Nr. 5
26 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Ileana Rusu

Arme din Transnistria in focarul din Georgia

Ofiterii Armatei a 14–a isi schimba armele pe automobile de lux, furate de hotii de masini din R. Moldova

Faptul ca rmn livreaza armament gruparilor criminale a fost sustinut in numarate randuri de experti locali si europeni. Odata cu declansarea conflictului militar din Georgia, regimul separatist a „descoperit” o noua piata de comercializare a armamentului.

Situatia tensionata din regiunea Caucaz a generat un flux masiv de cetateni georgieni spre R. Moldova. Cum nu au nevoie de viza pentru a se deplasa la Chisinau, acestia au impanzit strazile orasului. Legislatia stipuleaza ca cetatenii din CSI pot intra oricand pe teritoriul Moldovei, obligati fiind ca, imediat dupa sosire, sa–si inregistreze locul de trai. Acum cateva zile, la Chisinau, se inregistra un caz, avandu–i ]n calitate de ca protagonisti pe doi cetateni ai Georgiei. Este vorba de Tsikvadze Givi, anul nasterii 1971, si Kopaleiksvili Nikoloz, nascut in 1976, neinregistrati ca vizitatori ai R. Moldova. Ambii s–au mai aflat pe teritoriul R. Moldova, scopul vizitei anterioare fiind sondarea terenului pentru infractiunea pe care au comis–o recent. Cei doi au gasit o firma specializata in inchirieri de unitati de transport si au perfectat un contract, luand in chirie doua dintre cele mai scumpe autoturisme, lasand drept garantie pasapoartele. La scurt timp dupa aceasta, la volanul automobilelor, “oaspetii” au disparut. Mihai U., directorul unitatii comerciale vizate, a depus o cerere la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate din cadrul MAI. Peste doua saptamani de “cercetari”, angajatii Directiei au raspuns ca nu au depistat locul aflarii lui Tsikvadze si Kopaleiksvili. Mihai U. a apelat la serviciile unei agentii particulare de detectivi, care a stabilit ca cele doua masini au traversat asa–zisa frontiera transnistreana. In listele unitatilor de transport care au trecut hotarul rmn acestea nu figureaza. Unde au disparut automobilele inchiriate de Givi si Nikoloz? Nu este exclus, spun detectivii, ca acestea, in urma unui barter, au devenit proprietatea ofiterilor Armatei a 14–a. Pretul barterului — arhistiut: o masina luxoasa poate fi schimbata pe un set de arme, din care, ulterior, se comit crime impotriva omenirii.

Seful Serviciului de presa al MAI, Eugen Vitu, a declarat ca statisticile privind infractiunile comise de cetatenii Georgiei pe teritoriul R. Moldova nu sunt inspaimantatoare. El a mai precizat ca institutia obligata sa cunoasca canalele de livrare a armamentului stocat in Transnistria este SIS–ul, si nicidecum MAI–ul.

N. r. Ziarul de Garda este decis sa continue investigatia acestui caz. Rugam persoanele care poseda informatie despre furtul celor doua automobile sa contribuie la dezvaluirea infractiunii.


Arme din Transnistria in focarul din Georgia
Ofiterii Armatei a 14–a isi schimba armele pe automobile de lux, furate de hotii de masini din R. Moldova Continuare 

Un condamnat impuscat in penitenciarul nr. 4
La 14 iulie curent, in Institutia Penitenciara nr. 4 din Cricova, a fost impuscat un detinut. Moartea a survenit in urma unui foc de arma, autorul crimei fiind unul dintre colegii de celula ai victimei. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com