Nr. 56 (13 octombrie 2005)

 Social

«Bespredel» de Ziua Vinului
Sambata si duminica, 8 — 9 octombrie, in Piata Marii Adunari Nationale a fost celebrata a IV–a editie a sarbatorii nationale a vinului, un motiv de a demonstra inca o data "maretaia culturii maldavenesti". Continuare 

Stil italian pentru piata imobiliara din R. Moldova
Interviu cu ing. Giorgio della Fiore Continuare 

«Bespredel» de Ziua Vinului

Sarbatoarea vinului, organizata sub patronajul presedintelui R. Moldova, a adunat in piata oaspeti din peste 55 de tari "de pe tot globul pamantesc"(!). Ca de obicei nu au lipsit discursurile citite de pe foi. In fata tuturor musafirilor "de pe globul pamantesc", s–a demonstrat ca oamenii cu functii inalte din R. Moldova nu pot retine faptul ca suntem o tara cu o bogata traditie in vinificatie, ca exportam "produsi venicoli", ca ziua nationala a vinului este ziua viticultorilor si vinificatorilor etc. Culmea e ca, chiar si de pe foi, acestea au fost balbaite!

"Permiteti–mi sa va aduc sincere salutari cu prilejul anului a...al patra al festivitatii sarbatorii nationale al vinului moldovenesc. Doresc ca aceasta sarbatoare sa fie nu numai o sarbatoare de suflet pentru tot neamu' nostru, dar sa fie si o sarbatoare de perspectiva care ne–ar uni pi noi pi toti, ne–ar faci tara noastri mai bagata si mai reusata in toati", a fost discursul lui Vladimir Voronin (apropo, a fost o cuvantare rostita liber).

Toate bune si frumoase! Citite sau memorizate, au fost spuse cuvantarile. A fost anuntat castigatorul marelui premiu al presedintelui, care, de aceasta data, a devenit intreprinderea "Dionysos Mereni". "Ii di aur", a atentionat Voronin, inmanand premiul Mariei Borta, directoarea intreprinderii. A trecut alaiul vinificatorilor, chiar daca cineva a ales, pentru sarbatoarea nationala, s–o imite pe Verka Serdiucika, un personaj mai putin national. Or, folclorul ucrainean ne este mai aproape de suflet?

"Chileala in masa"

De fapt, in spatele acestui tablou, initial conceput perfect, se ascundea o alta realitate.

Dupa toate prezentarile, atentia celor mai multi veniti in Piata s–a indreptat spre tarabele unde aveau loc degustarile. Drept consecinta, dupa ceva timp, s–au putut vedea si rezultatele. Unii barbati, sub influenta tariei vinului gustat, isi ponegreau, in mod public, sotiile, dand dovada ca ei sunt "stapani in casa". Altii, mai in varsta, cu medalii "pentru eroism" la piept, isi plangeau de mila impartasindu–si durerea unei sticle de vin. "Ni–mbatam azi na haleavu", se bucurau niste tineri abia veniti la festival. S–au bucurat chiar si cersetorii ca au avut un castig mai mare. In parc, tolaniti pe banci, "expertii" care au mers de la o taraba la alta cu degustarile, incercand s–o faca pe specialistii. " Ia v soche ci bezpridel", se aratau nemultumiti cei care observau mizeria de pe asfalt. "Iaca asta, da, chileala in masa", concluzionau astfel cei cu capul treaz.

Dar, unde erau oaspetii veniti din 55 de tari "de pe tot globul pamantesc"? Unii au participat la acest spectacol in culise, altii au mers sa cante in beciurile intreprinderilor vinicole, pentru a semna contracte.

Ce mai veselie in R. Moldova!

Cearta

Duminica, trecand intamplator prin parcul "Stefan cel Mare", chiar la intrare, am observat un batranel care se ciondanea cu un tanar. "Zacroi rot! Ia tebe scazal zacroi rot! Sarbatoarea narcomanilor! Nu–i o sarbatoare ca la oameni, da–i sarbatoarea narcomanilor", striga batranul cat il tinea gura. Tanarul, prea putin afectat de aceasta incercare a mosului de a–l pune la punct, fuma linistit raspunzand cu un ton scazut: "Sam zacroi rot".

Dupa ceva timp, un alt batran mi–a explicat ca in acel loc se aduna oamenii cu un grad de cultura mai inalt. "Vin tinerii si nu dau dovada de cele mai bune maniere, iar astfel de sarbatori ca Ziua Vinului ii stimuleaza sa se comporte vulgar", argumenta el.

Sa avem si Ziua Intelepciunii

Intr–adevar, ne putem bucura de o bogata traditie in cultivarea vitei de vie si fabricarea vinurilor de calitate. Dar daca a fost inventata ziua nationala a vinului, de ce n–am avea si ziua nationala a intelepciunii sau a cartii? Astfel, ar veni oaspeti din mai multe tari care ne–ar aprecia nu numai vinul, ci si capacitatile intelectuale. Probabil ca la acest gen de sarbatori, spre deosebire de Ziua Vinului, am da dovada de cultura. Or, Ziua Intelepciunii ar fi mai plictisitoare?

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com