Nr. 7
9 septembrie 2004


Foto autor

Ileana Rusu

Amnistia, cheia fermecata a Puterii

In anul curent, statul a "iertat" greselile in cazul a 2500 de cetateni

Acum o luna, Iurie Lungu, detinut la penitenciarul din Lipcani, fost angajat al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate si a Coruptiei, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru mai multe infractiuni grave, printre care "apartenenta la grupare criminala", a fost amnistiat. Pedeapsa i–a fost redusa cu patru ani. In acelasi timp, la redactia Ziarului de Garda a sosit o scrisoare de la minorii aflati in conflict cu legea si detinuti in Colonia de la Lipcani. In mesaj se spune ca petitiile, adresate presedintelui Voronin, prin care acestia solicita amnistierea, au ramas fara raspuns.

Un act uman

Amintim ca, in 2001, perioada in care s–au produs mai multe reglari de conturi intre gruparile criminale inregistrate pe teritoriul R. Moldova, Comisariatul Municipal de Politie descoperise ca Iurie Lungu era implicat in omorul lui Valeriu Rotari, zis "Zelionii". Un an de zile, Lungu, aflat in arest preventiv, a refuzat sa dea declaratii. Culpa i–a fost demonstrata si Lungu a fost condamnat.

De rand cu Iurie Lungu, anul acesta, in urma Decretului prezidential privind promulgarea Legii privind amnistia in legatura cu aniversarea a X–a de la adoptarea Constitutiei R. Moldova, decret semnat la 26 iulie 2004, urmeaza sa fie amnistiati alti 2500 de condamnati. Decretul a fost anticipat de legea nominalizata, intrata in vigoare la 16 iulie curent. Potrivit actului normativ, sunt absolvite de inchisoare mai multe categorii de condamnati: in primul rand, femeile gravide si cele cu copii in varsta de pana la opt ani, minorii, invalizii de categoria I si a II–a si batranii. Urmeaza persoanele care au fost pedepsite cu inchisoare de pana la sapte ani si cele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, au executat cel putin jumatate din termenul stabilit. De asemenea, vor beneficia de prevederile legii detinutii care au fost condamnati la un termen mai mare de 10 ani de inchisoare si, la data emiterii legii, au ispasit mai mult de doua treimi din termenul de pedeapsa stabilit pentru barbati si jumatate din termenul stabilit pentru femei.

Articolul 7 stipuleaza ca nu cad sub incidenta decretului despre amnistie persoanele care au comis infractiuni deosebit de grave si nu au restituit paguba morala si materiala cauzata patimitilor. Legea, in forma in care a fost aprobata, se rasfrange si asupra cetatenilor R. Moldova, acuzati de infractiuni si care isi ispasesc pedeapsa pe teritoriul altui stat.

Legea nr. 278–XV este a noua de acest fel de la adoptarea independentei R. Moldova si este diferita de celelalte prin faptul ca nu exista un regulament de aplicare a ei. Potrivit lui Anatol Chiriac, seful Serviciului Special al Departamentului Institutii Penitenciare (DIP), in procedura de aplicare a amnistiei sunt implicati mai multi factori. "Sefii institutiilor de detentie, in colaborare cu MAI, selecteaza, in baza legii, persoanele care, eventual, vor beneficia de reducerea pedepsei sau vor fi chiar eliberate. Dosarele la care se anexeaza si caracteristicile puscariasilor, sunt transmise in judecatile teritoriale care decid cine sa fie amnistiat si cine nu. In caz de refuz, detinutii sunt in drept sa conteste decizia la Curtea de Apel. Principul de baza al legii, sustine sursa citata, se axeaza pe eliberarea detinutilor care nu prezinta pericol social. Petru Galca, alias "Micu", condamnat la detentie pe viata, ar putea fi amnistiat doar dupa ce va ispasi 35 de ani de puscarie. Chiriac afirma ca legea este "un act uman din partea statului fata de persoanele care isi ispasesc pedeapsa in penitenciare".

Cu ocazii diferite

In R. Moldova, prima lege despre amnistie a fost adoptata la 14 iulie 1991 cu o ocazie similara — Declaratia despre independenta. Atunci, au fost scutiti de pedeapsa 114 condamnati din cifra totala de 9389. Pe parcursul a 13 ani, legea a fost motivata de diferite evenimente: Adoptarea Constitutiei (1994), un an de la Constitutie (in acel an, nici un detinut n–a fost amnistiat), cinci ani de la declararea suveranitatii etc. In urma celor noua acte, 4062 de intemnitati au iesit la libertate, unul dintre acestia — la insistenta procurorului.

Valeriu Carlasciuk, seful Coloniei de educare de la Lipcani, ne–a spus ca, din cei 200 de minori, 125 au fost propusi spre amnistiere. Carlasciuc sustine ca, in fiecare an, sunt gratiati copii aflati in conflict cu legea si ajunsi dupa gratii. Gheorghe Chirila, seful inchisorii de femei de la Rusca, ne–a informat ca in lista condamnatelor care pot fi amnistiate au fost incluse Elena Bacalu si Maria Rotari, cele doua eroine din articolul "Nascuti dupa zabrele" (vezi nr. 7 al Ziarului de Garda). Maria ar putea beneficia de reducerea pedepsei, iar Elena ar putea fi eliberata definitiv.

Lege cu mai multe incoerente

Despre conditiile din izolatoarele de detentie provizorie si din institutiile penitenciare s–a scris in repetate randuri. Delegatii intregi, constituite din demnitari europeni, au efectuat zeci de vizite de documentare, situatia insa nu s–a schimbat prea mult. La una din sedintele Guvernului din anul trecut, premierul Vasile Tarlev a declarat ca, in puscariile din R. Moldova, sunt detinuti prea multi condamnati si numarul acestora trebuie redus.

Veaceslav Turcanu, vicepresedintele Amnesty International Moldova, considera ca Legea despre amnistie este un argument in plus ca statul isi recunoaste greselile fata de cetateni. "Orice lege din aceasta categorie inseamna un pas inapoi din partea oficialilor. In orice tara normala, amnistia este aplicata o data la 10 ani. Exista state in Europa, unde procedura respectiva se aplica in cazuri exceptionale. Ce se intampla la noi? Cand li se spune ca in puscarii sunt incalcate drepturile, cand constientizeaza ca pedepsele aplicate sunt deosebit de dure, la fel ca legislatia penala, guvernantii gasesc cheita fermecata — amnistierea", mentioneaza sursa citata. De regula, conform legii, sunt eliberate persoanele care au meritat o pedeapsa mai usoara. Deci, in cazul lor, statul a gresit. Cea mai grava este situatia in cazul minorilor amnistiati. Organele abilitate nu fac nimic pentru a combate si a stopa infractionalitatea juvenila. Cui ii pasa ce se intampla cu acesti minori, dupa ce ies la libertate, se intreaba Veaceslav Turcanu.

Specialistii in drept sustin ca Legea contine mai multe carente. Cea mai grava este ca cei amnistiati nu sunt eliberati imediat dupa adoptarea legii, ci la doar sase luni. In acest rastimp, pot fi intreprinse delapidari si tentative de mituire. "Procuratura Generala, in comun cu Ministerul Justitiei, este obligata sa verifice credibilitatea aplicarii legii. In mod normal, sedintele de reexaminare a cauzelor penale, inaintate spre a fi racordate Legii nr. 278–XV, ar trebuie sa fie publice, iar ONG–urile sa aiba acces la toate informatiile de acest fel. Se vand sentintele pe dosare. Credeti ca este imposibil ca amnistia, in cazul unui sau altui detinut, sa fie cumparata?", intreaba retoric Veaceslav Turcanu. Tinand cont de faptul ca singurii care stiu cine va fi amnistiat sunt judecatorii din sectoare, argumentul d–lui Turcanu ar putea avea tot mai multi adepti. Surse de la DIP, care au solicitat anonimatul, ne–au spus ca, in discutii private, puscariasii se plang ca au platit bani grei ca sa fie scutiti de pedeapsa. Judecatorii, insa, dau altora dreptate.


Substanta cenusie a lui Ion Morei a "bombardat" Aeroportul
Pentru a elucida cazurile de neglijenta la securitatea zborurilor, semnalate de colaboratorii Ministerului de Interne si ai Administratiei de Stat a Aviatiei Civile (ASAC), Serviciul Informatii si Securitate (SIS) a organizat la Aeroportul International Chisinau un flagrant pus la cale si realizat de ofiterii SIS. Continuare 

Amnistia, cheia fermecata a Puterii
In anul curent, statul a "iertat" greselile in cazul a 2500 de cetateni Continuare 

Zona escrocilor
Sub ochii nostri se comit talharii, escrocherii, mor oameni. De cele mai multe ori, lumea trateaza cu tacere astfel de fenomene, daca nu–i vizeaza pe ei insisi. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com