Nr. 57 (20 octombrie 2005)

EXOD

Saracele Moldovei — traficate pentru sex

Traficantii de femei exploateaza zeci de mii de tinere din Moldova care cauta cu disperare o viata mai buna in afara acestei cele mai sarace tari din Europa.

Florica este insarcinata in luna a opta. Ea nu a dorit acest copil, deoarece aceasta sarcina este rezultatul violului si provine de la cel care a fortat–o, apoi a vandut–o pentru prostitutie in Rusia. Azi ea implineste 17 ani. "La multi ani, draga!", ii zice Lilia, o femeie care sedea langa Florica si cele doua surori ale ei. Lilia e psihologul care poate sa prezinte istoria Floricai. Respinse de propriile familii, toate aceste trei fete s–au pomenit in strada. Acolo au si fost gasite ca prada usoara pentru traficanti, criminali care cauta femei vulnerabile, si le buimacesc sa creada ca isi pot gasi locuri bune de munca in strainatate, dar apoi le forteaza sa se prostitueze.

Cand Floricai i s–a spus ca ea cu surorile vor lucra intr–un oficiu in Paris, ea nu a ezitat sa accepte imbarcarea in autobuzul spre Romania, de unde si trebuia sa o ia spre Franta. Desigur ca asta nu s–a mai intamplat. Surorile au fost batute cu brutalitate, incarcate intr–o masina si duse la Moscova, unde pentru urmatoarele 6 luni au fost vandute din pat in pat, fortate sa intretina relatii intime cu sute de barbati.

"Odata am intrebat–o pe Florica, cat de strasnic a fost sa fie violata de toti acesti barbati. Ea a zis ca in primele zile a fost atat de crunt si ingrozitor, atat de insuportabil, incat mai tarziu nu mai putea simti nimic, nimic nu mai conta", a spus Lilia.

Dar cel mai inspaimantator lucru este ca pentru prea multi oameni in Moldova, Florica nu conteaza absolut deloc.

Moldova este cea mai saraca tara din Europa. In capitala Chisinau, venitul mediu este de 2 USD pe zi. In localitatile rurale castigul ajunge la jumatate din aceasta suma.

Si asta ii determina pe tot mai multi sa plece in strainatate. Unul din trei cetateni ai Moldovei traieste acum in afara tarii. Si speranta intr–o viata mai buna ii aduce in pragul riscurilor pe multi. Spune–i acestei disperate Florica o poveste frumoasa despre Franta, si ea o va crede, deoarece ea vrea sa o creada si probabil, are nevoie sa creada.

Publicat in ziarul coreean "The Seoul Times"

Doua actrite romance, nominalizate la premiile Gemini

Anamaria Marinca si Maria Popistasu — interpretele unor tinere victime ale traficului de carne vie in filmul "Sex Traffic" — sunt nominalizate la editia de anul acesta a premiilor Gemini, echivalentul canadian al trofeelor Emmy pentru televiziune. Premiile Gemini sunt acordate de Academia de Cinema si Televiziune din Canada si recompenseaza performantele din programele de televiziune de limba engleza. Distinctiile vor fi decernate la 19 noiembrie, la Toronto.

In timp ce Anamaria Marinca, in varsta de 27 de ani, concureaza pentru premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal intr–o productie de drama, Maria Popistasu, 25 de ani, este nominalizata la categoria cea mai buna actrita in rol secundar.

Pentru rolul din "Sex Traffic", o coproductie anglo–canadiana, Anamaria Marinca a castigat doua premii prestigioase in Marea Britanie: BAFTA si Royal Society Television. Acum are sanse sa obtina un trofeu si in Canada, la cea de–a 20–a editie a premiilor Gemini. Ea concureaza alaturi de Tina Keeper ("Distant Drumming: A North of 60 Mystery"), Kristen Thomson ("I, Claudia"), Wendy Crewson ("Sex Traffic") si Alisen Down ("The Life"), potrivit presei canadiene. Maria Popistasu le are drept contracandidate pe Layla Alizalda ("Chasing Freedom"), Alberta Watson ("Choice: The Henry Morgentaler Story"), Martha Henry ("H2O") si Miranda Handford ("Tripping The Wire: A Stephen Tree Mystery").

"Sex Traffic", un film in doua parti turnat in mare parte in Romania anul trecut, este nominalizat si la cel mai bun miniserial de drama, la cel mai bun actor in rol principal intr–o astfel de productie (John Simm) si la cel mai bun actor in rol secundar (Luke Kirby si Chris Potter).

Dupa ce si–a facut debutul in televiziune cu "Sex Traffic", Anamaria Marinca a mai jucat intr–un serial britanic: "Hotel Babylon", ce va fi difuzat de BBC in aceasta toamna. La randul sau, Maria Popistasu a terminat recent filmarile la "Legaturi bolnavicioase", in regia lui Tudor Giurgiu.

Realitatea Romaneasca


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com