Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

 Editorial

Esecul relansarii tratativelor
La 27 octombrie, dupa 15 luni de taraganari, au fost relansate tratativele privind reglementarea conflictului transnistrean Continuare 

Moldovanka: frate pentru frate
Langa Biskek, capitala Kirghizstanului, este un satuc numit Moldovanka, in care s–au asezat de zeci de ani pamantenii nostri deportati Continuare 

Moldovanka: frate pentru frate

Langa Biskek, capitala Kirghizstanului, este un satuc numit Moldovanka, in care s–au asezat de zeci de ani pamantenii nostri deportati sau refugiati incolo pentru diferite probleme pe care le–au avut in Basarabia natala. Vatra lor kirghiza nu a avut o soarta mai fericita decat bastina lor, caci in asezarea numita de localnicii rusificati Moldovanka a fost deschis un penitenciar. In timp, oamenii scapati de inchisoare se aciuau pe la oamenii de la Moldovanka, caci refugiatii nostri acolo tot oameni blajini au ramas, in pofida tuturor intemperiilor. Asa s–a contopit spiritul moldovenilor de acolo cu membrii coloniei, cu totii deprinsi cu notiunea si conditiile privatiunii de drepturi, de sperante si de libertate.

Destramarea URSS i–a lasat pe compatriotii nostri de la Moldovanka pe loc, asimilati de colonia de langa Biskek, deznationalizati, saraciti si stigmatizati, uitati de neam si de civilizatie.

Zilele trecute biata Moldovanka a ajuns in centrul atentiei internationale. Detinutii au organizat proteste, tocmai cand erau vizitati de cativa demnitari inalti de stat, printre care un parlamentar si presedintele comisiei, pe care i–au luat ostatici si i–au omorat. Furia detinutilor este explicata acum de ciraci pe diferite site–uri. Potrivit lor, deputatul ar fi platit cu viata pentru fratele sau Rispek, "un activist bogat, autoritar si fara limite", care a avut divergente serioase cu unicul "vor v zakone" ramas in Kirghizstan pe nume Aziz, detinut tocmai la inchisoarea Moldovanka. Astfel ca Aziz s–a rafuit cu fratele lui Rispek pentru cateva ofense aduse de acela fratilor sai din lumea interlopa. Din cauza lui Rispek, Aziz a ramas fara cea de–a doua sotie si fara un frate. Tot in aceste zile, din inchisoare, Aziz si–a salvat fratii, caci in cateva zile din Kirghizstan s–au retras gruparile "ceha", "asiatica", "kazaha" si "hutor 20", care erau dirijate de el.

Frate pentru frate este principiul care face legea acum la Moldovanka de langa Biskek. Si noi, departe de cele cateva sute de moldoveni din Kirghizstan, suntem condusi de fratii fostilor "vori v zakone". Gruparile si autoritatile de candva se reprofileaza si se schimba cu locurile. Doar instinctul "frate pentru frate" nu functioneaza la noi, in nici un fel. Mai stam de Garda.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com