Nr. 56 (13 octombrie 2005)

Elitele si utopia eterna

Cu cateva luni in urma, la Tiraspol, a fost infiintata Scoala Superioara de Stiinte Politice "Ernest Ceghevara". Noua metodologie inventata de profesorii acestei institutii a facut posibil ca studentii sa nu se retina prea mult pe la cursuri. Trei saptamani de studii, atat au nevoie studentii transnistreni pentru a deveni "specialisti" in domeniul tehnologiilor PR si stiinte politice.

Spre deosebire de alte institutii de invatamant, acestia se dovedesc a fi extrem de abili si eficienti, reusind deja sa educe si sa formeze o generatie de politicieni si PR–isti.

Potrivit agentiei Olvia–press, la 8 septembrie, Dmitrii Soin, directorul Scolii "E. Ceghevara", le–a inmanat cursantilor primei promotii, diplomele de absolvire.

"Transnistria, ca si intreaga lume, are nevoie de tineri dinamici si creativi, care ar putea schimba lucrurile in directia cea mai buna", declara Soin, mentionand totodata faptul ca aceasta zi este una extrem de importanta, pentru ca fiecare student care a participat la diverse activitati politice timp de trei saptamani, a avut posibilitatea sa se convinga de faptul ca anume politica si PR–ul sunt exact domeniile in care acestia ar dori sa–si realizeze o cariera.

Sa mentionam ca, la 11 decembrie, in rmn vor avea loc alegeri parlamentare si, s–ar putea ca o buna parte din randul tinerilor "ceghevaristi" sa ocupe fotoliile Sovietului Suprem sau, cel putin, cele de consilieri ai viitorilor deputati si ministri transnistreni in probleme politice sau de relatii internationale.

Nu stiu in ce directie va schimba lucrurile noua elita politica tiraspoleana, dar adevarul e ca nu trebuie sa ai prea multa minte pentru a minti electoratul sau pentru a privatiza cateva intreprinderi ca mai apoi sa le vinzi rudelor, prietenilor sau cumatrilor.

Sa nu ironizam, insa, pe seama celor din stanga Nistrului, ca nici la Chisinau lucrurile nu stau mai bine.

In fiecare an in R. Moldova peste o mie de studenti absolvesc facultatile de stiinte politice si relatii internationale fara a li se garanta faptul ca acestia, pe viitor, vor ocupa macar functia de secretar intr–un cabinet parlamentar.

Este jenant, dar trebuie sa recunoastem, ca nu exista prea mare diferenta dintre cursantii scolii "E. Ceghevara" si studentii facultatilor de stiinte politice de la Chisinau.

Studentii moldoveni sunt dezorientati si demoralizati de virusul coruptiei care din pacate a patruns si in registrele de note ale profesorilor, studenti care nici macar nu incearca sa se opuna sistemului de blaturi, acceptand cu usurinta conditiile regimului Voronin .

Daca lucrurile vor continua in aceeasi maniera, nu cred ca noua generatie va fi in stare sa produca mari schimbari in societatea noastra, vor ajunge si ei la un moment dat si isi vor da seama ca nu pot realiza nimic, iar singura sansa de supravietuire ar fi sa munceasca undeva la negru in Italia, Portugalia sau Coreea de Sud, o generatie care va fi condusa de niste talhari si incompetenti ce ne vor transforma viata intr–un calvar, iar visele noastre de integrare intr–o utopie eterna.


Dumitru CHITOROAGA,
pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com