Nr. 62 (24 noiembrie 2005)

 Politic

«Sa ne pregatim de un nou mandat»
Declaratiile facute de presedintele Vladimir Voronin in cadrul emisiunii "In profunzime", de la PRO TV Chisinau, au provocat reactia principalelor fractiuni si grupuri parlamentare, inclusiv a celor care l–au votat la 4 aprilie Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Mircea Rusu, candidat pentru functia de Primar General al mun. Chisinau
>„Contez pe alegatorii care doresc o altfel de primarie si un alt viitor decat cel pe care ni-l pregatesc comunistii” Continuare

«Sa ne pregatim de un nou mandat»

Declaratiile facute de presedintele Vladimir Voronin in cadrul emisiunii "In profunzime", de la PRO TV Chisinau, au provocat reactia principalelor fractiuni si grupuri parlamentare, inclusiv a celor care l–au votat la 4 aprilie.

Voronin descalificat

Alianta "Moldova Noastra":

Sfidarea brutala a legii si a standardelor europene il descalifica pe Vladimir Voronin in calitate de presedinte al R. Moldova. Prin manipulari ieftine si informatii false, liderul comunist a demonstrat ca se pune mai presus de Constitutie, de legislatie si de angajamentele proeuropene ale R. Moldova.

In cadrul emisiunii, presedintele a desconsiderat art. 20 si 21 si a incalcat art. 31 si 32 ale Constitutiei R. Moldova, precum si alte norme legale, demonstrand lipsa de intelegere adecvata si de respect fata de deciziile CEDO referitoare la respectarea drepturilor omului in R. Moldova, atat in cazul Mitropoliei Basarabiei, cat si in cele ale functionarilor de la Primaria Chisinau. In calitate de sef al statului, el a jignit si minoritatea romilor prin expresii, folosite la denigrarea Opozitiei. Seful statului a demonstrat ignoranta deschisa fata de justitie si fata de prezumtia nevinovatiei, defaimand intr–o maniera josnica oponentii politici.

Vladimir Voronin a renuntat public la angajamentul sau de a depolitiza functia de presedinte, recunoscand drept prioritare obligatiile sale fata de PCRM. Voronin a folosit postul Pro TV, la fel cum a facut anterior la TV Moldova 1 si la NIT, pentru a promova abuziv candidatul sustinut de comunisti la alegerile primarului general al Chisinaului. Incalcarea flagranta a principiilor privind alegerile libere si corecte se datoreaza, inclusiv, lipsei unor reactii internationale adecvate la fraudarea campaniilor electorale locale, din 2003, si parlamentare, din 2005, de catre autoritatile comuniste.

Declaratiile, facute la Pro TV Chisinau, arata fata adevarata si iresponsabila a liderului comunist si denota necorespunderea lui cu functia de sef al statului. Astfel, comportamentul lui Vladimir Voronin pune in prim–plan declansarea procedurii de demitere a actualului presedinte al R. Moldova.

Pocainta PSL si PD

Deputatii PSL doresc sa inceapa procedura de impeachment fata de seful statului

Deputatii social–liberali vor incerca sa convinga mai multi parlamentari din opozitie pentru a incepe procedura de demitere a sefului statului Vladimir Voronin, dupa ce acesta a negat intr–o emisiune televizata mai multe conditii ale formatiunilor de opozitie care l–au votat la 4 aprilie. Deputatii PSL sustin ca felul in care seful statului a tratat conditiile impuse de opozitia parlamentara la 4 aprilie si pe care Vladimir Voronin si le–a asumat solemn, denota o grava deviere de la principiile corectitudinii, moralitatii si bunului–simt. Acest fapt, precum si nerealizarea mai multor promisiuni date de seful statului, obliga moral deputatii din opozitie care l–au votat sa porneasca procedura de impeachment.

Deputatii PSL sustin ca regreta mult evolutiile dupa 4 aprilie, deoarece "au trecut orice termene de asteptare a promisiunilor date", guvernarea de la Chisinau incercand din nou sa reorienteze vectorul politicii externe. In context, acestia sustin ca vizita la Chisinau a Patriarhului Alexei al II–lea, care a fost tratat ca un sef de stat, precum si participarea spicherului Marian Lupu la recenta sesiune a Adunarii Interparlamentare a CSI, dezvaluie tentativele de reorientare a R. Moldova spre spatiul estic.

Dumitru Diacov, presedinte PD:

Astazi (miercuri) toti suntem sub impresia declaratiilor sfidatoare facute in ajun la PRO TV de presedintele Voronin. La 4 aprilie, noi am inaintat 16 puncte pe care presedintele a promis public sa le realizeze. Printre cele mai importante erau modificarea Constitutiei, in special la capitolul depolitizarea functiei de presedinte, si modernizarea PCRM, adica dezicerea de ideologia marxist–leninista. Conditiile noastre au fost publicate in presa, astfel incat negarea existentei lor nu inseamna nimic altceva decat faptul ca sinceritatea acestui lider de partid este indoielnica. Noi credem insa ca acest partid care influenteaza public viata in R. Moldova nu ar trebui sa mai umble cu volumele lui Marx si Engels subsioara, vehiculand ca au ales calea proeuropeana.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com