Nr. 7
9 septembrie 2004


Lia CAZACU

Zona escrocilor

Sub ochii nostri se comit talharii, escrocherii, mor oameni. De cele mai multe ori, lumea trateaza cu tacere astfel de fenomene, daca nu–i vizeaza pe ei insisi. Oamenii nu vor sa inteleaga ca, prin tacere, prin nedorinta de a demasca un infractor, sunt partasii acestor infractiuni.

Duminica, Lucia, de 52 de ani, si fiica acesteia, Tatiana, de 20 de ani, au venit de la Soroca la Chisinau, pentru a face cumparaturi la Piata Centrala. Cele doua femei nu se grabeau. Cercetau marfa pe indelete, masurau mai multe haine, mai negociau, facandu–si planuri. Totul banal pana in clipa in care, in preajma pietei de haine, au dat peste niste escroci din cei care, manipuland zaruri, "recruteaza" nestiutorii, in special pe cei de prin sate. La insistenta unui "jucator" care pretindea ca pana atunci a avut ghinion, femeile i–au tras un bilet care s–a si dovedit a fi castigator. Drept rasplata, norocosul le–a luat si lor bilet. Astfel, incurajate de un "sustinator", femeile au intrat in hora. Pentru a intra in posesia castigului, trebuia sa mizeze cel putin pe cinci lei. Daca celalalt jucator nu marea miza, se alegea cu nimic. Din cinci in zece lei, din zece in douazeci, s–a adunat o suma frumusica. Pentru niste oameni de la tara, care abia de aduna banut cu banut, miza era una serioasa. Ametita de hazard, mama a scos o bancnota de 500 de lei, crezand ca astfel va putea pune punct targuielii. Blondei "moderatoare" i–au scaparat ochii de placere, cerandu–i adversarului sa mareasca miza. Acesta urma sa mizeze o suma si mai mare, chiar si cu un leu. Daca timp de un minut nu decidea, pierdea totul. Pentru ca lucrurile sa para firesti, interveni un "prieten" care l–a "convins" sa joace mai departe. Tania a scos si cea de–a doua bancnota de 500 de lei, dar cand a prins a eyita, "moderatoarea" i–a promis ca–i da rest. N–a fost sa fie. Ramanand fara bani, femeile au vrut sa se lase pagubase. Blonda le–a sugerat ca pot miza si pe valuta, daca au. Un "observator" s–a si oferit sa le schimbe dolarii, avantajos, desigur. Intr–o clipa, 100 de dolari au luat aceeasi cale. In timp ce femeile au prins a se revolta ca jocul nu–i onest, intreaga "echipa" s–a evaporat care si incotro. "Moderatoarea" s–a retras intr–un depozit din apropiere, "observatorii"– in cafenele si localuri, iar "sustinatorii" s–au pierdut prin multime. Victimele au ramas pe loc, frangandu–si mainile. Le–am intrebat de ce s–au legat cu escrocii? "Nici nu am banuit ca vom pati asa ceva, – mi–au spus ele. – Am ramas cu nimic. Au fugit cu tot cu bani..." Femeile au refuzat sa apeleze la politie, deoarece, spun ele, nu au incredere in fortele de ordine.

Zilnic, vanzatoarele din piata sunt martore la numeroase asemenea faradelegi. Ele s–au convins ca cei ce le practica au facut din asta o adevarata meserie. Intrebate daca i–ar denunta pe faptasi, ele au raspuns categoric: "Le cunoastem mecanismul. Si ei ne stiu pe noi. Tacem pentru ca, oricum, politistii nu vor schimba situatia. Vrem sa mai lucram, pe cand ei au relatii sigure". Chiar in timpul scenei cu cele doua femei, pe alaturi au trecut vreo 4 insi in uniforme, responsabili de mentinerea ordinii publice pe teritoriul Pietei Centrale, fara insa sa intervina. Toti priveau in alta parte, de parca nu s–ar fi intamplat nimic.

Pe teritoriul Autogarii si cel adiacent Pietei Centrale activeaza zilnic 5–6 astfel de "echipe" a cate 10 persoane. Acestea sunt formate dintr–un "moderator", un "jucator", doi–trei "sustinatori" si cinci "observatori". Fiecare cunoaste reprezentantii fortelor de ordine de pe teritoriile respective, iar acestia, la randu–i, ii cunosc pe ei si nu–i ating. L–am intrebat pe un "strajer al ordinii" de ce nu intervine. Mi–a raspuns franc: "Ei au krisa. Daca–i sperii, ma vor speria si pe mine altii. De toata pungasia asta ar trebui sa raspunda sectorul de politie nr. 8. Mie nu–mi pasa". Alt reprezentant al fortelor de ordine s–a rastit: "Nu–i teritoriul meu. Pe al meu nu se intampla asa ceva".


Substanta cenusie a lui Ion Morei a "bombardat" Aeroportul
Pentru a elucida cazurile de neglijenta la securitatea zborurilor, semnalate de colaboratorii Ministerului de Interne si ai Administratiei de Stat a Aviatiei Civile (ASAC), Serviciul Informatii si Securitate (SIS) a organizat la Aeroportul International Chisinau un flagrant pus la cale si realizat de ofiterii SIS. Continuare 

Amnistia, cheia fermecata a Puterii
In anul curent, statul a "iertat" greselile in cazul a 2500 de cetateni Continuare 

Zona escrocilor
Sub ochii nostri se comit talharii, escrocherii, mor oameni. De cele mai multe ori, lumea trateaza cu tacere astfel de fenomene, daca nu–i vizeaza pe ei insisi. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com