Nr. 5
26 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Ileana Rusu

Un condamnat impuscat in penitenciarul nr. 4

Conducerea Departamentului Institutiilor Penitenciare camufleaza crima.

La 14 iulie curent, in Institutia Penitenciara nr. 4 din Cricova, a fost impuscat un detinut. Moartea a survenit in urma unui foc de arma, autorul crimei fiind unul dintre colegii de celula ai victimei. Desi a trecut mai bine de o luna de la comiterea crimei, aceasta este tinuta in mare taina de oficialii DIP si incercarile noastre de a afla mai multe detalii au esuat.

Contactat de Ziarul de Garda, Andrei Vicol, director–adjunct al DIP, a declarat ca “evenimentul a avut loc atat de demult, ca a si uitat de el”. Un alt vice–director, Veaceslav Toncoglaz, ne–a comunicat ca elucidarea cazului nu tine de competenta institutiei sale. “Nu mai stiu ce a fost. Sau el singur s–a impuscat, sau l–o fi impuscat cineva… Intrebati la Comisariatul de Politie Rascani, pentru ca ei efectueaza ancheta”, ne–a spus sursa citata. N–a fost mai receptiv nici anchetatorul Sergiu Gutu. “Din pacate, nu va pot spune nimic. Exista taina anchetei si nu o putem divulga, iar ancheta penala pe acest dosar este inca in derulare. Intrebati la Departament”, ne–a sugerat Gutu.

Unul dintre angajatii penitenciarului cu pricina, Iurie Anescheevici, ne–a raspuns ca nu–l prea intereseaza evenimentul. “Eu de unde sa stiu cum a ajuns arma din care s–a comis crima? Imi pare ca il chema Oleg, Alic sau Igor si era condamnat pentru tentativa de omor”. Precizam ca Anescheevici este sef–adjunct al Serviciului Operativ al inchisorii.

Singurul caz?

Incidentul nominalizat nu este singurul de acest gen, inregistrat in puscaria cu regim comun de la Cricova. Amintim ca, la 7 martie 2003, in acest penitenciar a avut loc un protest al condamnatilor, soldat cu mai multi raniti si cu moartea lui Vitalie Fani, care mai avea de ispasit cateva luni pana la eliberare. 10 intemnitati au fost rechemati in boxa acuzatilor in calitate de banuiti de instigarea revoltei. Procesul de judecata, demarat in septembrie trecut, n–a trecut inca de pragul primei instante. La baza conflictului condamnatilor cu conducerea de atunci a stat tentativa oficialilor de a le lichida depozitele de ceai si tigari. Mai precizam ca, nici pana in prezent, nimeni nu a fost sanctionat pentru moartea detinutului Fani. In cazul in care cei 10 detinuti vor fi declarati vinovati, ei risca, pe langa pedeapsa initiala, alti ani grei de puscarie.

Gratie articolelor din presa, sau poate somati de Ministerul Justitiei, dar, la scurt timp dupa conflictul din martie trecut, ex–seful penitenciarului Cricova, Ion Gagauz, a fost eliberat din functie. Plecarea lui insa nu presupunea si calmarea spiritelor de aici. Desi infractorii din puscaria vizata au ajuns aici pentru comiterea infractiunilor usoare si grave, incidente deosebit de grave se produc destul de des. Surse care au dorit sa pastreze anonimatul au declarat publicatiei noastre ca in institutia penitenciara nr. 4 se atesta un focar de crime, camuflate abil de conducerea DIP. Armele, telefoanele mobile, alte obiecte interzise de legislatie, nu lipsesc din posesia intemnitatilor. Aceleasi surse ne–au mai comunicat ca situatia din sistemul penitenciar este una critica. Angajatii Echipei de Interventie au un salariu mizer de 600 de lei, iar conditiile din puscarii instiga la noi revolte. Potrivit lor, in penitenciare, nivelul coruptiei a atins un asemenea nivel, incat nu mai poate fi stopat.


Arme din Transnistria in focarul din Georgia
Ofiterii Armatei a 14–a isi schimba armele pe automobile de lux, furate de hotii de masini din R. Moldova Continuare 

Un condamnat impuscat in penitenciarul nr. 4
La 14 iulie curent, in Institutia Penitenciara nr. 4 din Cricova, a fost impuscat un detinut. Moartea a survenit in urma unui foc de arma, autorul crimei fiind unul dintre colegii de celula ai victimei. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com