Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT
Nr. 67 (12 ianuarie 2006)

 Divers

Previziuni pentru Moldova in 2006
Clasa politica — cel mai mare pericol Continuare 

Lirica lui Eminescu — o psihologie adevarata
Poezia de dragoste a lui Mihai Eminescu determina viata oamenilor, acestia descopera perfectiunea prin versurile sale, ii inspira, le da puteri, incredere, ii cucereste, ii indeamna la fapte deosebite, uneori chiar nesabuite Continuare 

Previziuni pentru Moldova in 2006

Clasa politica — cel mai mare pericol

"Atata timp cat oamenii traiesc doar pentru dansii, pronosticurile vor fi proaste"

Imbulzeala mare pe la telefoanele si pe la usile clarvazatorilor. La rascruce de ani, acest business este solicitat la fel de mult ca bomboanele ieftine si covrigii cumparati pentru colindatori. Oamenii vor sa stie ce–i asteapta in noul an. Razboaie? Cutremure? Epidemii? Mariaje politice? Divorturi intime? Cataclisme ale naturii? Caderi de asteroizi? Prabusiri de vise?

In conditiile in care soarta unui om, oricare ar fi acesta, conteaza prea putin, ne–am gandit ca mai potrivit ar fi sa ne informam despre soarta statului in care traim in anul, stabilit de chinezi, al Cainelui.

Oferta mare de prezicatori

Dupa un calcul sumar aflam varsta exacta a "subiectului". R. Moldova, daca ar fi persoana, ar fi inscrisa in actele de identitate ca fiind nascuta la 27 august 1991, adica in ziua declararii Independentei acesteia.

Le comunicam profetilor datele "subiectului" care ne intereseaza. Pe stradela Odesa din Chisinau, il cautam pe prezicatorul Daniel. "Eu sunt", raspunde o femeie. "Ma cheama Dochita, dar mi–a fost trimis si alt nume, Daniel", explica prezicatoarea . Urmatoarea chestiune e una simpla, dar importanta. "Aveti 120 de lei?"– intreaba clarvazatoarea Daniel, explicand ca atata costa aflarea perspectivelor pentru anul 2006, fie ca ne intereseaza evolutiile unui om, ale unei familii sau ale unui stat.

"Despre Moldova? Dar ce vreti sa stiti?", se intereseaza Dochita–Daniel, indicand ca, in cazul Moldovei ar fi logic sa existe alte taxe. In momentul in care intelege ca nu mai acceptam schimbarea taxei, prezicatoarea Daniel intreaba: "Dar cine va bea cafea pentru Moldova?", caci viziunile pentru cea mai saraca tara din Europa ar putea fi citite pe fundul unei cesti golite de cafea.

In alt capat al Chisinaului, prezicatorul Pantelimon, care sustine ca lucreaza in colaborare cu o calugarita de la o manastire din Ucraina, ne spune ca ar trebui sa fim mai insistenti, sa avem ceva rabdare pana vine maica, plecata prin oras cu treburi… Oricum, ne asigura Pantelimon, "in destinul Moldovei se intrezareste o lumina… Se va produce o minune, intru binele poporului", ne provoaca el, asigurandu–ne ca, platind cat face, am putea afla tainuita minune.

Luka are vreo 55 de ani. Spune ca este nevazator, dar ca vede clar tot ce tine de viitorul imediat al R. Moldova. "Instabilitatea este starea actuala a statului nostru", zice Luka, tot el insista sa ascultam mai departe. Astfel, in limba rusa, ne spune: "Daca pana in aprilie politicienii nostri nu–si vor schimba atitudinea lor fata de Rusia ne asteapta probleme grele. Blagosostoianie rezco uhudsitsea", spune Luka, indicand ca Moldova ar trebui sa se orienteze spre est, doar spre est.

"Zapad ne dlea nas", spune Luka.

Liuba este astrolog. Ea a venit in aceasta activitate din astronomie. Analizeaza oferta noastra si ne spune, fara a ezita, ca nimic bun nu ne asteapta. "Atata timp cat oamenii, inclusiv demnitarii, sunt deprinsi sa traiasca doar pentru ei, nu ne putem astepta la evolutii pozitive". O intrebam daca a vut printre vizitatori oameni politici, interesati sa afle mai multe despre perspectivele partidului lor sau a statului nostru. "Am avut, dar ei nu pot asculta nimic pana la capat. Nu au rabdare sa asculte. Ei cred ca sunt supraoameni, ca stiu totul…", spune Liuba, amintindu–si ca, in ultimii 20 de ani, a cunoscut doar un singur om politic care avea rabdare… "M–a ascultat. L–am sfatuit sa nu abandoneze politica, pentru ca il vedeam in perspectiva ministru. Apropo, a si ajuns ministru". Cat despre soarta Moldovei, Liuba nu are indoieli ca nici fidelitatea cainelui nu o poate salva de lasi si tradatori. "Prea multi s–au oplosit. Unii s–au transformat in mod neasteptat. Clasa politica de la noi prezinta cel mai mare pericol pentru Moldova in 2006", asta vede Liuba in stele.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com