Nr. 7
9 septembrie 2004


Foto autor

Aliona Avram

Substanta cenusie a lui Ion Morei a "bombardat" Aeroportul

Pentru a elucida cazurile de neglijenta la securitatea zborurilor, semnalate de colaboratorii Ministerului de Interne si ai Administratiei de Stat a Aviatiei Civile (ASAC), Serviciul Informatii si Securitate (SIS) a organizat la Aeroportul International Chisinau un flagrant pus la cale si realizat de ofiterii SIS. Acesta s–a soldat cu intentarea unui dosar penal pentru abuzurile de serviciu admise de persoanele aflate in fruntea institutiilor nominalizate.

Prim–viceministrul Botnari are de furca cu Procuratura

Potrivit surselor Ziarului de Garda, "creierul" acestui "pilotaj" a fost secretarul Consiliului Suprem de Securitate a Statului (CSSS), Ion Morei. Conform unui scenariu pregatit impreuna cu ofiterii de Securitate, pe pista Aeroportului International Chisinau au fost trimisi doi "agenti" de la SIS care "ascundeau" printre bagaje o bomba cu trotil improvizata si niste mulaje de pistoale automate. "Explozivele" au fost ascunse in interiorul unui motor electric, asamblat si ambalat in asa fel ca sa bata la ochi. Unii mai spun ca pe motor ar fi fost scris chiar si cuvantul "trotil". Inspectorii aerieni trebuiau oricum sa verifice in detalii continutul pachetului cu obiecte metalice. Cei doi insa au fost admisi in calitate de pasageri fara nici o dificultate. Sursele de la Securitate afirma ca acesta era al doilea "experiment" organizat de ei si ca in ambele cazuri inspectorii aerieni i–au lasat pe "teroristi" sa treaca.

Consiliul Suprem de Securitate a Statului declara ca a semnalat un sir de incalcari privind paza zborurilor, abuzuri pentru care CSSS a solicitat Guvernului aplicarea unei mustrari aspre prim–viceministrului de Interne, Vladimir Botnari, si directorului ASAC, Ion Crohin. Potrivit declaratiei Serviciului de presa al Presedintiei, sase angajati ai institutiilor respective au fost destituiti pentru "nereguli grave si serioase la securitatea zborurilor", printre care seful Sectiei securitate aeronautica a ASAC, Vitalie Ghitu, si seful Comisariatului de politie de la Aeroportul International Chisinau, Ivan Berbinschi.

Solicitat de ziarul nostru, Ion Morei a declarat ca respectivele testari ale calitatii zborurilor au fost efectuate in contextul terorismului mondial. "Uitati–va ce se face in lume… Dupa ce am stabilit respectivele incalcari la asigurarea securitatii zborurilor, singura mea dorinta este de a clarifica lacunele descoperite. Cu acest scop a si fost creata o comisie guvernamentala care ar putea sa patrunda in adancimea acestei probleme".

Potrivit serviciilor de presa MAI si SIS, Consiliul Suprem de Securitate

a initiat un control profilactic menit sa elucideze incalcarile de protectie a zborurilor.

Potrivit unui comunicat difuzat de Presedintia R. Moldova, in cadrul sedintei

CSSS care a avut loc la 28 august, au fost audiate mai multe rapoarte privitoare la securitatea zborurilor deservite de Aeroportul International Chisinau, care, de asemenea, au semnalat nereguli serioase admise de responsabili din cadrul MAI si ASAC. Seful Comisariatului de politie de la Aeroportul International Chisinau, Ivan Berbinschi, se afla marti la locul de munca. Comisarul ne–a declarat, in moment ce se afla intr–o sedinta cu colectivul, ca "pana la incheierea anchetei de serviciu isi indeplineste obligatiile profesionale". Din informatia de la Procuratura aflam ca abuzurile functionarilor sunt anchetate de Sectia cercetare a urmaririi penale pe cazuri exceptionale a PG, in cadrul unui dosar penal, si nu e vorba doar despre o simpla ancheta de serviciu. Surse informate califica acest caz ca fiind "intr–adevar grav" de vreme ce un prim–viceministru a primit mustrare aspra, "ceea nu s–a mai intamplat la Interne".

De notat ca pentru aceasta reusita, dar si pentru faptul ca–si indeplineste cu zel recenta functie, de secretar al Consiliului Suprem de Securitate, se vehiculeaza ipoteza precum ca presedintele Voronin intentioneaza sa–l numeasca pe Morei in functia de procuror general, in timp ce actualul procuror general ar putea fi transferat in functia de director al SIS, iar fostul procuror Vasile Rusu care in prezent este seful Directiei juridice a Guvernului ar putea accede in locul lui Morei. Ce modificari vor surveni in fotoliul de prim–viceministru de Interne, o data cu anchetarea la Procuratura a respectivului dosar penal, sursele PG n–au comentat. Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei, Ion Morei a insistat asupra tragerii la raspundere a persoanelor implicate in abuzurile de la Aeroportul Chisinau. Solicitat sa declare daca va insista si asupra instrumentarii in deplina conformitate cu legea a dosarului penal de exceptie, Ion Morei a declarat ca nu ar "exista un asemenea dosar". Asta in timp ce surse din Procuratura afirma contrariul.


Substanta cenusie a lui Ion Morei a "bombardat" Aeroportul
Pentru a elucida cazurile de neglijenta la securitatea zborurilor, semnalate de colaboratorii Ministerului de Interne si ai Administratiei de Stat a Aviatiei Civile (ASAC), Serviciul Informatii si Securitate (SIS) a organizat la Aeroportul International Chisinau un flagrant pus la cale si realizat de ofiterii SIS. Continuare 

Amnistia, cheia fermecata a Puterii
In anul curent, statul a "iertat" greselile in cazul a 2500 de cetateni Continuare 

Zona escrocilor
Sub ochii nostri se comit talharii, escrocherii, mor oameni. De cele mai multe ori, lumea trateaza cu tacere astfel de fenomene, daca nu–i vizeaza pe ei insisi. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com