Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

 Investigatii

Vanzatori internationali de arme in orasul Chisinau
La cativa kilometri de Presedintie se fac contracte care aduc moartea a mii de oameni in razboaiele lumii si milioane de dolari profitorilor Continuare 

Ultimatum pentru Ion Morei
Asociatia transnistreana PRO EUROPA ii cere secretarului Consiliului Suprem al Securitatii R. Moldova, Ion Morei, sa–si dea neintarziat demisia Continuare 

Saunele, faima Moldovei «turistice»
Tot mai frecvent, mediile de informare straine fac dezvaluiri despre oferte de agrement "deosebite" care pot fi "utilizate" in R. Moldova Continuare 

Saunele, faima Moldovei «turistice»

Tot mai frecvent, mediile de informare straine fac dezvaluiri despre oferte de agrement "deosebite" care pot fi "utilizate" in R. Moldova. Reviste de mare tiraj, italiene sau franceze, publica dezvaluiri ale unor turisti care, dupa ce s–au aflat in Moldova, beneficiind de oferte de saune si fete, nemaipomenit de ieftine, isi indeamna pamantenii lor sa nu rateze aceste sanse.

Astfel, "faima" Moldovei turistice inseamna, de cele mai dese ori, fete ieftine si saune luxoase.

De unde vine faima? Un centru de odihna in Moldova ascunde adesea un business dublu. Fateta deschisa a acestuia, inseamna o activitate legala, bine pusa la punct. La prima vedere, e greu sa presupui ca aproape toate institutiile din aceasta categorie sunt implicate si–n altfel de activitati, total ilegale, care, deseori, au loc sub acoperirea si cu protectia unor inalti demnitari, multi dintre care sunt clientii permanenti ai acestor centre. Investigatia Ziarului de Garda a demonstrat ca, oriunde ar fi situata sauna, intr–un fitness centru sau separat, de cele mai multe ori aceasta constituie un loc lejer de odihna pentru diversi "patroni", din Moldova sau de peste hotare, insotiti de tinere "autohtone", de o accesibilitate aleasa.

"Sunt traducatoarea unui oaspete venit din strainatate. E sfarsit de saptamana si persoana respectiva ar vrea sa se odihneasca intr–un mod mai special, in societatea unor fete de maniere usoare", astfel, sub acoperire, corespondentul Ziarului de Garda incepea discutia cu mai multi manageri ai unor centre de agrement cu saune. Raspunsul acestora era univoc: "Este acces liber, fara nici o indoiala".

Responsabili din cadrul Fitness Centru nr. 2, considerat o institutie elitara, au recunoscut ca, in mare parte, acest business prospera datorita interesului turistilor straini si al unor persoane cu venituri solide. Din aceasta cauza, la moment, aici se desfasoara lucrari de reconstructie si extindere. "Oaspetii straini sunt clientii nostri cei mai importanti", ne–a spus managerul de aici, precizand ca "vestea buna" este purtata chiar de vizitatori care, curiosi, se intreaba si vreau sa se convinga de ce, oare, sunt atat de dulci saunele din Moldova?

Investigatiile noastre demonstreaza ca, la Chisinau, orice sauna este pregatita sa indeplineasca practic orice capriciu al clientului, uitand si de legi, si de programul oficial de lucru.

Deci, un musafir din strainatate, dupa o vizita de afaceri in Moldova, l–a rugat pe traducatorul sau sa–i aleaga o sauna, unde s–ar putea relaxa intr–o atmosfera neoficiala. Dupa cateva discutii telefonice, devine clar ca nu exista o mare problema sa vii acolo cu prostituate, macar si cu zece. E mai complicat sa ti le ofere ei. Cand vine vorba despre asta, auzi ca cei cu saunele nu au de gand sa–si riste locul de munca pentru niste persoane necunoscute. Ei spun ca, daca s–ar implica, ar putea fi "vizitati" de angajatii Centrului de combatere a traficului de fiinte umane care, in urma unor astfel de cazuri, le–ar putea retrage chiar si licenta.

"Cu clientii nostri permanenti, vorbim altfel la aceasta tema", ne–au spus angajatii diferitor "centre de agrement", propunandu–i "oaspetelui" strain sa caute in "Makler", la gara, ori pe internet.

Unele institutii, dintre cele despre care am aflat ca se "bucura" de protectia unor persoane oficiale, ofera fara probleme orice fel de servicii. In urma investigatiei, ne–am ales cu o lista completa de astfel de adrese. Intr–o sauna, avand taxa de 125 de lei pentru o ora de baie, am fost asigurati ca, adaugand 400 de lei la o ora, "oaspetele" se poate bucura de orice fel de domnisoara, blonda, bruneta, supla sau durdulie. "In doar 10 minute de la solicitare, fetele sunt la dispozitie", ne–au spus aici.

Despre toate acestea am discutat cu Ion Bejan, seful Directiei MAI de combatere a traficului de persoane. Bejan a recunoscut ca aceasta tema este in vizorul MAI, doar ca, destul de greu, poti depista retele de prostituate care acorda servicii intime in saune. "Cred ca patronii nu admit astfel de afaceri. Mai degraba angajatii sunt cei care isi fac propriul business in interiorul unor complexe de agrement. De obicei, descoperim si retinem proxeneti."

P.S. Legislatia R. Moldova, Cod Penal, art. 220, prevede pedepse penale pentru proxenetism, iar Codul contraventiilor administrative, art. 171, punct 1, "practicarea prostitutiei", prevede pedepse cu amenda in suma de 50–75 unitati conventonale sau arest administrativ de pana la 20 de zile.

Inna SEBEK


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com