Nr. 62 (24 noiembrie 2005)

 Politic

«Sa ne pregatim de un nou mandat»
Declaratiile facute de presedintele Vladimir Voronin in cadrul emisiunii "In profunzime", de la PRO TV Chisinau, au provocat reactia principalelor fractiuni si grupuri parlamentare, inclusiv a celor care l–au votat la 4 aprilie Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Mircea Rusu, candidat pentru functia de Primar General al mun. Chisinau
>„Contez pe alegatorii care doresc o altfel de primarie si un alt viitor decat cel pe care ni-l pregatesc comunistii” Continuare

Lantul slabiciunilor

Moldova maladet

La 16 noiembrie la Sankt–Petersburg a avut loc un congres al ONG–urilor din CSI. ONG–urile au fost solicitate sa promoveze limba rusa in tarile fostei URSS. Moldova a fost laudata, alaturi de Kirgizstan si Azerbaidjan, toate trei avand Universitati Slavone care promoveaza interesele poporului rus in aceste zone.

Putin ia exemplul lui Voronin

Duma de Stat a Rusiei a discutat in prima lectura un proiect de lege cu privire la activitatea ONG–urilor, prin care aceste organizatii ar trebui reinregistrate in preajma alegerilor, in timp ce organizatiile neguvernamentale straine ar trebui inchise. Totodata, guvernul rus primeste abilitati suplimentare de control in viata ONG–urilor. Un deja vu pentru noi, care se poate repeta.

Moscova vrea taxe de la imigranti

In Rusia muncesc peste 15 milioane de emigranti din CSI, si doar o jumatate de milion muncesc legal. Muncitorii ilegali nu platesc impozite si alte taxe, au stabilit expertii, iar cetatenii din Moldova care lucreaza la constructii si la producerea unor bunuri contrafacute sunt primii in topul nerespectarii legislatiei fiscale ruse. Moscova intentioneaza sa schimbe legea cu privire la migratie de urgenta.

Deprinderi de procreatie

Conform statisticelor pentru anul 2004, mortalitatea creste tot mai tare, iar copii se nasc tot mai putini. O criza demografica se apropie tot mai mult de R.Moldova, chiar daca premierul Tarlev ne–a indemnat sa nastem cate trei copil, unul in numele statului. Oamenii gresesc, or nu–l asculta pe premier, ori s–au speriat sa conceapa copii, de cand cu scandalul "Deprinderi de viata". Numai sa murim n–am uitat.

Rusia in vid

Marian Lupu a plecat in CSI pentru a contribui "la eliminarea vidului informational care s–a format in Rusia in privinta Moldovei". De ce oare vidul din Rusia trebuia eliminat la o adunare destinata afacerilor CSI nu stim, poate Lupu considera ca CSI e o facatura a Rusiei, or poate Rusia "imeet vid na" CSI. Ar fi bine ca Lupu sa nu aduca vidul eliminat de rusi acasa, s–asa n–avem ce respira.

In lectura premierului

La 2 decembrie, Parlamentul va audia in lectura premierului Tarlev raportul de activitate al Guvernului. Premierul va povesti tot ce stie despre cabinetul sau. El se va stradui sa citeasca fara greseli, pentru ca, marti, in cadrul programului "In profunzime", presedintele Voronin, desi a evitat sa spuna clar daca il demite sau nu, a spus ca "ii criticam pe cei in care avem incredere".

Increderea, insa, face mult la comunisti.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com