Nr. 50 (28 iulie 2005)

 Adevarul

Un an impreuna
Continuare 

Starea de Garda, intre Om si Caine
Continuare 

Starea de Garda, intre Om si Caine

Sunt un simbol. Omul m–a imblanzit la scurt timp dupa descinderea sa din Gradina Raiului. Si, desi Adam si Eva se aveau unul pe altul, au decis ca au nevoie si de un prieten, un prieten adevarat. In timp, am ajuns simbolul curajului, devotamentului, stand de garda pentru linistea familiilor, a tarilor, a hotarelor. Asa am ajuns un prieten adevarat al echipei si cititorilor Ziarului de Garda.

Sa fii caine in ziua de azi este o stare complicata si nu este suficient sa ai patru labe, sa traiesti in cusca si sa latri, ca sa porti numele de caine. Precum nu pot fi numiti oameni toti cei care stau pe doua picioare, nu au coada si au vorbire articulata, caci multi dintre acestia prea se tot gudura la poalele vreunui stapan, prea latra la comanda si prea au cerul gurii negru.

Remarc ca in R. Moldova este la fel de greu sa ramai om sau sa fii caine, caci nimeni nu te asteapta aici cu colacii in coada si pentru ca sa iti atingi scopul trebuie sa dai zdravan din labe si sa iti pui blana la bataie. Din cauza asta multi oameni au ajuns sa duca o viata de caine, iar unii caini, adapostiti pe langa mai–marii zilei au uitat gustul osului muncit cu propriile forte si se lafaiesc in palate, mancand "Royal Canin" si lenevind langa hotii de tara.

E tot mai greu sa iti pastrezi echilibrul, chiar daca ai patru labe, caci adevarul umbla cu capul spart in tara asta si dreptatea e la fundul marii. Cu atat mai necesara este o mobilizare generala printre oamenii de omenie si cainii de ciobanie, sa privim cu un ochi critic la turma din R. Moldova si sa vedem de ce a ajuns lupul paznic la oi, iar cainii de paza si–au strans cozile tocmai pana sub barbie. Si mai este ceva putred in mica noastra Danemarca. Politica este himera care ne face sa latram si noaptea, este lupul imbracat in piele de oaie. Politica — o jungla in care domina haita celui care are maxilarul mai puternic si in jurul caruia stau cu botul pe labe diferiti catei ai democratiei si alti patrupezi orbi. De aceea, ca sa intoarcem Moldova pe calea cea dreapta s–ar putea sa trecem printr–o batalie serioasa, din care sa iesim cu blanurile scalciate, dar cu victorie.

Draga cititorule, de–i fi om, de–i fi caine, lasa tanjeala, arcuieste–ti spatele, indreapta–ti coloana vertebrala, ciuleste–ti urechile, lustruieste–ti dantura si hai sa stam cu adevarat de garda la straja adevarului — unicul leac al epidemiei de minciuna in care s–a afundat Moldova. Nu dormi, omule, fii macar odata in viata caine, stai de veghe, la hotarul adevarului si al viitorului, caci de altfel iti intra sacalii in casa si iti pangaresc cuibul, iti mananca praznicul si iti iau mana. Lasa moleseala, ca pe vreme de ciuma nu–i timp de lancezit, pune mana pe Ziarul de Garda, afla unde–i buba, pune degetul pe rana si cauta leacul.

Cainele de Garda

 

Cititorii cer sa ramanem la fel, dar mai buni

Este al 50–lea numar al Ziarului de Garda, un numar jubiliar, maine implinim un an. Cu aceasta ocazie, pe parcursul mai multor saptamani am inserat o ancheta pentru cititorii publicatiei noastre. Am dorit sa aflam ce V–a placut si ce nu V–a placut, ce putem imbunatati si ce putem innoi, la ce ar trebui sa renuntam si ce nu trebuie sa modificam?

Prima ne–a raspuns Elena Ichizli din Orhei. Ea a declarat ca, de obicei, incepe sa citeasca Ziarul de Garda chiar de aici, de pe ultima pagina si ca are vrea sa scriem mai mult despre tineri, despre problemele si aspiratiile lor. Ea considera ca partea tare a publicatiei noastre rezida in faptul ca prezentam "multe surse". Insa punctul slab al ziarului, in opinia ei, consta in formatul lui. Ar fi bine sa il editam in format A3, care e mai usor si mai comod de citit in troleibuz, in microbuz, in tren si oriunde ii prinde ziua de joi pe bunii nostri cititori. Mai multi cititori ne–au solicitat sa schimbam dimensiunea ziarului.

Valentina Hasnas din Calarasi a remarcat rubrica "Mizerabilii" si a solicitat sa mentinem aceasta rubrica pentru anii urmatori, deoarece "prea s–a inmultit coruptia in tara noastra". Iar Gheorghe Vrabie din Chisinau ne–a scris ca este foarte importanta pagina cu istorii despre exod, "deoarece oamenii trebuie deja sa se dumireasca unde pleaca si cum trebuie sa plece". Pensionarul Ion Grigoras de la Hancesti ne–a scris ca trebuie sa continuam "numaidecat rubrica "Album de Familie", care arata ce inimi mari au oamenii din Basarabia si ce familii frumoase pot crea".

Tudor Grecu din Causeni a rugat sa nu renuntam la rubrica "In drum spre Haga", deoarece "ranile Transnistriei inca nu s–au tamaduit".

Pana la urma, am inteles ca in urmatorul an Ziarul de Garda trebuie sa ramana acelasi, dar... mult mai bun. Pe parcursul lunii august echipa publicatiei noastre se retrage intr–o scurta vacanta, vom reveni in septembrie, dar sa nu credeti ca vom dormi linistiti. Avem atatea idei noi, inspirate din aceste anchete, incat abia de ne va ajunge timp sa le punem intr–o forma ziaristica. Va dorim si Dvs. odihna ochilor si un dor mare de citire, ca sa ne revedem cat mai curand.

Precum am anuntat, cinci dintre cititorii care au raspuns la ancheta urmeaza sa fie premiati. In urma unei tombole, Elena Ichizli din Orhei a fost desemnata invingatoare in concursul anchetelor si este asteptata sa fie premiata chiar maine, in cadrul unei mici festivitati dedicate implinirii unui an al editiei noastre, care va avea loc la Muzeul National de Istorie, la ora 14.00. Alaturi de ea au fost desemnati invingatori Stefan Sarbu din Sangerei, Valentina Mereacre din Ialoveni, Corina Anton din Edinet si Andrei Caraman din Soldanesti, care de asemenea sunt asteptati cu premii vineri, 29 iulie.

Cu drag, Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com