Nr. 58 (27 octombrie 2005)

 Politic

Vecinii Europei
Politica si viata in R. Moldova sunt din lumi diferite Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Infidilitatea in politica confirmata de evenimentul saptamanii
Ce credeti despre prietenie, fidelitate si devotament in politica si in viata?... Continuare 

Kirghizstanul cere bani de la Moldova
Fabrica de pasapoarte de la ĞRegistruğ ramane in atentia unui conflict international   Continuare 

Kirghizstanul cere bani de la Moldova

Kirghizstanul planifica sa ceara rambursarea tuturor datoriilor de la fostele state sovietice. Potrivit estimarilor Camerei kirghize de audit, publicate in presa locala si internationala, Moldova datoreaza acestei tari 366.000 USD pe care se incapataneaza sa ii restituie.

Va amintim ca relatiile de afaceri dintre Moldova si Kirghizstan pornisera pe un fagas fructuos, dupa ce Moldova a promis sa dea pasapoarte kirghizilor care nu mai puteau iesi din tara lor cu cele vechi, scrise de mana. In acel moment, firma "Registru", care pasaportizeaza moldovenii contraplata, s–a angajat sa le ofere si cetatenilor kirghizi pasapoarte nationale contra 7 usd bucata. Un acord in acest sens a fost semnat intre compania moldoveneasca si autoritatile kirghize, anul trecut, cand a fost incheiat un acord, prin care si Organizatia Internationala pentru Migratie urma sa sustina financiar elaborarea modelului nou de pasaport. La cateva luni de la lansarea proiectului, oficialii kirghizi au descoperit cu stupoare ca "vulturul de pe stema nationala, imprimata pe pasaport, seamana cu o gaina in pantaloni", si multe alte incoerente legate de modelul de pasaport care ar respecta simbolurile si identitatea lor nationala, si costurile fiind apreciate drept prea mari pentru populatia saracita din aceasta tara.

Un scandal international a luat amploare in acest fel. Mii de cetateni kirghizi care urmau sa plece pe intreg parcursul anului la studii, in calatorii de afaceri, s–au pomenit ca nu pot parasi tara din cauza ca pasaportul produs de "Registrul" moldovenesc asa si nu a fost aprobat. Desi compania moldoveneasca incepuse deja completarea pasapoartelor, procedura a fost stopata din cauza descoperirii unor ilegalitati in desfasurarea tenderului. Mii de kirghizi au facut vara intreaga cozi enorme la birourile de documentare a populatiei, cerand sa li se perfecteze actele imediat. "Angajatii Agentiei de stat pentru Resurse Informationale si Tehnologii din cadrul Guvernului kirghiz au anuntat ca au oprit procedura de perfectare a actelor de identitate, declarand ca s–au deteriorat masinile de tipar. In acelasi timp Paul Buciarsky de la "Registru" de la Chisinau a venit la Biskek cu o nota de plata in valoare de 130.000 Euro pentru procesarea a 19 241 de pasapoarte ale R. Kirghize la un pret de 6,79 Euro fiecare, declarand ca producerea pasapoartelor va fi stopata, daca nu vor fi achitati banii", a scris ziarul "Vecernii Biskek" la 22 iunie 2005, in acelasi articol fiind scris ca mai multi tineri kirghizi puneau la cale sa rupa usa agentiei pentru a–si dobandi niste pasapoarte.

In timp ce compania "Registru" din Moldova cere Guvernului kirghiz returnarea datoriilor si Kirghizstanul a descoperit datorii ale Moldovei, neachitate pana in prezent. Este vorba de 366.000 USD, suma ce depaseste valoarea pasapoartelor.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com