Nr. 62 (24 noiembrie 2005)

EXOD

ITALIA: ARESTAT PENTRU ACTE FALSE

Dupa 8 luni de investigatii, politia din Lazio, condusa de Daniele Caliano, a demascat o organizatie criminala care organiza traficarea oamenilor, fabricand si oferindu–le acte false contra unor sume enorme. "Fabrica de acte" a reusit sa vanda buletine de identitate, permise de conducere, carti de cecuri, permisiuni de sedere si carduri de credit false in diferite regiuni ale Italiei, a relatat "Agenzia Giornalistica di Italia" zilele trecute.

Cativa dintre membrii acestei retele au fost arestati, printre care sunt patru italieni, de 62, 63, 68 si 69 de ani, si un cetatean al Moldovei, de 35 de ani. Alti trei moldoveni, suspectati de cooperare cu aceasta retea au reusit sa scape de politie. Moldovenii sunt acuzati ca au contribuit mult la gasirea clientilor pentru procurarea actelor, care erau in special cetateni din statele Europei de Est. Un permis fals de sedere in Italia era vandut la un pret de 1400 — 2000 Euro. Laboratorul principal era situat in orasul Montesacro, unde erau folosite calculatoare si programe performante, precum si scanere si utilaje moderne de tiparit.

SUA: Judecat si dator cu 50.000 USD

Ivan Braga, un cetatean al R.Moldova, in varsta de 55 de ani, a fost condamnat zilele trecute in SUA pentru uz de fals in elaborarea unor documente oficiale, fiind obligat sa plateasca si 50.000 USD sub forma de despagubiri pentru fraudele comise.

Ivan Braga a emigrat in SUA in 1994 si in ultimii ani a demarat o activitate ilegala in cooperare cu un alt fost compatriot al nostru, Igor Ivanciuk. Potrivit ziarului american "Seattle Times", ei refaceau masini distruse si le vindeau ca pe autoturisme de lux, platind mita unor autoritati pentru falsificarea actelor de provenienta a automobilelor. Prin aceasta tranzactie Ivan si Igor prejudiciau clientii, ancheta stabilind ca cea mai grava incalcare consta totusi in falsificarea actelor cu simbolurile de stat ale SUA. Cel putin 106 clienti americani au fost recunoscuti ca prejudiciati de cooperarea celor doi, urmand sa primeasca de la ei cate 1000 USD fiecare. In general, se presupune ca cei doi au vandut peste 1000 de masini. La sfarsitul anchetei, Ivan Braga a dat toata vina pe Ivanciuk, care deja a primit cetatenia SUA. Braga solicita revederea cazului, sperand ca astfel va putea evita deportarea acasa, in Moldova (procedura utilizata in raport cu imigrantii infractori), unde crede ca nu il asteapta nimic bun.

Premiu pentru cooperare cu copiii din Balti

O profesoara din SUA a fost premiata sambata trecuta pentru metode originale de a preda compasiunea. Ea a organizat pe parcursul anului cateva activitati de caritate la care au participat elevii sai. Profesoara Maggie Miller a initiat colectarea de fonduri pentru procurarea unor scaune cu rotile pentru copiii invalizi din orasul Balti, oras infratit cu localitatea Lakeland din SUA, unde lucreaza premianta.

Maggie Miller a primit un premiu in valoare de 15.000 USD si incurajarea autoritatilor din statul Florida pentru metodele novatoare de a preda copiilor discipline care educa compasiunea si participarea umana, scrie ziarul american "The Ledger".


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com