printre ceilalti detinuti.

Potrivit regulamentului Inchisorii nr.2 de la Tiraspol, lui Andrei i se permite o intrevedere scurta de 2 ore prin geamul de sticla o data la 3 luni. Eudochia Ivantoc ne–a declarat ca, pentru a primi acordul autoritatilor la aceasta intalnire, ea trebuie sa le scrie cerere din timp si sa obtina permisiuni in scris, ceea ce a si facut. "De fapt, in regulamentul penitenciarului e scris ca avem dreptul la o intrevedere cu durata de pana la 4 ore, dar ni s–a spus ca din cauza suprasolicitarii cabinelor de convorbiri, nu putem beneficia decat de 2 ore. De fapt, mai mult de 2 ore nici nu rezisti acolo, caci cabinele sunt mici si se inchid ermetic, fara aerisire, astfel incat din cauza emotiilor, a dialogului incordat si a stirilor neplacute in aceasta "cutie" abia de mai respiri", ne–a spus sotia detinutului politic. De data aceasta, Eudochia a mers la Andrei cu mult greu, caci orice inceput de martie este insuportabil pentru ambii. Dupa trista zi de 2 martie, in care a inceput acest razboi interminabil, la 4 martie Eudochia isi consemneaza singura ziua de nastere, iar la 9 martie Andrei si–o consemneaza pe a sa, a 14–a oara, singur in celula.

"Cred ca are nevoie urgent de un medic. El se simtea rau si inainte de asta, dar dupa atatea zile de greva cine stie in ce stare se afla. Eu nu pot face mai mult decat sa bat usile. Am vorbit cu Tiraspolul, cu OSCE, cu Ambasada Romaniei, la ministrul Reintegrarii. Am sunat de mai multe ori la Presedintia R.Moldova, dar nu mi–a raspuns nimeni. Probabil sunt ocupati acolo. Nu cred ca situatia lui Andrei si Tudor este doar problema noastra, a familiilor lor, dar nu tin minte sa ma fi contactat vre–un oficial de stat ca sa ma intrebe cel putin ce se mai intampla cu detinutii politici ai R.Moldova, cel putin dupa decizia CEDO," a declarat Eudochia Ivantoc, adaugand ca acest fel de crize se repeta practic la fiecare inceput de primavara.

Azi Andrei Ivantoc isi consemneaza ce–a de–a 14–a zi de nastere la inchisoare, el fiind arestat de la varsta de 31 de ani. Saptamana trecuta Comitetul de Ministri al CE a emis o a treia rezolutie cu privire la cazul Ilascu, prin care cere urgent Federatiei Ruse sa depuna toate eforturile indeplinirea deciziei CEDO cu privire la eliberarea celor doi detinuti politici din Transnistria.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com