Nr. 57 (20 octombrie 2005)

 Social

Cei mai corupti tineri din Europa
In anii de studiu 2000–2004, 13 mii de studenti din R. Moldova s–au aflat in situatia de a da mita la examenele de admitere, 6 mii dintre ei au recunoscut ca au acceptat "oferta". Continuare 

Putrezi de saraci
Expertii Bancii Mondiale (BM) au recunoscut Moldova drept cea mai saraca tara din Europa. Continuare 

Principala speranta pentru multi romani
Romanii raman unul dintre cele mai pioase popoare din Balcani. Continuare 

Putrezi de saraci

Expertii Bancii Mondiale (BM) au recunoscut Moldova drept cea mai saraca tara din Europa. Raportul "Cresterea economica, saracia si inegalitatile in Europa de Est si fosta Uniune Sovietica", lansat la 12 octombrie, noteaza ca, de la momentul dezintegrarii URSS, in Moldova a fost inregistrat cel mai indelungat declin al economiei si cel mai inalt nivel al saraciei. Potrivit documentului, prezentat la Chisinau de Edmundo Murrugarra, economist superior la Banca Mondiala si co–autor al Raportului, la mijlocul anului 1998, in Moldova s–a instaurat o oarecare stabilitate financiara si macroeconomica, insa criza economica din Rusia (august 1998) a avut un impact extrem de negativ pentru economia ale carei ritmuri de crestere s–au redus.

In pofida unor evolutii pozitive, inregistrate dupa 2001, R. Moldova se caracterizeaza printr–un inalt nivel al saraciei. Potrivit prognozelor expertilor BM, chiar si in cazul cresterii economice anuale de 8 la suta, pe parcursul a cinci ani consecutiv, catre 2007, fiecare al cincilea cetatean al republicii va ramane sarac.

Expertii BM mai estimeaza, ca interdependenta dintre cresterea PIB–ului si indicii nivelului de saracie a populatiei, denota vulnerabilitatea economiei, deoarece, in cazul unui ritm mai accelerat de incetinire a activitatii economice, creste probabilitatea sporirii numarului de saraci.

In Raport se mai mentioneaza ca in R. Moldova reformele structurale se desfasoara lent, ceea ce o face dependenta de factori externi. Expertii BM recomanda Guvernului, la nivel macro, sa intreprinda reforme in domeniul antreprenoriatului, sa sporeasca cresterea economica in zonele rurale si sa promoveze oportunitati in regiunile nedezvoltate. La nivel de sector, prioritatile de reforma includ perfectionarea prestarii serviciilor de baza si asigurarea protectiei sociale imbunatatite si directionate mai adecvat.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com