Nr. 5
26 august 2004
Forum    
Redactia


Ziarul de Garda

Judecarea lui Smirnov de Tribunalul de la Haga

Problema transnistreana implineste in curand o patrime de veac. Toti cei trei presedinti ai Republicii Moldova, cei doi presedinti ai Federatiei Ruse, presedintii OSCE, CE, UE, NATO — s–au implicat pe masura abilitatilor si competentelor in solutionarea acestei probleme, cu toate aceste, deocamdata, nu suntem decat la etapa unei noi agravari a diferendului. Au fost create structuri de conciliere, s–au cheltuit bugete pentru intretinerea negociatorilor si pacificatorilor, dar carul nu s–a urnit din loc. Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, atribuirea abuziva a unor imputerniciri, instigarile armate, maltratarea prizonierilor de razboi — toate constituie infractiuni penale. Recent, Vladimir Voronin a calificat “atentatele concentrate la adresa stabilitatii si regimului din zona de securitate, intreprinse de catre administratia de la Tiraspol” drept “militarism agresiv, epurari lingvistice si terorizare a populatiei, manifestari de ipocrizie si cruzime in raport cu copiii” care determina definitiv autoritatile de la Chisinau sa trateze de acum incolo autoritatile de la Tiraspol ca pe “un regim totalitar de factura fascista”. Vedeti in pag. 4 declaratii ale tuturor procurorilor generali care s–au perindat in R. Moldova, care sustin imposibilitatea judecarii impostorilor de la Tiraspol — Smirnov, dar si Ghenadi Iakovlev, comandantul Armatei a 14–a in 1991, care a dispus transmiterea armamentului si munitiilor catre regimul de la Tiraspol –, precum si a pretinsilor ministri, judecatori, procurori care prin deciziile si actiunile lor condamna la genocid populatia din zona. Toti sustin ca infractiunea exista, dar este imposibila anchetarea si condamnarea infractorilor.

In aceasta situatie, exista o singura instanta internationala capabila sa dispuna examinarea acestor incalcari care terorizeaza statul Republica Moldova inca dinainte de crearea acestuia. Aceasta instanta este Curtea Penala de la Haga.

Amintim ca inalta curte este unica autoritate penala internationala, creata in 1998 cu suportul a 120 de state. R. Moldova, ca si alte 15 tari ale fostului lagar socialist, inca nu a contrasemnat Statutul de la Roma al Curtii Internationale Penale, dar procurorii de la Haga sunt abilitati prin acest statut sa ancheteze orice crima care pericliteaza pacea si securitatea in zonele de conflict. Conditia ca instanta de la Haga sa initieze ancheta este sesizarea procurorului–sef, Luis Moreno–Ocampo. Sesizarea poate veni chiar si din partea unor cetateni de rand, sau a unor organizatii neguvernamentale.

Ziarul de Garda a initiat un procedeu de consultanta cu expertii de la Haga pentru initierea acestui proces si aplicarea sesizarii in mod corect. Ne adresam acum catre toate organizatiile neguvernamentale si toti cetatenii Republicii Moldova, care vor sa se alature acestei initiative de condamnare a exponentilor regimului de la Tiraspol, sa ne informeze si sa contrasemneze pe lista pe care o plasam mai jos. De asemenea, ne puteti anunta la telefon, prin e–mail sau prin scrisoare, daca doriti sa luati parte la aceasta actiune.


Numele:

Telefon:

E-mail:

Va puteti expune parerea in FORUM


Judecarea lui Smirnov de Tribunalul de la Haga
Problema transnistreana implineste in curand o patrime de veac. Toti cei trei presedinti ai Republicii Moldova, cei doi presedinti ai Federatiei Ruse, presedintii OSCE, CE, UE, NATO — s–au implicat pe masura abilitatilor si competentelor in solutionarea acestei probleme Continuare 

24 august — un camp minat pentru demnitatea noastra
Augustul post–sovietic este luna celor mai sensibile evenimente pentru R. Moldova. Continuare 

Smirnov si impostorii — acceptati de autoritatile Moldovei
Judecator CEDO: “Eu inca nu inteleg. Ei au organizat un proces neconstitutional. Nefiind numiti legitin ca judecatori, ei sunt impostori si detin acolo ilegal cetatenii R.Moldova. Vreau sa inteleg de ce, daca ei vor veni la Chisinau, vor fi liberi de orice ancheta?” Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com