Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT
Nr. 66 (22 decembrie 2005)

EXOD

Emigrantii vor trece tot mai greu Prutul

Presa franceza a scris recent ca Uniunea Europeana a inceput la 1 decembrie un nou proiect pentru securizarea frontierelor UE–Moldova. "Moldova pare a fi prinsa intre doua universuri aflate la o distanta istorica: Uniunea Europeana si Rusia", se spune intr–un comentariu plasat pe "Cafe Babel", adaugandu–se ca din aceasta cauza hotarele Moldovei raman o sursa de instabilitate.

Uniunea Europeana a preconizat investirea unei sume de circa 7 mil. de euro, pentru securizarea hotarului. Astfel la Chisinau vor veni 69 de specialisti in domeniul granitelor, care vor coopera cu 50 de oficiali moldoveni pentru adaptarea rigorilor la necesitatile de "reprimare a cresterii traficului ilegal de oameni". "Operatiunea presupune izolarea, in primul rand, a regimului transnistrean, o piata neagra pentru vanzarea de copii si organe". In articol se mai spune ca o patrime din cetatenii R. Moldova sunt plecati in strainatate si ca din cauza conditiilor din aceasta tara cetatenii raman interesati sa plece indiferent de posibilitatile legale pe care le au.

"119 barbati insiruiti de–a lungul celor 1200 km de hotar intr–o tara instabila, foarte vulnerabila si corupta, este foarte putin. Dar vantul care bate dinspre UE catre Moldova ar putea aduce lumina democratizarii in aceasta zona", se mai spune in comentariul citat.

Mos Craciunul orfanilor vine din Anglia

O organizatie de caritate din Marea Britanie continua colectarea de daruri de Craciun pentru copiii din Moldova. Filantropi din orasul britanic Kenton si–au solicitat concetatenii, prin intermediul mass–media, sa aduca daruri pentru copiii orfani din Moldova, precum si pentru copiii din spitale sau din familiile sarace. In apelul adresat oamenilor cu inima mare din Kenton, se spune ca Moldova este cea mai saraca tara din Europa, unde rata somajului este foarte inalta.

Hugh Scudder, directorul organizatiei de caritate, a declarat pentru presa ca multi dintre copiii saraci ai Moldovei nu au beneficiat de daruri de Craciun niciodata. "Am trimis ceva daruri si in anii anteriori, dar in acest an am decis sa extindem initiativa", a declarat el.

Cosul Financiar al Europei

Ziarul britanic "The Times" a publicat o analiza a tendintelor imigratiei in Europa, in care este evaluata si situatia Moldovei. In articol se spune ca peste o treime din forta de munca din R. Moldova este plecata in strainatate. "Astfel Moldova a devenit un cos financiar", unde se aduna sume enorme din remitente, care si intretin populatia si tara.

Intre Moldova si Ucraina — un hotar instabil

Anatoli Hritsenko, ministrul Apararii al Ucrainei a declarat la summitul ministrilor Apararii care a avut loc recent in SUA, ca Ucraina va deveni mult mai responsabila la capitolul securitate regionala, adaugand ca va fi acordata mai multa atentie securitatii frontierelor, in special la capitolul trafic de arme si de fiinte umane. Presa americana a facut mai multe referinte in aceste zile la traficul de fiinte umane in zona Europei de Sud–Est, hotarul moldo–ucrainean fiind citat ca cel mai penetrabil de traficanti de tot felul, care construiesc circuitul Asia–Europa.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com